UZMANLAR UYARIYOR BROKOLİ’Yİ SOFRALARINIZDAN EKSİK ETMEYİN
Beslenme ve Diyetetik uzmanları uzun raf ömrüyle oldukça tercih edilen sebzelerden biri olan Brokoli’nin içerdiği vitaminler sayesinde adeta bir besin deposu olduğuna dikkat çekip, içinde bulunan biyoaktif bileşikler vesilesi ile kanser gibi hastalıklara karşı kalkan görevi gördüğünü ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan kapasitesini arttırmaya yardımcı olduğunun altını kalın çizgilere çizerek bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar.
Beslenme ve Diyetetik uzmanları uzun raf ömrüyle oldukça tercih edilen sebzelerden biri olan Brokoli’nin içerdiği vitaminler sayesinde adeta bir besin deposu olduğuna dikkat çekip özellikle vücut direncinin güçlü olması gerektiği pandemi sürecinde bol bol tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydediyorlar. “Brokoli, insan sağlığı için çok faydalı sebzelerden birisidir; başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere, diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Vücuttaki sağlıklı hücreleri ve dokuları destekleyen, oksidatif stresi azaltan, çok sayıda antioksidan içerir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir. Vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. Brokoli, vücudun pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olan alkali bir sebzedir. Çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilir. Hafif buharlanarak hazırlanması en pratik ve ideal tüketme yöntemidir.
Brokolinin içeriğinde bulunan biyoaktif bileşikler sayesinde vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilir, antioksidan kapasitesini arttırılır, böbrek kanseri, prostat kanseri, idrar kesesi ve akciğer kanseri, vb. hastalıklardan korunması sağlanır. Büyümüş tümörler üzerinde etkilidir. İçerdiği folat sebebiyle kolon, mide ve servikal kanserlere karşı koruyucudur. Brokoli de bulunan bir bileşik olan sülforafan vücuttan ekstra östrojeni uzaklaştırmasıyla özellikle göğüs, rahim ve kolon kanseri için yararlıdır. Bunlar dışında brokolinin faydaları şu şekilde sıralanabilir: İçerisinde bulunan, Kuersetin nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve Sülforafan sebebiyle ise yaşlanma sürecini yavaşlatır. Vücutta A vitaminine dönüştürülen beta-karoten içermesi sebebiyle göz sağlığı için faydalıdır. Gözleri maküler dejenerasyonu, katarakt gibi hastalıklardan korur.Sağlıklı insulin salgılanmasını ve dengelenmesini sağlayarak kan şekerini düzenler.Kalp sağlığını korur. Brokolinin içinde bulunan antioksidanlar kalp krizi riskini azaltır. Brokolinin içindeki sülforafan ve glukorafan bileşikleriyse kolestrol seviyelerini azaltarak kalbin atış ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Kansere karşı koruyucudur. Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır. Büyümüş tümörlerin gerilemesinde etkilidir. Brokoli aynı zamanda diyet yapanlar için de oldukça az kalorili, sağlıklı bir seçenektir.”