?KORUYUCU KREMİ GÜNEŞE ÇIKMADAN ÖNCE SÜRÜN?
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi neden ile serinlemek üzere havuzlara akın eden ve uzun süre güneş altında kalan vatandaşları uyaran Uzman Dermatolog Sema Karaoğlu ?Koruyucu kremler güneşe çıktıktan sonra kullanılıyor. Oysa kremler etkisini kullanıldıktan yarım saat sonra göstermeye başlar. Bu nedenle koruyucu kremlerinizi güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanın? ifadesini kullanırken, havuzların hijyeni konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara açıklık getirdi?
Uzman Dermatolog Dr. Sema Karaoğlu haber ekibimize yaptığı değerlendirmede vatandaşları uyararak sıcak havalardan bunalanların serinlemek için çeşitli yollara başvurduğunu, bunların başında da havuzların geldiğinin altını çizip uzun süre havuzda kalıp güneşlenen vatandaşların koruyucu krem kullanmada yanlışlık yaptıklarını belirtip ?Kremlerinizi güneşe çıktıktan sonra değil, güneşe çıkmadan en az yarım saat önce kullanın ? uyarısında bulundu?
Uzman Dermatolog Karaoğlu, sözlerinin devamında havuzların hijyeni konusunda dikkat çekerek "Çeşitli önlemler alınmazsa havuzlar, hastalıklara neden olabilir. Serinlemek isterken, hastalık sahibi olmayın" uyarısında bulundu? Karaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü? "Havalar ısındı ve insanlar serinlemek için çeşitli yollar arıyorlar. Çocuklar bu aralar, sokaklardaki süs havuzlarına atlıyorlar. Bir de otellerin havuzları var. Her ikisinde de farklı sorunlar var. Bir kere süs havuzları daha tehlikeli. Çünkü durgun sularda mikropların üremesi çok kolaydır. Ayrıca deride yaşayan binlerce mikrop var. Onların o havuza girmesi ile diğer insanlar da o mikropları alıyorlar. Bir de hastalıklı olanlar var. Onların derilerinden havuza geçen mikroplar, çok kolay bir şekilde diğer insanlara da bulaşabiliyor. Çocuklar düşüyorlar, kolları, dizleri yaralanıyor. Oradan mikroplar alıyorlar. Bunların bulaşma riski çok artıyor. Tabi yaz aylarında ishal gibi durumlar da sıklıkla görülebiliyor. Böyle bir problemi olan çocuk haliyle havuza giriyor. Diğer çocuklar da ishal mikrobunu almış oluyorlar. Yine viral hastalıkları da bu havuzlardan almaları mümkün"
Çocukların, havuzlara girdiklerinde kafalarını daldırmamalarını, sadece ayaklarını sokmalarını ve eve gidince de ellerini hiçbir yere değmeden yıkanmalarını öneren Dr. Karaoğlu, özellikle yaz dönemlerinde çocukların vücutlarının anne ve babaları tarafından kontrol edilmesi ve herhangi bir değişiklik, anormal durum görülmesi halinde vakit geçirilmeden bir uzmana başvurulması gerektiğinin önemle altını çizdi?
Dermatolog Karaoğlu sözlerinin sonunda havuzlardan ve ortak kullanım alanlarından bulaşılacak hastalıkların başında özellikle mantarların geldiğini vurgulayarak, mantarlardan korunmak için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı? ?O havuzları kullanan ve saunalara gidenlerin, çıplak ayakla oralarda dolanmamaları gerekiyor. Çünkü nemli ortamlarda mantar enfeksiyonları çok bulaşıcı. Mutlaka kendi terlikleri ile ya da tek kullanımlık terliklerle havuz kenarına gitmelerini, saunaya da peştamal ya da havlu sermeden direkt ıslak tahtalara oturmamalarını öneriyoruz. Bu basit kurallara uymaları, sağlıkları açısından çok önemli. Mantar enfeksiyonları ciddi olarak bulaşıcılık gösteriyor. Yine hasta birisinin havuza girmesi, hastalığın diğer insanlara bulaşmasına neden olabiliyor. Havuz ne kadar temiz olsa da ne kadar kontrol altında tutmaya çalışsanız da herkesi cilt muayenesinden geçirerek havuza alamazsınız. Dikkatli olmakta fayda var. Mutlaka havuza girerken ve çıkarken duş almak gerekiyor. Duş alıp havuza girmek, başkalarının sağlığı açısından önemli. Çıkınca duş almak da kendi sağlığınız açısından önemli"