?1. FARMAKOLOJİDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR KONGRESİ? DÜZENLENDİ
Türk Eczacılar Birliğinin 23-24 Ağustos 2019 tarihlerinde düzenlediği ? 1. Farmakolojide Güncel Yaklaşımlar Kongresi? açılış konuşmalarıyla başladı. Kongrenin açılışında konuşan Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak kongrenin içerik bakımından, meslektaşlarımızın gelişimine çok önemli katkı sunacağını düşünüyorum.? Dedi.
Türk Eczacılar Birliğinin 23-24 Ağustos 2019 tarihlerinde düzenlediği ? 1. Farmakolojide Güncel Yaklaşımlar Kongresi? ilimizde bir otelin kongre salonunda başladı. Kongreye Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, Kayseri Eczacı Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı İbrahim Narin, Şehir Hastanesi Baş Hekimi Prof. Dr. İlhami Çelik ve ülkenin çeşitli yerlerinden gelen eczacılar katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan 12. Bölge Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, şunları kaydetti. ?Bugün burada hep birlikte bir ilki gerçekleştirmek üzere bulunmaktayız. Hepimiz için umarım keyifli ve verimli bir kongre olur. Böyle bir kongre yapılmasını hayal etmek ve şu anda bu hayalimizin gerçekleştirdiğini görmek inanın bizler için tarifsiz bir mutluluktur. Her şeyden önce 1,5 aydır yoğun bir çalışma gösteren 30´a yakın genç meslektaşımızdan oluşan kongre ekibine sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Bizleri kırmayıp kongremize katılan değerli hocalarımıza, konuşmacılarımıza ve değerli meslektaşlarımıza ve kıymetli öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Türkiye Eczacılar Birliği Başkanımıza ve Genel Sekreterine desteklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.
Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı İbrahim Narin ise konuşmasında, Fakültemiz klinik eczacılık uzmanlık eğitimlerine başlayan ilk 8 fakülteden birisi durumundadır diyerek şunları söyledi. ?Eczacılık Fakültelerinde 5 senelik eğitim süreçlerinde öğrencilerimize verdiğimiz eğitimle öncelikle toplum ve halk sağlığını ön planda tutan bilimsel ve etik değerlere bağlı bilgilerini sürekli güncelleyen, gelişmeleri sürekli takip eden, uygulayan ve danışmanlık hizmeti veren yetkin eczacılar yetiştirmeyi amaçlamaktayız. Öğrencilerimiz eğitim süresince aldıkları derslerle yaptıkları stajlarla, katıldıkları bilimsel kongrelerle, sosyal faaliyetlerle her alanda kendini yetiştirmiş özgüvene sahip nitelikli eczacılar mesleğe kazandırılmaktadır. Verdiğimiz bu eğitim süresince eczacılar bizim en büyük yardımcılarımızdır. Onlara buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum. Ülkemizde 2017 yılında başlamış olan klinik eczacılık eğitimiyle eczacılarımız farmakolojik danışmanlık anlamında dana etkin hale gelecek hatta hastalara daha iyi hizmetler verecektir. Fakültemiz klinik eczacılık uzmanlık eğitimlerine başlayan ilk 8 fakülteden birisi durumundadır. Kongreye katkı veren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. ?
Son olarak kürsüye gelen Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak konuşmasında, Kongrenin içerik bakımından eczacı meslektaşlarımızın gelişimine çok önemli katkılar sunacağını belirterek şöyle konuştu.
?Öncelikle bu kongre içeriği bakımından son derece zengin bir kongredir. Katılımcılar son derece deneyimli, konuşmacılarımız, hocalarımız son derece donanımlı. Kayseri´nin çok önemli insanları buradalar. Ben bu kongremizin bu içerik bakımından meslektaşlarımızın gelişimine çok önemli katkı sunacağını düşünüyorum. Böyle bir kongre ve organizasyonu sağlayan Kayseri Eczacı Odası Başkanı ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Şimdi tabii çok hızlı ve radikal dönüşümler var. Sağlık, ilaç ve eczacılık alanlarında. Bu hızlı dönüşümler bizim alanımızdaki gelişimler ve değişimlerle beraber ihtiyaç olgusunu da ortaya çıkarıyor ve bizim ihtiyaçlarımızın da değişeceği, çeşitleneceği ortamın bize haberini veriyor. O yüzden tüm bunlar önümüzde dururken eczacılık alanının kendisine bekleyen değişimler için eczacılarımızın mutlaka hazırlık yapması gerekiyor. Çünkü toplum, sağlık, ilaç tüm alanlar değişirken eczacının değişmemesi ya da statüsünün değişmeden korunması mümkün gözükmemektedir. Bunun için hep birlikte hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çeşitli bilimsel etkinlikler meslek içi eğitimler ve bir araya gelme organizasyonları yapmak zorundayız. Bugün Kayseri´de ve burada yapılan şey aslında meslekteki değişimlerin eczacılar tarafından algılanması benimsenmesi ve buna yönelik topyekûn mücadelenin ve davranışın ortaya çıkarılmasını gerekiyor. O yüzden bu toplantının önemli olduğu kanaatindeyim. Kongrenin bilimsel programına baktığımızda astım, koah, hipertansiyon, diyabet, kanser, sağlık okuryazarlığı ve bireye özgü tedavi vs. gibi bizim de Türk Eczacılar Birliği olarak uzun yıllardır tanıştığımız, konuştuğumuz çerçevesini çizmeye çalıştığımız konuların kongrede ele alındığını ve dolu dolu iki günlük kongrenin sizleri beklediğini söylemek istiyorum. Bu konu da büyük bir memnuniyet duyduğumu da belirtmek istiyorum.