Tarih: 24.07.2024 11:52

Türkiye'de yeni bir fay hattı keşfedildi!

Facebook Twitter Linked-in

Prof. Dr Hasan Sözbilir, Türkiye'de yeni bir fay hattının keşfedildiğini açıkladı. Korkutan gelişmeyi ünlü profesör gözler önüne serdi. İşte detaylar…

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir Türkiye'deki deprem tehlikesine dikkat çekerek yeni bir fay hattının keşfedildiğini açıkladı.

TÜBİTAK, AFAD, MTA, TBB ve 22 üniversitenin ortak çalışmasıyla "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncelleme incelemeleri çerçevesinde ‘Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu’ hayata geçirilmişti.

Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir de hayata geçirilen proje kapsamında Narlı fayı üzerinde başlattıkları çalışmada şu ana kadar 2 hendek açtıklarını belirtti.

Hendeklerde yapılan araştırmalarda hareketlerin Kahramanmaraş depremleriyle bağlantılı olmadığının ortaya çıkması hakkında açıklamalarda bulunan Sözbilir, şunları kaydetti:

‘’Depremle birlikte fayın hareketinin nasıl olduğunu görebiliyoruz. Bu harekete baktığımızda buradaki hareketin Narlı fayının hareketiyle çok fazla uyuşmadığını saptamış durumdayız. 

Yani farklı bir fay türü niteliğinde bir hareket gerçekleşmiş burada. Dolayısıyla Narlı fayından bağımsız bir fay burası ve bu fay Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı bir fay diye düşünüyoruz." 

Narlı fayı nerede?

Ekonomim’de yer alan bilgilere göre, Güney’de Ölü Deniz fayı dediğimiz Hatay’ın doğusundan geçen Ürdün’e doğru devam eden Ölüdeniz fayı bulunuyor.

Ölüdeniz fayının da en kuzey ucu, Narlı fayı olarak adlandırılıyor. Narlı fayının Doğu Anadolu Fayı ile çakışma noktasında yer alıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —