ÜNLÜ BİLİM ADAMLARI KOCA SİNAN’I ANLATTI

Dünya mimarlık tarihinin en büyük isimlerinden olan Mimar Sinan, Uluslararası Mimar Sinan Konferansı ile anılacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen konferansta çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı, Mimar Sinan'ın mimarlıktaki başarısını

Eğitim 18.09.2012 13:29:00 0

Editör

admin

ÜNLÜ BİLİM ADAMLARI KOCA SİNAN’I ANLATTI
Haberi Sesli Oku

            Türk tarihinin en önemli değerlerinden biri olan Mimarsinan, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Mimar Sinan konferansı ile anıldı. Şehir Tiyatrosunda düzenlenen konferansa Vali Yardımcısı Halil İbrahim Çomaktekin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Şükrü Karatepe, Erciyes Üniversitesi Rektörü Fahrettin Keleştemur, Melikşah Üniversitesi Rektörü Reşit Özkanca, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Kerim Güney, Abdullah Gül Üniversitesi Rektör vekili İrfan Alan, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Basın Enformasyon İl Müdürü Mehmet Uğurlu, Mimarlar Odası Başkanı Hakan Mahiroğlu, Müsiad Başkanı Ahmet Çolakbayraktar, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mehmet Asaf Mehmetbeyoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
    Konferansın ilk konuşmasını Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Gülru Necipoğlu yaptı. "Mimar Sinan Çağında Mimari Kültür ve Adab" adlı sunumunda Mimarsinan döneminde mimari yaratıcılık patlaması yaşandığını belirten Necipoğlu, “Onun dönemindeki mimari yaratıcılık patlaması yaşandı. Sinan’ın dehasıyla örtüşen bir çok toplumsal  ve kültürel etken tarafından kıvılcımlandı. İstanbul’da 17. Yüzyıldan itibaren Sinan’ın cami tipolojisi yerine hanedan tarafından yapılan birkaç cami haricinde ufak boyutlu medrese külliyeleri, sosyal hizmet ve eğitim içerikli yapılar ile kütüphaneler ve yepyeni bina tipleri aldı. Vaktiyle mimarbaşının külliyatına rehberlik eden adap kuralları artık uzak bir anıya dönüşmüştü. Geriye kalansa İstanbul’un eşsiz sülieti ve bazıları dünyada yaratılan gelmiş geçmiş en alımlı mimari baş yapıtlar olan Sinan’ın muhteşem eserleriydi. “ dedi.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Konferansın ilk sunumunu tamamlayan Prof. Dr. Gülru Necipoğlu’na günün anısına teşekkür plaketi verdi.
    Konferans Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Alina Payne’nin "Mimar'ın Biyografisi, Mimar Sinan ve Çağdaş İtalyan Meslektaşları" isimli konuşmasıyla devam etti.
            Uluslararası Mimar Sinan konferansı Pisa Üniversitesinden Prof. Dr. Howard BURNS’ın                         "Mimar Sinan ile Mimar Palladio, Osmanlı ve İtalyan Rönesans Mimarisi Arasında Diyaloglar" ve Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Cemal KAFADAR’ın "Mimarsinan ve Osmanlı Şehircilik Anlayışı" isimli sunumlarıyla son buldu.