ADIM ADIM KORUNUYOR
Zengin tarihi ve kültürel mirasa sahip Talas Belediyesinin bu değerlerini korumak, restore etmek ve geleceğe taşımak için başlattığı yeni koruma amaçlı imar çalışmasında 2 binden fazla yapı tarandı. Taramanın ardından tescile uygun görülenler belirlendi.
Şimdiye kadar tarihi dokuyu ayağa kaldırma çalışmalarıyla dikkat çeken Talas Belediyesi, ilçedeki tarihi değere sahip yapıları tespit etme çalışmalarını tamamladı. Aralarında harita mühendisi, arkeolog, peyzaj mimarı, sanat tarihçisi, restorasyon uzmanı ve şehir plancısı gibi uzman isimlerin yer aldığı ekip, çalışmalarını Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ile paylaştı. Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi´ndeki toplantıda yetkililerden bilgiler alan Başkan Palancıoğlu, 2 binden fazla tarihi yapının taranıp, tescile uygun olanların belirlenerek analizlerin tamamlandığını söyledi.
Başkan Palancıoğlu, hedeflerinin tarihi ve kültürel mirasıyla ünlü ilçenin UNESCO dünya mirası listesine dahil etmek olduğunu belirterek, "Talas tarihi eserleriyle Kayseri´nin en önemli ilçesi. Özellikle tarihi Han, Harman, Tablakaya ve Kiçiköy mahallelerinde çalışmalarımız sürüyor. Talas genelinde hem kentsel dönüşüm, hem de imarla ilgili revizyon çalışmalarımız devam ediyor. Buna ilave olarak koruma amaçlı imar planı, sit alanlarının ve tescilli binaların bölgelerdeki alanda revize edilmesi gerekiyordu. Bu planların düzeltilmesiyle atıl durumdaki tarihi eserlerin ayağa kalkması, özellikle sokakların canlanması ve Kayseri turizmine katkı sağlayacak şekilde, UNESCO listesine aday olmak için çalışmalarımız hız kazandı. Yıkık dökük binalar ve sokakların tamamının ayağa kaldırılarak turizme kazandırılmasını arzuluyoruz." dedi.
Talas´ın sanayisi olmayan bir ilçe olduğunu hatırlatan Başkan Palancıoğlu, "Bizim en önemli potansiyelimiz tarihi eserlerimiz ve turizm altyapımız. Sadece bunlar değil inanç turizmi kapsamında Somuncu Baba, Cemil Baba ve Yaman Dede gibi manevi isimlerimizi turizme kazandıracağız." ifadelerini kullandı.