KELEŞTEMUR, Saban¬cı Kültür Merkezi’nde düzenlenen TÜBİTAK Akademik Ar-Ge Destek Programı Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı’nın açılışında yaptığı ko¬nuşmada, üniversitelerinde öğre¬tim üyesi ve öğrenci sayısı arasında önemli bir orantısızlık
Akademik performans bakımından arzu ettikleri düzeyde olmamalarına rağmen, Türkiye şartlarında iyi bir yerde olduklarının söylenebileceğini belirten Keleştemur, ‘’Türkiye’deki üniversitelerin yayın sayısındaki artış maalesef kaliteye yansımadı. Dünyada ilk 20 ülke içerisindeyiz. Fakat bu artışa rağmen son yıllarda atıf sayısında 4 misli azalma meydana geldi. Bu çok manidardır. Yayın sayısına artmasına seviniyoruz ama kalitedeki bu düşüşe üzülmek gerekir. Bu düşüşe önlem almak zorundayız. O bakımdan TÜBİTAK’a büyük işler düşüyor’’ diye konuştu.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı Yurtiçi Kurslar Müdürü Prof. Dr. Cahit Güran da Türkiye’deki üniversiteleri ziyaret ederek ulusal ve uluslararası akademik araştırma projeleri ve bilim insanı destek programı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapma kararı aldıklarını ifade etti.
Bunun temel nedeninin özellikle Anadolu üniversitelerinin TÜBİTAK sürecine daha fazla katılımını sağlamak olduğunu dile getiren Güran, ‘’Kendimizi size tanıtmak, sizinle işbirliğimizi artırmak için ilk adımı atan taraf olmak istedik. Dolayısıyla bundan sonraki adımı da gittiğimiz üniversitelerdeki akademisyen hocalarımızdan bekliyoruz’’ dedi.
YENI DESTEK PROGRAMLARI
TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Fatih Sinan Esen ise 3 yeni destekleme programı üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Bunların ‘’Öncül Araştırmalar Destek Programı, Güdümlü Araştırmalar Destek Programı ve Acil Durumlarda Araştırmalar Destek Programı’’ olduğunu belirten Esen, şunları anlattı:
‘’Öncül Araştırmalar Destek Programımız yakında devreye girecek. Burada, alanında çok iyi eğitimli, dünya çapında birşeyler ortaya koyabilmiş, koyabilme potansiyeli olan insanlara yüksek miktarlarda bütçeler tahsis edilmesi, yani Türkiye’nin önünü açmaları için milli açıdan Ar-Ge’yi desteklemeleri için daha ciddi bütçeler verilmesi planlanıyor. Güdümlü Araştırmalar Destek Programı da adından anlaşılacağı üzere belli bir alana güdümlü olan projeleri kapsıyor. İvme kazanması gereken alanlarda, ihtiyaç odaklı yaklaşımlar desteklenecek. Başbakanımızın himayesinde olan savunma ve uzay ile enerji, su ve gıda alanlarındaki güdümlü projeleri desteklemek istiyoruz. Acil Durumlarda Araştırmalar Destek Programı ise herhangi bir afet ya da acil durum olduğunda çok kısa sürede çağrıya çıkılıp, çok kısa sürede degerlendirilip desteğin verileceği bir program olacak.’’
Esen, bilim insanlarının proje hazırlarken ve TÜBİTAK’a sunarken dikkat etmeleri gereken konularda da bilgiler verdi.