Dünya Tarım Örgütü FAO´nun Tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için gerçekleştirdi uygulamanın tümü ?İyi Tarım Uygulamaları´ olarak tanımlanırken olarak tanımlanırken, bu uygulamaların temel amacının insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek üretimin yapmak olduğunu vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan ilimizdeki ?İyi Tarım ? uygulamaları ile ilgili olarak haber ekibimiz aracılığı ile kamuoyunu bilgilendirdi?
?Çağımızın gerektirdiği tempolu yaşamla birlikte, artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesi, güvenli gıda tüketiminin de önemini arttırmıştır. Tüketiciler direk tükettikleri tarımsal ürünler başta olmak üzere, satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenliğinden emin olmak ister hale gelmiştir. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. Bu amaca yönelik olarak Dünya Ticaret Örgütü , tarım ürünleri dış ticaretinde "Hayvan ve Bitki Sağlığı" konusunda uluslararası standartların korunması amacıyla gıda güvenliğine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı bir anlaşma oluşturmuştur? diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan tarımsal üretimde uygulanmak üzere "İyi Tarım Uygulamaları" anlamına gelen GAP (Good Agricultural Practices) sisteminin hayata geçirildiğini vurguladı?.
Kayacan sözlerinin devamında ?Kayseri´de iyi tarım uygulamaları çalışmaları sürüyor. Üretimin her aşamasında aktif bir rol alan Kayseri İl Müdürlüğümüz 35 üretici ile başladığı ı iyi tarım uygulamalarına 2016 yılında 100 üretici ile devam ediyor? ifadesini kullandı?.
?İyi Tarım´ çalışmları kapsamında Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar İlçelerinde özellikle elma, Pınarbaşı İlçesinde patates ve tıbbi ve aromatik bitkilerden kimyon, Develi İlçesinde ise çerezlik kabak üretimi yaptıklarını belirten Kayacan ?Geçen yıllara bakıldığında İTU üretici sayısının hızla arttığını görmekteyiz. Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklemeler, üreticilerin daha bilinçli hale gelmesi, iş ve işçi sağlığına verilmesi gereken önemin farkına varılması önümüzdeki süreçte de iyi tarım uygulamaları üreticilerinin sayısının artacağını göstermektedir.? Değerlendirmesinde bulundu?
Kayacan İyi Tarım Uygulamalarında amaçlarının tüketicilere, tarladan sofraya kadar bütün süreçlerin kayıt altına alınarak kalıntısız ürün sunabilmek olduğunun altını çizerek ?Aynı zamanda çevreyi doğayı korumak adına gelişigüzel ilaç ya da gübre kullanımını engellemektir? ifadesini kullandı?