Talas'ta 'Çanakkale'den Cumhuriyete 100. Yıl Müzesi' açıldı

Talas'ta 'Çanakkale'den Cumhuriyete 100. Yıl Müzesi' açıldı

Talas
Güncel 9.01.2024 16:13:00

EDİTÖR

admin

Haberi Sesli Oku

Talas Belediyesi tarafından tarihi Osmanlı Kültür Sokağı içerisinde taş bir konakta Çanakkale ruhunu genç kuşaklara taşımak amacıyla hazırlanan 'Çanakkale'den Cumhuriyete 100. Yıl Müzesi' düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Gölbaşı Meydanı'nda düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın; Çanakkale'ye gidemeyenler için Çanakkale'yi model olarak Kayseri'ye getirdiklerini ifade ederek, "Bu anlamlı günde, bu güzel eseri Kayseri'ye kazandırmak için bir grup çalışmalar yaptık. Erciyes Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Ahmet Nedim Kilci; uzun yıllardır Çanakkale'ye öğrencileri, sivil toplum kuruluşu üyesi insanları Çanakkale'yi ziyarete götüren insan. O gün bu gündür temin ettiği 6 binin üzerindeki malzeme, hepsi bizzat savaşta kullanılmak üzere bu müzemizde yer alıyor. Ali Saip Paşa Caddesi'ndeki 5. konak; 'Çanakkale'den Cumhuriyete 100. Yıl Müzesi' olarak bundan böyle hizmet edecek. Çok sayıda öğrencimizi Çanakkale'ye götürdük. Ama gidemeyenler açısından da sanki Çanakkale'yi bir model olarak buraya getirdik. Gençlere aktarmamız gereken şeyleri aktarmak adına" dedi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise; "Allah'a şükürler olsun, bu millet gereken dersi vermiş. Tabi ki zor bir coğrafyadayız. Düşmanların emeli hiç bitmemiş. Bu vesileyle Gazze'de Siyonist İsrail'in yapmış olduğu soykırımı kınıyorum" şeklinde konuştu.

"Dün Çanakkale'den zorlayanlar vardı, bugün de Doğu Akdeniz'den, Irak'ın, Suriye'nin kuzeyinden zorlayanlar var"
Törende konuşan AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar; tarihin önemine değinerek, "9 Ocak gerçekten önemli bir gün. Tarihimizle alakalı bilmemiz gereken, gençlerimize taşımamız gereken çok önemli değerler. Sadece kitapta kalmaması lazım, bu tür törenlerle bunları mutlaka toplumla paylaşmamız lazım. Hepinizin bildiği gibi tarih silindiği zaman geriye bir sürü kalıyor. Millet olmanın önemli bileşenlerinin başında tarih geliyor. Mutlaka bizim tarihimize sahip çıkmamız lazım. Tarihimizi bilmemiz, yaşamamız ve yaşatmamız lazım. Tarih bilincini gençlere taşımamız lazım. Tarih bir taraftan bizler için ibrettir, diğer taraftan da ilham almamızı sağlıyor. Sıkıntılı anlarımız var bizim için ibretlik, coşkulu anlarımız var bizim için ilham kaynağı. Bunu da mutlaka yaşamamız, yaşatmamız lazım. Dünya değişiyor. Tarih olmadığı taktirde, tarihi unutursak geriye millet değil 85 milyon bir sürü olur. Dün şartlar ne ise bu gün de üç aşağı 5 yukarı aynı. Dün Çanakkale'den zorlayanlar vardı, bugün de Doğu Akdeniz'den, Irak'ın, Suriye'nin kuzeyinden zorlayanlar var. Dolayısıyla bizim kulağımızı, gözümüzü açıp birlik ve beraberliğimizi sürdürebilmemiz için gece gündüz demeden çalışmamızı sürdürmemiz lazım" ifadelerini kullandı. Gazze'de dünya tarihinde görülmemiş soykırım yaşandığını da sözlerine ekleyen Akar; "Gazze'yi görüyorsunuz. Bir anda Gazze çıktı. Dünya tarihinde görülmemiş bir zulüm söz konusu, bir etnik temizlik söz konusu. Siyonistler gece gündüz demeden, elinde sapan taşından başka bir şey olmayan masum insanları katlediyorlar. Ve bütün dünya seyrediyor. Bunun için de biz millet olarak elimizden gelen ne varsa yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Milletvekili Hulusi Akar ve Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın; Çanakkale Savaşı'nda şehit olan Ali Faik Bey'in torunu Erdal Kabatepe'ye plaket takdim etti. İçerisinde Çanakkale Savaşı'nda kullanılan malzemelerin de bulunduğu 'Çanakkale'den Cumhuriyete 100. Yıl Müzesi'; protokol üyeleri tarafından dualar eşliğinde açıldı.

İl Sağlık Müdürü Erşan’dan Özvatan’da sağlık hizmetlerine yakın takip

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan; Özvatan programı kapsamında ilçede bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Melikgazi’de 6 yılda 2 bin 523 metruk yapı ortadan kaldırıldı

Melikgazi Belediyesi ilçe genelinde estetiği bozan ve güvenliği tehdit eden metruk yapıları ortadan kaldırıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapının yıkımı gerçekleştirilirken son 6 yılda toplam 2 bin 523 metruk yapı için işlem uygulandı.

Baki Ersoy’dan Bünyan’a müjde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri için sağlanan destekler ile Bünyan'a ekskavatör hibesi edildiğini açıkladı.

Erciyes’te kayak sezonu açıldı: Kayakseverler pistlere akın etti

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes’te, yağan kar ve suni karlama çalışmalarıyla birlikte kayak sezonu resmen başladı. Sezonun açılmasıyla çok sayıda kayaksever Erciyes’e çıkarak pistlerde hasret giderdi.

KTO Başkanı Gülsoy: “Gelecek, teknolojiyi insani değerlerle harmanlayanların olacak”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, geleceğin teknolojiyi en çok kullananların değil, teknolojiyi insani değerlerle en iyi harmanlayanların olacağını söyledi.

Büyükkılıç’tan taraftara ulaşım desteği: 1 yılda 90 saat ücretsiz tramvay

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatıyla, Kayserispor’un iç saha maçlarında tramvaylar taraftarlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi denetimleri aralıksız devam ediyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, kentin huzur, düzen, sağlık ve güvenliği için denetimlerini sürdürüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Bakan Işıkhan açıkladı: SGK’ya bin yeni personel alımı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine farklı unvanlarda bin sözleşmeli personel alınacağını duyurdu. Başvurular 18–25 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Talas’ta renkli dönem başlıyor: 2026 “Talas Çiçek Yılı” ilan edildi

Talas Belediyesi, 2026 yılını “Talas Çiçek Yılı” ilan etti. Mayıs ayı boyunca Talas Çiçek Festivali ile ilçe; koku koridorları, yarışmalar, sergiler ve rengârenk etkinliklerle adeta çiçek bahçesine dönüşecek.

Talas’ta 17 Aralık Şehitleri için duygu dolu buluşma

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 17 Aralık Şehitlerini Anma Programı kapsamında şehit aileleri ve gazileri Talas’ta ağırladı. Anlamlı programda birlik, vefa ve minnet duyguları ön plana çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Büyükkılıç: "Kayseri, Millî Mücadelenin sarsılmaz kalesidir"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 106’ncı yıl dönümünde yayımladığı mesajda, kentin Millî Mücadele’deki tarihi rolüne dikkat çekerek Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Kocasinan’da 11 yılda 1 milyon 67 bin ağaç toprakla buluştu

Kocasinan Belediyesi, çevre yatırımlarında rekor kırdı. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, 2025’te 102 binden fazla ağacın dikildiğini, son 11 yılda ise ilçeye 1 milyon 67 bin ağaç kazandırıldığını açıkladı.

Büyükşehir'den 35 milyon TL’lik dev yaşam alanı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi çevresinde yeşil alan, spor ve sosyal donatılardan oluşan 4 ayrı projeyi hayata geçiriyor. 35 milyon TL’yi aşan yatırımla bölge modern bir yaşam alanına dönüşüyor.

Koyun otlatma meselesinden öldürülen adam toprağa verildi

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde iddiaya göre koyun otlatma meselesinden çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Ethem T., son yolculuğuna uğurlandı.

Kayseri’de inşaat firması iflas etti: Mahkemeden konkordato kararı

Kayseri’de faaliyet gösteren Emin Hisarcıklıoğlu İnşaat Malzemeleri Ltd. Şti. hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Konkordato talebi reddedilirken, kesin mühlet kaldırıldı ve karar İcra İflas Dairesi’ne gönderildi. Detaylar...

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım değişti: Otobüs seferleri sınırlı günlerde yapılacak

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım konusunda yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Kar yağışının artmasıyla birlikte kayak merkezine ilgi yükselirken, özel aracı olmayan vatandaşlar için toplu taşıma seferleri yeniden gündeme geldi.