Halk Sağlığı İl Müdürlüğünce tertiplenen ‘Kayseri İli Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı’ start aldı. İki gün sürecek olan çalıştay da, kurum ve kuruluş temsilcilerinden her biri oluşturulan dört farklı grupta çalışmalara katkı verip, uyuşturu
Halk Sağlığı İL Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Kayseri İli Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı’ Kadir Has Kongre Merkezi konferans salonunda start aldı. İki gün boyunca sürecek olan Çalıştay’ın başlangıcına Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ, Doç.Dr. Saliha Demet Özsoy, Uzm.Dr. Arzu Sarp, Doç.Dr. Didem Behice Öztop, Uzm. Dr. Mustafa Reyhancan, Çalıştay Koordinasyon Kurulunda yer alan 15 kurum ve kuruluşların temsilcileri iştirak etti.
Çalıştayın başlangıç konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ, “Madde kullanımı, merkezi sinir sistemi ve diğer organları etkileyip, algılama da ve değerlendirme de sorunlar oluşturmaktadır. Bu nedenle ilimizde genç beyinlerimizi berrak tutabilmek adına uyuşturucuyla mücadele kapsamında 14 Ağustos 2014 tarihinde Sayın Valimiz Orhan Düzgün Başkanlığında yapılmış olan üst kurul toplantısında aldığımız karar neticesinde, ‘uyuşturucu ile mücadele çalıştayı’ planlanmıştır. Bizde bu bağlamda sivil toplum kuruluşları ve 20 kadar kamu kurumunun iştirakı ile birlikte iki gün sürecek olan çalıştayın açılışında bulunuyoruz” değerlendirmesinde bulundu…
Erciyes Üniversitesini temsilen çalıştaya iştirak eden Tıp Fakültesi Psikiyatrı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden. Doç. Dr. Saliha Demet Özsoy ise ‘Uyuşturucu maddeler ve bağımlılığı’ sunumunda uyuşturucu maddenin tanımını yaparak, “Madde bağımlılığı kişinin tekrar tekrar maddeyi alması bir bozukluktur. Madde bağımlılığı ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Bir insan madde bağımlısı olduğu zaman”Bıraktım” diye bırakamaz. Tedavısını almadan madde bağımlılığından kurtulamaz” ifadesini kullandı.
Uzm.Dr. Arzu Sarp’da katılımcılara ‘Bağımlılık yapıcı sentetik maddeler-sentetik kannabinoidler’, Doç. Dr. Didem Behice Öztop, ‘Çocuklar ve ergenlerde madde bağımlılığı’, Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Psikiyatris Dr. Mustafa Reyhancan ise ‘Madde bağımlısı bireylerin ailelerine yaklaşım ve bağımlılıkta tedavi’ başlıklı sunumları ile konun detayları konusunda bilgilendirdiler…
Öte yandan İki günlük Çalıştayın ilk gününde ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinden her biri oluşturulan dört farklı grupta çalışmalara başlayıp, her grubun moderatörü kendi grubunda uyuşturucu ile mücadelede etkin olarak neler yapılabileceği hususunda grup üyelerinden gelen fikirleri değerlendirip, karşılıklı tartışma ortamı oluşturarak uyuşturucu ile mücadeleyi büyüteç altına alacağı öğrenilirken; çalıştayın ikinci gününde ise; her grup temsilcisinin kendi grubunda alınan kararları diğer grup üyeleriyle paylaşmak suretiyle sunumlarını gerçekleştirerek konunun tüm katılımcıların ortak tartışma platformuna taşınmasına ve çözüm yolu bulunmasına yardımcı olacağı öğrenildi…