DOÇ. DR. İLHAMİ ÇELİK:"HAVA DURUMU DA GRİP VİRÜSÜNÜN ARTMASINI TETİKLEMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR"
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İlhami Çelik, grip virüsünün toplumun yüzde 30´unu etkilediğini düşündüğünü belirterek, "Vatandaşlarımızın tokalaştıktan sonra takıntı olmayacak şekilde ellerini yıkamalarını tavsiye ediyorum" uyarısında bulundu.
"Grip virüsü hakikaten bu 2009´daki virüsten sonra hala dolaşımda bulunan bir virüs ama bu yıl geçen yıllara göre çok daha fazla salgına yol açtı" diyen Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İlhami Çelik, "Toplumun yaklaşık yüzde 30´unu etkilediğini düşünmekteyim. Poliklinik başvurularımızın yaklaşık yüzde 25´ini bu grip başvuruları oluşturuyor. Hastalarımızda özellikle ateş ve öksürük şikayetleri çok daha ön planda yer alıyor. Toplum genelinde oldukça yaygın. Tabi ki bu yıl hava durumunun farklı seyretmesi bunda etken olabilir" diye konuştu.
Doç. Dr. Çelik, "Kalabalık ortamda daha fazla yaşama kar yağması gibi doğal olayların biraz daha az gözlenmesi bunları tetiklemiş gibi görünüyor ama virüsün yapısındaki küçük değişikliklerde salgında etkili olmaktadır. İnsanların dolayısıyla kalabalık ortamda fazla bulunmamaları ve kişisel hijyenlerine gerek solunum yolları ile bulaşacak gerekse üzere temasla bulaşacak mikroorganizmalardan korunmaları için temizliklerine dikkat etmeleri gerekiyor. Hastanın yanında çok fazla bulunmamaları kendilerini korumak için gerekirse maske yada gözlük takmaları gibi ek önlemler almaları gerekiyor" ifadesinde bulundu.
Doç. Dr. Çelik, "Bu yıl gördüğümüz grip virüsünde hastalarda en çok yakınma öksürük şeklinde oluyor ve bu yaklaşık 1-2 ay süren öksürük nöbetiyle devam ediyor" diyerek şunları söyledi:
"Bazı hastalar kendilerini çok iyi hissettikleri halde birkaç gün sonra tekrar sanki baştaki hastalığına dönmüş gibi bir tabloyla karşımıza geliyorlar. Bu nedenle öksürük, baş ağrısı, kas ağrısı gibi yakınmaların arttığı dönemlerde istirahat etmeleri, gerekse bize başvurmaları ve önereceğimiz ilaçları kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Eğer bu sene hala grip olmamışlarsa aşı yapmaları mevcut. Aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bütün toplumsal salgınların çok yaşandığı yerlerde en iyi korunma şekli aşılanmadır.
Kişilerde özellikle kış aylarında tokalaştıktan sonra veya herhangi bir yüzeye dokunduktan sonra takıntı olmayacak şekilde ellerini yıkamalarını rica ediyoruz. En iyi korunma yolu bu ve başka yüzeylere ve insanlara dokunduktan sonra ellerini ağızlarına, burunlarına, gözlerine götürmemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü temas yoluyla da bu virüs bulaşabiliyor. En önemlisi hasta kişilerden solunum yoluyla bulaşması ön planda gözüküyor. Bunun içinde kişinin gerekli önlemleri alması gerekiyor"