TÜBİTAK AKADEMİSYENLERLE BULUŞTU

'TÜBİTAK Üniversitelerle Buluşuyor' etkinliğinin Kayseri'deki durağı Melikşah Üniversitesi oldu.

Güncel 9.12.2011 09:05:00 0

Editör

admin

TÜBİTAK AKADEMİSYENLERLE BULUŞTU
Haberi Sesli Oku

Melikşah Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen etkinliğe çok sayıda Melikşah Üniversitesi akademisyeni katıldı. Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, yapılan araştırmaların sonuçlarına göre Türkiye'nin özellikle son yıllarda hızlı yayın üretme kapasitesi bakımından AB ülkelerini geride bıraktığına, ancak söz konusu hızlılığın araştırmalarda kalite başlıklı tartışmaları ön plana çıkardığına dikkat çekti. Özkanca, projelerde önemli olan özelliğin, projede araştırılan konunun zamanı geldiğinde özellikle sanayide ürüne dönüştürülmesi ya da ürüne dönüştürme kapasitesine sahip olması olduğunu ifade etti.

Özkanca, akademisyenler olarak TÜBİTAK'ın son yıllardaki politikalarını takdirle karşıladıklarını belirtti ve şu şekilde konuştu: “Benim asistanlık yılarımda bu kadar proje verilmezdi, verilen parayla da çok bir şey alınamazdı. Belirli üniversitelere, komisyonda ve kurullarda akademisyenleri olduğu için proje desteği veriliyordu. Bal tutan parmağını yalıyordu. Ama şimdi öyle değil.”

Özkanca'nın ardından TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Cahit Güran, TÜBİTAK çalışmaları ve etkinlikle ilgili bilgi verdi. 2003 yılından sonra Türkiye'de araştırma projelerinin ivme kazandığını söyleyen Güran, TÜBİTAK Üniversitelerle Buluşuyor etkinliğine dair şunları söyledi: “TÜBİTAK olarak proje teklif eden araştırmacı sayısının artırılması yönünde çabada bulunuldu ve ciddi anlamda bu çabalarda sonuca ulaşıldı. Geldiğimiz zeminden daha yükseğe çıkmak ve araştırmaların pratik hayata uygulanabilirliği konusunda yeni bir sayfa açma iddiasındayız. Bu etkinlik bu çalışmanın çabası. Bilgilendirmelerin yapıldığı etkinlik Haziran ayının sonuna kadar 81 ildeki üniversitelerin tümüne ulaşmayı amaçlıyor. Bu etkinlik vasıtasıyla farkındalık düzeyini artırmak, araştırmacıların kendi koşullarında kendi sorunlarıyla baş başa kaldıklarında onlara destek olmak, destek programlarının nasıl yürütüleceğine dair farkındalık sağlamak, araştırmacı sayısını artırmak ve daha önce herhangi bir projede başarılı olmuş deneyimlilerin başarı hikayelerini araştırmacılarla paylaşmak hedefleniyor. “