Tarih: 16.10.2017 18:34

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN SORUNLARI KAYSERİ´DE KONUŞULDU

Facebook Twitter Linked-in

Üniversite Hastaneleri Birliği´nin 19. toplantısı Erciyes Üniversitesi´nin (ERÜ) ev sahipliğinde Kayseri´de yapıldı.

ERÜ 15 Temmuz Yerleşkesi Konferans Salonu´nda düzenlenen toplantı başlangıcında Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekiner, katılımcılara Gevher Nesibe Darüşşifası hakkında sunum yaptı. Sunumun tamamlanmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını yapan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven; Üniversite Hastaneleri Birliği´nin işini iyi yaptığını söyledi. Toplantılarda üniversite hastanelerinin sorunlarının paylaşılarak çözüm önerileri üretildiğini vurgulayan Rektör Güven, ?Üniversite Hastaneleri Birliği macerası 2009 yılında İstanbul Üniversitesi´nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla başlamıştı. Amacı üniversite hastanelerini bir araya getirmek ve sorunlarını paylaşarak çözüm önerileri getirmekti. O zaman sadece bir platform olarak başlamıştı, daha sonra dernek olarak devam etti ve bugün de 19.´sunu yapmak durumundayız. Onun için büyük gurur duyuyoruz. Bu 19 toplantının haricinde çeşitli kurum ve kuruluşlarla üniversite hastanelerinin sorunlarını paylaşıp çözüm önerileri getirmeye çalışıldı. Bir kısmı başarılı oldu, bir kısmı olamadı. Ama en azından farkındalığın oluşması açısından çok önemli. Üniversite sorunlarının hiç tartışılmadığını düşünenler olabilir, haklarının savunulmadığını düşünenler olabilir. Platform bu amaçla kurulmuş ve işini de gayet iyi yapıyor. İnşallah burada güzel bir toplantı olur. Ve bu toplantı neticesinde de alınacak kararlar da ilgili kurumlara bildirilecek? dedi.

Toplantıda konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Hastaneleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Solak da üniversite hastanelerinin sorunları hakkında bilgiler vererek, birliğin kurulduğu zamandan bu tarafa sorunların giderilmesi noktasında çalışmalar yapıldığını belirtti. Sorunların cumhurbaşkanlığı ve başbakanlıkla da paylaşıldığını dile getiren Solak, ?Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği özellikle son dönemde çok ciddi çalışmalar yaptı. Özellikle 2016 yılında ekonomik Koordinasyon Kurulu´nda alınan ön kararlara kadar ciddi toplantılar yaptı. 2015´te ilk kez 3 üniversitenin global bütçe kapsamına alındığından bu yana bu yıl itibariyle 40 üniversite global bütçeye geçti. Ama Sağlık Bakanlığı´ndan farklı gider bazlı değil gelir bazlı şeklinde. Buna ilişkin de Üniversite Hastaneler Birliği Derneği görüşlerini aynı bakanlık hastanelerinde yapılan gider bazlı şekilde uygulanması için çalışmalarını yaptı. Kamuoyunda en fazla borçlu hastaneler konumunda ifade edilen hastanelerimize yönelik de bunun borç olmadığını, faaliyet zararı şeklinde değerlendirilmesi gerektiği şeklinde de açıklamalarda bulunuldu, bilgiler verildi. En önemli olan tarafı bu süreçte Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç´ın döneminde bugüne kadar olmadığı şekilde Üniversite Hastaneler Birliği´nin sorunları, mevcut durumu üstlenildi. Cumhurbaşkanı ve başbakana mektuplar yazıldı. 7 maddelik sorunlar şöyle arz edildi. Üniversite hastanelerine başta hemşire olmak üzere kadrolu yeterli sayıda sağlık personeli sağlanmaması nedeniyle döner sermayeden ödemelerin yapılması, hizmet satın alım yoluyla sağlık ve destek hizmetleri personeli çalıştırılmakta, bunların ağır yükü hastanenin döner sermayesi üzerine binmekte, üniversite hastanelerine yeterli uzman hekim ve araştırma görevlisi tahsisi yapılamadığından daha fazla hizmet üretilmesinde sıkıntılar yaşanabilmekte, üniversite hastanelerine makine, teçhizat ve inşaat gibi kalemlerde yeterli bütçe tahsis edilmemesi nedeniyle harcamaların döner sermaye üzerinden yapılması, tüm devlet kurumlarında personelin denge tazminatı Maliye Bakanlığı´ndan karşılanırken sadece üniversite hastanelerinde döner sermayeden karşılanması konusu, ana gelir kaynağı olan SGK´nın ödemesine esas fiyatlarına 8 yıldır zam yapılmamış olmasına hatta fiyatların düşürülmesine karşın tıbbi malzeme, ilaç, asgari ücret, maaş, elektrik gibi maliyetlerin ve döviz kurunun neredeyse yüzde 100´den fazla artması, üniversite hastanelerinin talep etmelerine rağmen Sağlık Bakanlığı hastanelerinde olduğu gibi gider esaslı global bütçe verilmemesi aksine gelir esaslı global bütçe verilmesi sorunun ana kaynağını teşkil ettiği şeklinde ilgili yöneticilerimize konu anlatılmaya çalışıldı? şeklinde konuştu.

Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Erciyes Üniversitesi Hastanesi´nin, şehir ve çevre illerdeki vatandaşlara kaliteli sağlık hizmeti sunduğunun altını çizdi. Düzenlenen toplantının üniversite hastanelerinin daha iyi koşullara kavuşturulması konusunda istişare imkanı olacağını dile getiren Vali Kamçı, ?Ülkemizdeki üniversite hastanelerinin üst düzey yöneticilerini ve çalışanlarını ilimizde ağırlıyor olmaktan duyduğumuz mutluluk son derece önemli. Kayseri´de bu toplantının yapılıyor olması hepimizi mutlu etmiştir. Kayserimiz, sahip olduğu eğitim ve sağlık imkanlarını sosyal ve ekonomik yönleriyle çevre iller için bir cazibe merkezi konumunda olmasının yanı sıra ülkemizin önemli büyükşehirlerinden birisidir. İlimizde bulunan 2 devlet ve 1 vakıf üniversitesi yükseköğretim hizmetlerinde başarılı bir şekilde yer almaktadır. Son derece önemli olan araştırma üniversitelerinden birinin de Kayseri Erciyes Üniversitesi olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir. İçerisinde Tıp Fakültesi mevcudu olan Erciyes Üniversitemiz açıklanan 2016-2017 Türkiye Üniversiteleri sıralamasında 9. sırada yer almayı başarmıştır.

Üniversitemizin ilimiz ve çevre iller için en önemli özelliklerinden birisi de üniversite hastanesi ile vatandaşlarımıza sunduğu kaliteli sağlık hizmetidir. Üniversite hastanesinin ilimizdeki sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde önemli bir yeri ve önemi vardır. İlimizdeki toplam yatak kapasitesinin 4´te 1´i olan 4 bin 235 yatak ile hizmet veren üniversite hastanemizde toplam 720 hekim görev almaktadır. Bu toplantı vesilesiyle hem ilimiz hem ülke genelindeki üniversite hastanelerinin daha iyi koşullara kavuşturulmaları, sorunları ve çözüm önerileri gibi önemli konularda istişare imkanı olacaktır. Bu toplantı ile iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması, bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasına da katkı sağlanacağı kanaatindeyim? diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —