Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri’de turizm sektörünün geliştirilmesi amacıyla ildeki meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, sektör temsilcileri ve ilgili kamu kurumlarının yöneticilerini davet ederek Kayseri’nin turizm se
Valilik makamında gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bayar Özsoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mustafa Alan, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkan Yardımcısı Ali Oğuz Önder, Büyükşehir Belediyesi Erciyes Turizm A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, Kayseri Turizm İşletmecileri Derneği (KAYTİD) Başkanı Enver Sungur ve dernek yöneticileri ile bazı turizm firmalarının temsilcileri katıldı.
Toplantının öncelikli gündem maddelerini Kayseri’nin turizm sektöründe mesafe alması için yapılması gereken tanıtım çalışmaları, yapılması gereken kurumsal düzenlemeler ve 30 Ocak’ta İstanbul’da açılacak olan ve alanında dünyanın en büyük 4’ncü büyük fuarı olarak bilinen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) oluşturdu.
Vali Düzgün, EMITT’in 70 ülkeden 4 bin 500 katılımcı ile önemli bir fuar olduğunu, Kayseri’nin de bu fuara hem ilin genel tanıtımı hem de Erciyes’in tanıtımıyla ilgili iki ayrı stantla katılacağını söyledi.
Türkiye’ye 2013 yılında 35 milyon turist gelerek 25 milyar dolar gelir bıraktığına işaret eden Vali Düzgün, coğrafi konumu ve komşu ülkeler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan siyasi belirsizlikler nedeniyle Türkiye’nin 2014 yılında daha çok turist ağırlayacağına dikkati çekerek, “Türkiye’de ismini duyurmuş, pek çok alanda mesafe kat etmiş Kayseri’ye Türkiye’ye gelen yabancı turistin yüzde 1’inden daha az bir kısmı gelmektedir. Kayseri’nin turizm pastasından daha fazla gelir alabilmesi için daha etkili çalışmalar yapmalıyız” dedi.
Erciyes’in Kayseri için ciddi bir potansiyel olduğuna değinen ve “Dünyada bu kadar kolay ulaşılabilen bir kayak merkezi daha yok” diyen Vali Düzgün, Erciyes’in kar kalitesi ile geniş ve uzun pistleri, yapılan modern tesisler ve yapılmakta olan lüks oteller ile birlikte bir bütün halinde pazarlanmasının Kayseri’yi kış turizmi alanında zirveye tırmandıracağına inandığını kaydetti.
Erciyes’le birlikte kültürel mirası ve doğal güzelliklerini birlikte tanıtmanın, Kayseri’yi Kapadokya bölgesinin ayrılmaz bir parçası haline getirmenin ve bu yönde stratejiler geliştirmenin son derece önemli olduğunu kaydeden Vali Düzgün, şunları söyledi:
“Kayseri’nin geleceği için birlikte çalışan meslek odalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, derneklerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın turizm konusunda ortak hareket etmesi gerekiyor. Gelinen noktada, bizimde hep dile getirdiğimiz gibi Kayseri’de turizm anlamında önemli bir potansiyel bulunmaktadır. Erciyes Master Planı ile birlikte bu alanda başlayan çıkışımızı diğer turizm değerlerimizle birlikte eş zamanlı ortak yol haritası ile değerlendirmemiz, Kayseri’ye gelen bir turistin hem kentten memnun ayrılmasını sağlamak hem de turizm gelirinden daha fazla pay almamızı sağlamamız gerekiyor. Turizm, kentin önemli değerleri arasında yer alan pastırma, sucuk ve mantı gibi unsurları, restoran ve hediyelik eşya mağazaları dahil tüm işyerlerini, konaklama tesislerini ve hizmet sektörünü daha da canlı tutacaktır. Yani diğer sektörlerin de kalkınmasını tetikleyecektir. Kayseri gibi önemli bir ölçekte bulunan bir kente daha çok turist çekmemiz, bu yönde çalışmamız gerekiyor.”
Vali Düzgün, turizmde istenilen noktaya ulaşmanın en önemli şartının öncelikle etkili bir tanıtımdan geçtiğini bildirdi. Etkili tanıtımın da ilk ve en önemli şartının ulusal ve uluslararası fuarlarda yer almaktan geçtiğini anlatan Vali Düzgün, “Bunun için Ocak ayı sonundaki EMITT Fuarı’nı önemsiyoruz. Uluslararası yüzlerce turizm firmasının ve turizm alanında uzmanlaşmış binlerce kişinin katılacağı ve turizmin gözdesi Akdeniz çanağındaki ülkelerin tamamının katılacağı bu fuarda Kayseri’yi hem genel anlamda hem de Erciyes Kayak Merkezi olarak ayrı ayrı stantlarda tanıtmak istiyoruz. Bunun için gerekli alt yapı çalışmalarını ve tanıtım argümanlarını önemsiyoruz. Karşılıklı görüş alış verişinde bulunarak Kayseri için en doğru olanını yapmayı istiyoruz” dedi.
Vali Düzgün, kültür yolları ile ilgili çalışmanın devam ettiğini, Kayseri Turizm Stratejik Planı’nın ise en kısa sürede hazırlanacağını dile getirerek, “İlimiz turizmine katkı sağlayacak konumdaki tüm kurum ve kuruluşlarımızın bir arada olacağı vakıf ya da dernek gibi bir yapılanmayı bu alanda sağlamamız gerekiyor. Daha önceden bu amaçla kurulmuş olan bazı dernek ve vakıfları da aktif hale getirmeliyiz” diye konuştu.
Vali Düzgün, konuşmasının sonunda, EMITT Turizm Fuarı başta olmak üzere Kayseri’nin turizmi konusunda destek veren KAYSO, KTO, KESOB ve KAYTİD’e teşekkür etti.
Toplantıda konuşan Meslek Odası Başkanları da, Vali Orhan Düzgün’e turizmle ilgili çalışmaları nedeniyle teşekkür ederek, kendilerinin ve sektör temsilcilerinin katılımıyla böyle bir çalışma ekibinin oluşturulmasının çok isabetli olduğunu dile getirdiler.