YURT MARATONU BAŞLADI ?
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenciler için kiralık ev ve yurt maratonu başladı. Devlete ait yurtlarda yer bulamayan öğrenciler, aileleriyle birlikte kiralık ev ve özel yurt arayışına girerken ülke genelinde özel yurtların fiyatlarının 250 ile 1.000 TL arasında değiştiği öğrenildi?
Türlü zorlukları aşarak üniversiteli olmayı başaran henüz çiçeği burnunda üniversiteliler bu defada konaklama sorununu çözmek için ter döküyor? Kredi Yurtlar Kurumu Yurtları´nın özellikle büyükşehirlerdeki kapasite yetersizliği nedeni ile kiralık ev ve özel yurt arayışına giren üniversite öğrencileri astronomik fiyatlarla karşı karşıya kalıyor? Emlakçılar Odaları Birliği verilerine göre ülke genelinde özel yurtların fiyatlarının 250 ile 1.000 TL arasında değişlik gösteriyor? Tek kişilik odadan 7´den fazla kişinin kalabileceği odalara kadar farklı alternatiflerin bulunduğu özel yurtlarda, hizmet çeşitliliği ve oda paylaşımına göre fiyatlar 1.000 TL´in üstüne de çıkabiliyor. Ancak oda fiyatları marjı 500 TL ile 1.000 TL arasında yoğunlaşıyor.
Türkiye genelinde öğrenciler, kiralık evler için 500 ile 1.000 TL arasında bütçe ayırdıkları yapılan araştırmalarda çıkan sonuç olarak yer alırken, Emlakçılar Odaları Birliği´nin verilerine göre Türkiye genelinde kız öğrenci yurtları, erkek öğrenci yurtlarının iki katı olarak tesbit edilmiş? Yine aynı verilerden elde edilen bilgilere göre Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtlarındaki fiyat marjı oldukça geniş. Aylık 250 TL´ye de yurt var, 1.000 TL´ye de. Hatta hizmetteki çeşitliliğe göre bu fiyat 1.000 TL´nin üzerine bile çıkabiliyor. Yurtlarda tek kişilikten başlayan, 7 ve üzerinde kişinin kalabileceği çok sayıda alternatif bulunuyor. Fiyatları asıl belirleyen unsur da oda paylaşım sayısı. 7 ve üzerinde kişinin aynı odayı paylaşması durumunda fiyatlar 250 TL´ye, sayı azaldıkça da fiyatlar 1.000 TL´ye doğru ilerliyor. Fiyatların en yoğun olduğu marj ise 500 TL ile 1.000 TL arasında. İstanbul ve Ankara´daki yurtlarda tek kişilik bir odanın fiyatı ortalama 750 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor.
Öte yandan yine Emlakçılar Birliği´nin verilerine göre Türkiye genelinde yurt yerine kiralık eve yerleşmeyi tercih eden öğrenciler, maksimum 1000 TL´ye kadar kiralık ev arıyor. 2016 yılında yapılan aramalarda ise kiraları maksimum 950 TL olan evlerin daha çok arandığı görülüyor. Devlet yurtları ya da özel yurtlar için elini çabuk tutanlar barınma sorununu hallederken, evde kalmak isteyen ya da kiralık ev tutmak zorunda kalanların ceplerinden sadece ev için 500 TL ile 1.000 TL çıkıyor. Kampüse yakın lokasyonlarda ikamet etmeyi tercih eden öğrenciler için bu rakam daha da artıyor. Öğrencilerin talepleri de kiralık konut fiyatlarını yukarıya çekiyor. Kiralar, dairelerin nitelikleri arttıkça, toplu ulaşıma ve merkeze yakınlaştıkça yükselmeye başlıyor. Hâl böyleyken, büyük illerdeki merkez ilçelerde uygun fiyata ev bulmak zorlaşıyor.
İlimizde ise özellikle Talas ilçesi sınırları içerisinde konuşlu yurt ve evleri tercih eden yüksek öğrenim öğrencilerinin konaklama ücreti olarak ödedikleri miktar Türkiye ortalamaları ile örtüşüyor?.
HABER : C.ÜSTEN