Uzmanlara göre Ramazan ayında öfke kontrolü daha da önem kazanıyor? Günümüz dünyasında, özellikle büyük şehirlerde yaşayanların ramazanda kan şekerinin düştüğü, tiryakilerin sigarasız kaldığı ve bu nedenle daha sinirli olunan Ramazan ayında ?Öfke Kontrolü´ büyük önem kazandığına dikkat çeken uzmanlar vatandaşları uyararak Allah´ın rızasını kazanmak adına sevap işlemeye çalışırken, öfkenizin kurbanı olup günaha girmemek adına çok daha özenli ve hassas davranın tavsiyesinde bulunuyorlar?
Geldi gelecek derken 4. Günü geride bıraktığımız mübarek ramazan ayı tüm güzelliği ile devam ediyor? Ramazanı ruhuna uygun olarak tamamlayabilmek ve güzelliklerini yaşayıp yaşatabilmek için ?Öfke Kontrolü´nü çok iyi sağlamak gerektiğini vurgulayan Uzman Psikolog Şerife Aksoy bu sıcak ve önemli ayda içimizde patlayabilecek veya dışa vurup bir eşya veya bir kişi veya kendimize zarar verebileceğiniz öfke ile başa çıkmak için uygulaması çok kolay tavsiyelerde bulundu?
Haber ekibimize oruçluyken daha çok öfke ve sinirli olmamızın nedenlerini konusunda açıklamalarda bulunan Psikolog Şerife Aksoy, Ramazan Ayının uzun yaz günlerine denk geldiğini hatırlatarak, ? oruçluyken aç kalma zamanı oldukça fazla. Ortalama 16-17 saat aç ve susuz kalma durumu yaşıyoruz. Bu durumda kan şekeriyle ilgili problemler yaşanıyor. Ve böylelikle sinirlilik öfkeyle ilgili tolerans düşüyor. Yani bu eşik daha çabuk atlanabiliyor? dedi. Sözlerinin devamında Aksoy, Ramazan Ayı´nın anlamını iyi ?anlamak´ gerektiğini kalın çizgilerle altını çizerek, ? Ramazan Ayı hoşgörü ayıdır. Anlayış ve saygı ile ilgili bir aydır. Bunu sürekli kendimize hatırlatmamız gerekir. Ayrıca daha öfkeli sinirli olmamak ve insanların kalbini kırmamak için işbirliği olması gerekir. Özellikle gün içerisinde oruç olunduğu zamanlarda daha çok güç ve enerji sarf edeceğimiz işlerde işbirliği yapabilmek ve burada yardım etkeni çok önemlidir. İşbirliği içerisinde yardım edebilmektir. Ya da işlerinizi iftardan sonrasına erteleyin. Ama burada önemli olan şey anlayışın kısmını aklımızdan çıkarmamız gerekir. Çünkü hiç kimse birisinin kalbini kırmak istemez? dedi.
Öfke ve sinir kontrolün sağlanması için bir takım çalışmaların yapılması gerektiğine de dikkat çeken Aksoy, insanların birbirleriyle iletişim içerisinde karşı tarafı anlayarak cevap vermesi gerektiğini belirterek, ? iletişim halindeyken söylenen söze ilk anda sinirlenip tepki göstermek kesinlikle doğru değildir. İlk başta sözü sonuna kadar dinleyip ve sonrasında ise düşünerek cevap verilmelidir. Daha sonra da İletişim becerilerini insanlarımızın geliştirmesi gerekiyor? şeklinde konuştu.
Oruçluyken sigara tüketenlerde daha çok öfke ve sinirlenmenin olduğuna belirten Aksoy, ? sigara tüketenlerde sinir ve öfkenin nedeni ise nikotin ihtiyacıdır. Uzun süre sigara içemeyen insanda nikotin içme ihtiyacı başlıyor. Sigara bağımlılığı ciddi bir bağımlılıktır. Nikotin ihtiyacı oluştuğu zaman o nikotin ihtiyacını gidermek için vücut sinyaller vermeye başlıyor. Öfke ve sinirlilik sinyalleri veya yoksul bırakılmakla ilgili problemler yaşıyor. Bununla ilgili en başta en sağlıklı olarak sigarayı bırakmalarını öneriyorum. Ramazan Ayı da bunun için bir fırsat olmuş olabilir. Sigaradan kurtulmak en faydalısıdır. Sigarayı ertelemek veya az içmek bunları tartışmaya bile gerek yok. En güzeli sigarayı bırakmaktır. Son olarak herkesin Ramazana Ayının hoşgörülü, barış ve anlayış içinde geçmesini diliyorum? ifadelerini kullandı.
Özel Haber: Mevlüt Y.nacak