2014 yılında hayata geçmesi planlanan digital yayınla birlikte yayıncılıkta birçok değişiklik olması beklenirken digital yayının en büyük katkısı uydu antenlerinin ortaya çıkardığı görüntü kirliliğine son verecek olması hiçi kuşkusuz. Kısacası yakın zamanda uydu antenleri tarih olacak..
Bilindiği gibi Televizyon ve radyolara frekans tahsisi amacı ile çıkarılan Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri hakkında ki kanun 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girmişti.
Kanun sonrası çalışmaya başlayan Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ’nun bu alanda yürüttükleri çalışmalarda da son aşamaya gelindi
2014 yılında gerçekleşmesi planlanan digital yayın hayatı ile birlikte yayın politikalarında değişiklikler meydana gelecek.
2014 yılına kadar yapılacak çalışmalarla televizyon ve radyo frekans tahsisleri yapılacak.
Yapılacak frekans tahsisi rakamlarının, 23’ü ulusal toplam 252 televizyon ve 36’sı ulusal 1.090 radyonun olması bekleniyor.
Frekans planlamasını yaptıran RTÜK ile aralarında Kanal D, Star TV, ATV, Kanal7, STV, FOX ve TV8'in de bulunduğu 16 yayıncı ortağın bulunduğu Anten A.Ş.'ye ortalama 400 milyon TL'ye mal olacak 800 adet verici anten kurulacak.
Ülkemizdeki 17 milyon adet uydu anteni çatıdan ve balkonlardan kaldırılacak. Ayrıca kurulacak bu sistemle yayıncı kuruluşlar yayınlarının nerede, ne zaman ve kaç kişiyle izlendiklerini rahatça öğrenebilecekler.
Elde ettikleri bilgiler sonrasında yayın planlanması, reklam programlarını bölgesel olarak analiz edebilecekler.
Eski tüplü televizyonlarımız tarih oluyor.
Uzmanlar, digital karasal yayını izleyebilmek için eski tüplü televizyonların değiştirilmesi gerektiğini, sinyal alabilen set üstü kutu adı verilen bir aparat kullanılması gereğini vurguluyorlar.
Yeni dönem yayıncılığa ve iş dünyasına farklı bir anlayış getirirken, haberleşme, iletişim ve yayıncılık tek bir platform üzerinden yapılmasını sağlayacak.
Orjinal Habere Git