TOKİ - İKİNCİ BAHAR PROJESİ

18 İLDE EMEKLİLERE 3 BİN 361 KONUT

Güncel 3.03.2016 22:07:13 0
TOKİ - İKİNCİ BAHAR PROJESİ
Haberi Sesli Oku

 

Emekliler için TOKİ ?İkinci Bahar Projesi´ ile yeniden adım atarak daha önceki 17 bin konutun devamını sağlayarak aralarında Kayseri´nin de bulunduğu 18 ilde 3361 konut yapacak. İlimizdeki satışlar 250 konut olarak Mimarsinan bölgesinde gerçekleşecek?
TOKİ emekliler için Türkiye´nin 18 farklı şehrinde toplamda 3361 konut için düğmeye bastı ve talep toplamaya başladı. TOKİ emekliler için yaptığı evlerin fiyatları henüz belli değil ancak hangi illerde olacağı belli oldu.
İstanbul´un projede kapsama alınmadığı iller için şu anda talep toplanıyor. TOKİ Başkanlığından yapılan bilgilendirmede, peyderpey 18 farklı şehirde gerçekleştirilen konut projeleri arasında ev sahibi olmayan emekliler için de % 25 pay ayrılıyor, yeni konut projelerinin ise emeklilerde talep toplanmak suretiyle yapılıyor. Açıklamada emeklilerin yüzlerini güldürmek istediklerini, geçen yıl yapılan 4 bin 340 konutun 17 ilde büyük bir ilgiyle satın alındığını ifade etti. Aynı şekilde emeklilere ikinci bahar yaşatacak bu projenin 2. ayağında ayrılan yüzde 25´lik kontenjanın aynı şekilde devam edeceği belirtildi?
Peki Emeklilere yapılacak evler kaç odalı?
TOKİ, Emekliye İkinci Bahar Projesi kapsamında yapılacak konutlar kaç odalı diye merak edenler için hemen söyleyelim, emekliye konutlar 2+1 olacak.
Emeklilere ev için ön talep ne zaman diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim. İnşa edilecek konutlar için ön talep toplama tarihi 14-31 Mart olarak belirlenirken, talep ilgili bankalar aracılığı ile alınacak. Toplanan ön talepler sonrasında konut sayısından daha fazla başvuru olması halinde her zaman olduğu gibi ?hak sahibi belirleme kurası´ çekilecek ve şanslı emekliler konutlarını alacak.
14-31 Mart 2016 tarihlerinde yapılacak olan TOKİ emekli evleri için ön talep başvurusu Mimarsinan Bölgesinde yapımı planlanan 250 konut için ilimizde de yapılacak?
TOKİ emekli evleri için başvuru şartları neler diyorsanız şayet hemen o konuya da açıklık getirelim?
- Başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı gayrimenkul bulunmaması (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
- Hane halkı gelirinin en fazla net 3 bin 200 lira olması
- T.C. vatandaşı olması,
- Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması,
- Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması,
- Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3.200 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 3.200 TL olması gerekmektedir.)
- Başvuru sahibinin Sosyal Güvenlik Kurumundan Emekli olması (Emeklinin vefat etmesi durumunda, vefat eden emeklinin yalnızca dul eşi başvuruda bulunabilir)
- Eşlerden her ikisinin de emekli olması durumunda, yalnızca birinin başvuruda bulunması.
TOKİ Emekliler için konut projesinde başvuru için hangi belgeler gerekli?
Konut için başvuruda Kimlik Fotokopisi, emekli vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren SGK´dan alınmış belge veya yazı ibraz etmeleri gerekiyor.
TOKİ, emeklilere konut satışı hakkında daha ayrıntılı bilgi için www.toki.gov.tr web adresini ziyaret edebilir, bu sayfada ?Emeklilere Özel´ bölümünden gereken bilgileri alabilirsiniz.
TOKİ emekli konutları alındıktan oturmak zorunlu mu devredilebilir mi?
TOKİ´den emekli kategorisinde ev alarak sözleşme imzalamış olanlar konutlarını borçları bitmeden konutları devredemeyecekler. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet şartı bulunuyor yani alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecek.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunulursa kurada hak sahibi olsalar bile konut alma hakları iptal edilecek. Konut için sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecek.
Emeklilere ayrılan konutlardan satın almak için başvuru bedeli Banka Şubesine 500/1.000 TL olarak yatırılıyor ve Emekli Kategorisi Başvuru Formu dolduruluyor.
Emeklilerden konut edinme için gelen talepler Valilikte toplanarak TOKİ´ye bildiriliyor, İl Valiliği tarafından önerilen ve TOKİ İdaresi tarafından uygun görülen arsa/arsalar üzerinde gerekli çalışmalar başlatılıyor. Projede teknik, mali ve idari koşulların oluşmasını takiben, emeklilere yönelik konut üretimi başlıyor. Üretimde sözleşme için gerekli aşamaya ulaşıldığında, hak sahibi emekliler, ilgili banka şubelerinde Gayrimenkul Satış Sözleşmesi´ni imzalıyor.
HABER MERKEZİ?