YERLİ VE MİLLİ OLMAYA KAYSERİ ŞEKER DESTEĞİ
Tarımsal Kalkınma hamlesinde Tarım sektörünün her alanında yerli ve milli olunmasının önemi her geçen gün artmaktadır. Tasarımsal kalkınma; verimde artış, üründe kalite ile rekabet edilebilirlik bilincinin artırılması, çalışan ve üyelerde kurumuna karşı aidiyetin artırılması ile sağlanabilir.
Tarımsal Kalkınmada yerli ve milliliğin önemi, başarılı örnekler ve Kayseri Şeker´deki örnek uygulamalar, KONTV´ de öğle kuşağında konuşuldu. Gazeteci Çetin Altan´ın hazırlayıp sunduğu Ankara Konuşuyor Programının canlı yayın konuğu Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay oldu.
Başkan Akay konuşmasında; Türkiye´de Tarım sektöründe yerli ve milli olunmadığı sürece tarımsal kalkınmanın sağlanamayacağını belirterek, her hususta yerli ve milli üretimi gerçekleştirmek lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu her ortamda dile getiriyor. Yerli ve milli olmadan ülkenin kendine ait bir kalkınması olamaz. Bizim şeker maliyetimizin yüksek olması nedeniyle Türkiye dışarı ile rekabet edemiyor ama kendi kotasından fazla ürettiği şekeri ihraç edebiliyor. Bu sene ilk defa Türkiye yurt dışından şeker ithal etmek durumu ile karşı karşıya kaldı. Bu önemli bir problemdir. Bunun üzerine gidilmesi lazım. Şu an Avrupa´ dan % 50 sinin de gümrük vergisi alınmadan 80 bin ton şeker ithal edilecek, bununla beraber Avrupada şeker fiyatlarının ton başına 100 Euro arttığını öğrenmiş bulunmaktayız. Eğer biz 80 bin ton değil de yüz binlerce ton şeker alıyor olsaydık belki de çok daha fazla fiyat artışı olacaktı. O yüzden şeker pancarına sahip çıkmamız, şeker pancarının stratejik ürün kabul edilmesi ve Şeker oranının yüksek olduğu bölgelerde üretime teşvik edilmesi lazım dedi.
Başkan Akay; Kayseri Şeker´in son 5 yılda kapanmaktan kurtulup sektöründe en güçlü hale gelişinin seyri nasıl geliştiği, Kayseri Şeker çiftçisini Avrupa çiftçisi ile rekabet edebilecek konuma getirmek için ne gibi uygulamalar yapıldığı, Kayseri Şeker´in çiftçilere yönelik olarak verdiği çiftçi eğitimlerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışı fuarlarına götürmesinin ne gibi yansımalarının olduğu, Üniversiteler ile işbirliği, sektöründe tek ar-ge merkezine sahip olması, Sosyal sorumluluk projeleri, 2016 yılının niçin pancarda şeker oranını yükseltme seferberlik yılı ilan edildiği, Türkiye de Şeker Sektörünün sorunları ile ilgili çözüm önerileri, çalışanlarına Türkiye de bir ilk uygulama yaparak teşvik ikramiyesi verme kararı ve bu uygulama fikrinin nasıl geliştiği, pancar ekim, söküm ve tarla günleri gibi etkinliklerle tüm yöneticileri ile birlikte iştirak etmenin kuruma ne gibi yansımalarının olduğu konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Kayseri Pancar Kooperatifinin başarılı uygulamaları ile ön plana çıkması ve Kooperatifçiliğin tarım sektöründeki yeri konularında görüşlerini de dile getiren Başkan Akay; Çiftçilerin ekim yaptıkları arazilerin çoğunun kiralık olduğuna dikkat çekerek küçük ve orta ölçekli çiftçinin geleceğinin kooperatifçiliğe bağlı olduğunu vurguladı.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Eğer geçmişinde Kayseri Şeker bir zevale uğramasaydı, pek çok fabrikayı yapmış ve binlerce kişiye ekmek veriyor olurdu. Ama inşallah biz bunları yapacağız.
Çiftçilerimiz Kooperatiflerine ve Fabrikalarına sahip çıkarlar ve oralara başarılı yöneticiler seçerlerse gelecek açısından hiçbir endişe yok. Türkiye´nin kooperatifçilikteki en önemli sorunu, kooperatiflerin yeterince denetlenmemesi ve buralara yönetici olarak ehli kişilerin getirilememesidir. Ehli insanların getirilmesini Kayseri son 5 yılda yaşadı. Onun için bütün kooperatiflerimizin, çiftçilerimizin buna dikkat etmesi lazım. Oralara iyi yöneticilerin gelmelerine katkı sağlamaları ve fabrikalarına sahip çıkması lazımdır. Bu şekilde olursa geleceğe aydınlık bir şekilde bakabilirler, inanabilirler, güvenebilirler dedi.