Türk Standartları Enstitüsü`nün (TSE) Kayseri İl Müdürlüğü bünyesinde, TSE Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanlığı Elektroteknik ve Makine Laboratuvarı Grup Başkanlığına bağlı olarak hizmet veren Kayseri Laboratuvar Müdürlüğünde; çelik kapılar, PVC kapı v
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi`ndeki TSE Kayseri Laboratuvarı Müdürlüğü, `Cam ve Malzeme Laboratuvarı`, `Kapı ve Pencere Sistemleri Laboratuvarı` ve `Yangın Laboratuvarı` olarak 3 bölümde, konusunda entegre deney laboratuvarı olarak hizmet veriyor.
Laboratuvar Müdürü Zafer Dilci, TSE Kayseri Laboratuvarı`nın, cam, kapı-pencere sistemleri ile yangına dayanım deneylerinde üreticilerin `Sistem-3 CE işaretlemesi` gerekliliklerini karşılayacak şekilde geniş bir kapsamda, onaylanmış laboratuvar denetimlerini de tamamlayarak TÜRKAK tarafından akredite edildiğini bildirdi.
Laboratuvarın 3 konuda da test yapabilen ve entegre olan Türkiye`deki tek laboratuvar olduğunu vurgulayan Zafer Dilci, burada yapılarda kullanılan camların yalıtım ve dayanıklılık testlerinin yapıldığını, PVC kapı ve pencere sistemleri üzerinde dayanıklılık deneylerinin yapıldığını ve bunlara ilave olarak ise çelik kapılarla PVC kapı ve pencere sistemlerinin hırsızlığa karşı direnç testlerinin uygulandığını kaydetti. Dilci, ``Biz burada yaptığımız testlerle insanın, hayvanların ve çevrenin korunmasını amaçlıyoruz. Bu testler için üreticilerimiz, yıllarca yurt dışına milyonlarca lira para harcadılar ama artık biz bunu ülkemizde çok daha ucuza yapabiliyoruz`` dedi.
Hırsızlık olaylarının son zamanlarda PVC kapı ve pencerelerin açılması, kırılması, çelik kapıların açılması ya da zorlanması şeklinde gerçekleştiğini belirten laboratuvar yetkilileri, hırsızların geliştirdikleri yöntemlere karşı kendilerinin de bu yöntemleri önleyecek testler yaptıklarını ve bu testler sonucu geliştirilen yöntemlerin, üretici firmalarla paylaşıldığını ifade etti. Yetkililer, hırsızların en çok PVC pencerelerdeki cama sert bir cisimle vurarak kırma yöntemini kullandıklarını, buna karşı kendilerinin, camları darbelere karşı dayanıklılık testine tabi tuttuklarını söyledi.
Testte, düzeneğe monte edilen cama, metal bir kolla ortalama bir insanın vurabileceği şiddette vuruluyor. Daha sonra metal kolun ucuna balta takılarak deney tekrarlanıyor. Camın dayanıklılığı, üzerine uygulanan şiddete direncine göre sınıflandırılıyor. Ayrı bir cam testinde ise, yatay olarak düzeneğe monte edilen camın üzerine, 11 metre yükseklikten 5 kilo ağırlığındaki çelik top bırakılıyor.
Laboratuvarda, çelik kapılar da hırsızlığa karşı direnç testine tabi tutuluyor. Metal düzeneğe sabitlenen çelik kapı, hırsızların kullandığı çeşitli yöntemler kullanılarak açılmaya çalışılıyor. Kimi zaman ise çelik kapı balyoz darbelerine maruz kalıyor.
Laboratuvar yetkilileri, hırsızların geliştirdikleri yöntemlere karşı kendilerinin de bu yöntemleri boşa çıkaracak çalışmalar yaptıklarını belirterek, ``Hırsızlar boş durmuyor. Hırsızlar, çok basit bir pet şişe yardımıyla çelik kapıyı saniyeler içerisinde açabiliyor. Bu tür hırsızlığı önlemek için alınması gereken önlem de çok basit. İşte biz bunlar üzerinde çalışıyor, önlemler geliştiriyor ve üreticilerimizle bu önlemleri paylaşıyoruz`` dedi.
Laboratuvarda ayrıca, yangına dayanım ve duman sızdırmazlığı deneyleri de yapılıyor. Yangın laboratuvarında kapılar ve duvarlar, yangına direnç ve duman sızdırmazlığı testine tabi tutuluyor. Kapıların yangına dayanım testinde, yüksek ısının üretildiği bölümün önüne örülen duvara monte edilen kapı, yüksek ısıya maruz bırakılıyor. Monte edilen kapının arkasında bulunan odadaki ısı, yavaş yavaş artırılarak zaman içerisinde bin dereceye kadar yükseltiliyor ve kapının duman sızdırmazlığı ile yangına direnme kabiliyeti deneniyor.