TATLILAR TADIMLIK TÜKETİLMELİ

İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, yaklaşan kurban bayramı nedeniyle vatandaşlara beslenme önerilerinde bulunarak, “Bayram ziyaretine gelenlere fazla ısrarcı olunmamalı ve tatlılar tadımlık tüketilmeli, aksi takdirde sağlık sorunları ortaya ç

Anahtar Kelimeler: 0
TATLILAR TADIMLIK TÜKETİLMELİ
Sağlık 23.10.2012 09:00:00 0

EDİTÖR

admin

Haberi Sesli Oku
“Bayramlar ülkemizde tüm sevdiklerimizi bir araya getiren ve büyük sofralarda buluşturan günlerdir. Kurban bayramında da beslenme alışkanlıklarımızda büyük değişiklikler meydana gelmekte, bayram ziyaretleri öğün saatlerimizde ve düzenimizde aksaklıklar meydana getirmektedir” diyen Öksüzkaya, “Kurban bayramında meydana gelen en önemli değişiklik kırmızı et tüketiminin artmasıdır. Bunun yanı sıra şeker ve şekerli besinleri de aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açmaktadır. Bu sebeple özellikle bu dönemde kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları gibi kronik hastalığa sahip olan bireylerin tükettikleri besinin çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.
Öksüzkaya, “Besinlerin türü ve miktarının yanında göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli konu da besinlerin pişirme ve saklama yöntemidir. Yanlış uygulanan yöntemler sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları olmaktadır. Etlerin buğulama, ızgara, haşlama şeklinde pişirilmesi tercih edilmeli; yağda kavurma ve kızartma yöntemleri besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine neden olduğundan tercih edilmemelidir. Bir diğer önemli konu da kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu da hazımsızlık, şişkinlik gibi mide rahatsızlıklarına neden olur. Bu sebepten et buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklenmemelidir.
Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmeli; doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin öğesi kayıplarının en aza indirilip, mikroorganizmaların çoğalmasının engelleneceği unutulmamalıdır. Etler buzdolabında 0-2°C de3-5 gün, derin dondurucuda ise -18°C de 3 ay saklanabilmektedir. Buzlukta saklanan etlerin buzluktan çıkarılınca oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. yöntemler uygulanmamalıdır” diyerek şu önerilerde bulundu:
“Güne mutlaka hafif ve her grup besin öğesini içeren bir kahvaltı öğünü ile başlayın.
Tüketeceğiniz 3 ana öğünün yanı sıra yapacağınız küçük ara öğünler gideceğiniz misafirliklerde fazla tatlı tüketiminizi önlemeye yardımcı olacaktır.
Ziyaretlerde ikram edilen hamur tatlıları tadımlık miktarda tüketilmeli, sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Günlük tatlı tüketimi 1 porsiyonu aşmamalı, şekerleme ve çikolatalardan uzak durulmalıdır.
Evimize gelen ziyaretçilere sağlıklı alternatifler sunmalı ve fazla ısrarcı olmamalıyız. Vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler çikolataya ve şekere alternatif olarak ikram edilebilir. Günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli; çay, kahve ve asitli içeceklerin aşırı tüketiminin uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceği unutulmamalıdır.
Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artırılması gereklidir. Ana öğünlerde etin yanı sıra tüketeceğimiz salata ve sebze yemekleri C vitamini içeriği sayesinde ette bulunan demirin emilimini kolaylaştıracak, yeterli posa alımı sağlayacak ve vitamin-mineral eksikliklerini önleyecektir.
Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğu için tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bireyler bu tedavilerini bozmamalı; beslenme programlarını bayramda da sürdürmelidirler.
Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca a dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir.
Ayrıca hayvan kesiminde dikkatli olunmaması halinde el, kol veya vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilecek bazı bıçak ve kesici alet kesileri ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu durumlarda geri dönüşü olmayan bazı uzuv kayıpları bile mümkün olabilmektedir. Özellikle de atardamar kesilerine bağlı kanamalar, fışkırır tarzda ve çok şiddetli olabilmektedir. Üzerine bası uygulansa da kanamayı durdurmak mümkün olmayabilir. Mutlaka hastane bakımı belki de cerrahi müdahale gerekebilir. 2011 verilerine göre geçen yılki Kurban Bayramında sadece Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Polikliniği’ne başvuran vaka sayısı 280’dir. Bu sebeple hayvan kesimi ve parçalanması sırasında son derece dikkatli olunmalı, sonradan geri dönüşü olmayan sonuçlara sebebiyet vermemek için işin uzmanından yardım alınması daha sağlıklı bir yol olacaktır. Bayram boyunca tüm Acil Servislerimiz ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarımız kesintisiz hizmet vermeye devam edecektir.”

Kayseri nöbetçi eczaneler (4 Ocak)

Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 4 Ocak 2025 nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Kocasinan'a yeni aile sağlığı merkezi açıldı

Kocasinan Belediyesi ve hayırsever işbirliğiyle yapılan Uğurevler Mahallesi'ndeki aile sağlık merkezi, iç tefrişat çalışmalarının ardından vatandaşın hizmetine sunulacak. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri nöbetçi eczaneler (2 Ocak)

Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 2 Ocak 2025 nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Aile hekimleri hastalarına hastaneden randevu alabilecek

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerine gelecek yenilikler hakkında açıklamalarda bulundu. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Yeni robot kanser ve ilaç araştırmalarını hızlandıracak

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde kanser ve ilaç araştırmalarındaki hücre çalışmalarında daha önce ayrı ayrı yapılan örnek hazırlama ve hücre gelişim takibi işlemlerini tek platformda birleştiren robot yapıldı.

İlk kök hücre gen tedavisini uygulayan Dr. Lankester, KANKA'da

Kök hücre gen tedavisini bulan ve uygulayan Prof. Dr. Arjan Lankester, Kansere Karşı Birlikte Derneği (KANKA) Çocuk Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Hastanesini ziyaret etti. Son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Sosyal medyanın gizli tehlikesi! Beyin çürümesi

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediği söyledi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kalp yetmezliği hastaları için yeni umut

Kalp yetmezliği hastaları "demir eksikliği" tedavisiyle destekleniyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Fedakarca görev yapan 112 ekiplerinin tek isteği anlayış

Ambulansın hastaneye ulaşmasına kadar geçen süreçte trafik ile mücadele eden acil tıp teknisyenleri, fedakarca yürüttükleri görevin karşılığında sadece her kesimden biraz daha anlayış bekliyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Türk doktor kadınların umudu oldu!

Kadınların yaşam kalitesini düşüren "stres tipi idrar kaçırma" rahatsızlığının tedavisi için Türk hekim tarafından geliştirilen "Mert" tekniğiyle ameliyat edilen çok sayıda hasta sağlığına kavuştu. Detaylar Kayseri Haber'de...

'Gezici Diş Klinikleri' 1082 kişiye ağız ve diş sağlığı hizmeti verdi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, tahsis ettikleri gezici ağız ve diş sağlığı kliniği ile 10 ayda 1082 vatandaşa sağlık hizmeti sunduklarını bildirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Akciğer tedavisinde son gelişmeler!

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, akciğer kanseri cerrahi tedavisinde son gelişmeler anlatıldı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Zatürreye dikkat! Hafif seyretse de ölüme yol açabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak, bazı zatürre türlerinin (atipik pnömoni) belirtilerinin daha hafif seyretmesine rağmen tedavi edilmediğinde ölüm riski taşıdığını belirtti. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kısmi felçli hastalar için "taşınabilir el dış iskeleti" geliştirildi

İskenderun Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Vedat Yeğin, 3 yıllık çalışmayla prototipini yaptığı cihazla el felci yaşayan hastaların tedavisine katkı sağlamayı hedefliyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Lösemiyi yenen çocuklar, hastanedeki kardeşlerine umut oluyor

Kayseri Şehir Hastanesinde lösemiyi yenerek hayata tutunan çocuk ve gençler, hastanede ziyaret ettikleri hasta çocuklara umut oluyor. Detaylar Kayseri Haber bülteninde...

Akciğer kanseri vakalarında korkutan artış

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de bir yılda, baş sorumlusu tütün ve tütün ürünleri kullanımı olan akciğer kanserine 31 bin kişi yakalandı, 25 bin kişi bu nedene bağlı hayatı kaybetti. Detaylar Kayseri Haber'de...