SAĞLIK MUCİZESİ 10 MEYVE
Her ne kadar bünyelerinde barındırdıkları ‘Fruktoz’un çok miktarda alınması karaciğeri yağlandırıp kilo aldırarak insan sağlığına zarar veriyor olsa da meyvedeki fruktoz’un diğer fruktozlara, özellikle mısır nişastasından elde edilen fruktoz’a hiç benzemediğine dikkat çeken uzmanlar meyvelerde başka pek çok sağlık mucizesinin bulunduğuna vurgu yaparak en faydalı 10 meyveyi ve faydalarını şöyle sıralıyorlar….
Uzmanlar meyve düşmanı olmanın haklı bir yanı olmadığının altını çizip bütün meselenin meyveleri de kararında tüketmekle çözümleneceğini vurgulayarak meyvenin suyunu, püresini, reçelini, salatasını değil kendisini sevmek gerektiğini belirtiyorlar…
Daha çok posa, daha fazla antioksidan, daha güçlü vitamin, mineral kazanmak istiyorsak meyvelerden vazgeçmememiz gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizen uzmanlara göre özellikle tüketilmesi gereken 10 meyve şöyle sıralanıyor….
1: Greyfurt : Turunçgillerin her biri sağlıklı. Ama greyfurt diğerlerine göre biraz ayrıcalıklı. Vitamin ve mineral zengini olması yanında greyfurtun insülin direncinin azalması ve kilo dengesinin kolaylaşması bakımından da ciddi yararları var. Düzenli greyfurt tüketiminin böbrek taşlarının önlenmesinde, kolesterol seviyelerinin dengelenmesinde, iştahın frenlenmesinde de işe yaradığı söylenebilir. Özellikle sabah kahvaltısında yarım greyfurt sağlığa iyi gelir.
2: Elma: Elma güçlü bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı. Bol miktarda posa, C ve K vitamini ve bazı B vitaminlerini bünyesinde barındırıyor. Ayrıca çok önemli bir antioksidan olan kuvarsetinden de çoook zengin. Kuvarsetin elmanın özellikle kabuk bölümünde bol bulunuyor. Bu nedenle iyice yıkanmış bir elmayı kabuğu ile birlikte yemek daha faydalı.
Yine bir diğer önemli doğal kimyasal pektin de elmada bol miktarda yer alıyor. Pektin, etkili bir kanser savar. Ayrıca bağırsaktaki “iyi bakterileri” yani “probiyotikleri” besleyen mükemmel bir prebiyotik besin.
3: Limon: Bilinen en güçlü C vitamini kaynaklarından biri. Bilinen en güçlü alkalen besinler arasında da yine o var! Suyundaki sitrik asitin böbrek taşlarının önlenmesi ve tedavisinde etkili olabileceği biliniyor.
Diğer taraftan ılık bir bardak suya eklenen limon kan yağlarının ve basıncının dengelenmesinde, kalp sağlığının desteklenmesinde de işe yarayabiliyor. Bazı araştırmalarda yapısındaki bileşenlerin kilo almayı önleyebileceği de ileri sürülmüş. Kısacası “harika meyveler” listenize limonu da ekleyin.
4: Nar : Nar mükemmel bir antioksidandır. Diğer taraftan çekirdeğindeki omega-5 yağı da (purnisik asit) mükemmel bir doğal ilaç. Narın vitamin ve mineral gücü de oldukça fazla. Kısacası “meyvelerin kralları” takımında nara da yer vermek boynumuzun borcu.
5: Karpuz: A ve C vitaminlerinden zengin. Tıka basa kırmızı mucize likopen dolu. Kırmızının bittiği yerdeki beyaz bölüm ise damarlarınızın ya da cinselliğinizin dostu sitrulin kaynıyor.Karpuzun karetenoidlerden ve kukurbitasin E’den de zengin olduğunu bir kenara not edin ve kukurbitasin E’nin antitümör bir madde olduğunu da o notun yanına ekleyin.
6: Zeytin: Zeytin bir meyvedir ve içindeki su dünyanın en lezzetli ve en faydalı yağını da içerir. Kalp hastalıklarından korunmada, kronik iltihapları önlemede, başta meme kanseri olmak üzere bazı kanserlerle mücadelede olağanüstü işlere imza atar.
Zeytinde sadece zeytinyağı yok. Çok güçlü bazı antioksidanlar da var. Özellikle siyah zeytin mükemmel bir antioksidan deposu. Zeytinin demir, bakır, kalsiyum ve E vitamininden de zengin olduğunu bir kenara not edin. Sadece kahvaltılarınızı değil, öğle ve akşam yemeklerinizde salatalarınızı zeytinle zenginleştirin.
7: Muz: Sadece olağanüstü yüksek potasyum içeriği bile onu anında “ayrıcalıklı meyvelerden biri” haline getiriyor. Diğer taraftan yarı olgun yeşil sarı muz çok güçlü bir prebiyotik. Aynı zamanda tokluk hissi de veriyor. Kan şekerinin kontrolünü iyileştiriyor. Nedeni tam olgunlaşmamış dönemde dirençli nişastadan zengin bir yapı içermesi. Kısacası muzu öyle iyice olgunlaştırıp yemenin pek bir anlamı yok. Muzun, özellikle B vitamininden ve sağlığa faydalı posalardan bilhassa da pektinden zengin olduğunu da hatırlatalım.
8: Portakal: Portakal da greyfurt ve limon gibi güçlü bir flavanoid ve karetenoid kaynağı. Onun da sitrik asitten zengin yapısı böbrek taşı riskini azaltabiliyor. C vitamini zenginliği ise bağışıklığı destekliyor, demir emilimini kolaylaştırarak anemi problemini önleyebiliyor. Portakalda bol miktarda tiamin ve folat gibi vitaminler de var.
9: Trabzon hurması: Trabzon hurması çok güçlü doğal molekülü barındıran bir meyve. Karetenoidlerden, vitamin ve minerallerden ve tabii ki posa yapılarından çok ama çok güçlü. Özellikle karetenoid gücü bu konuda pek ünlü olan mangoyu kesinlikle yolda bırakır.
10: Hünnap: Hünnap her şeyden önce A ve C vitamini zengini. Ayrıca içinde bol miktarda kalsiyum ve magnezyum da var ki bu ikili kemiklerin ve damarların vazgeçilmezi. Ayrıca güçlü posa yapısı nedeniyle kabızlık problemine de çözüm üretebiliyor. Hünnap’ın bağışıklığı güçlendirdiği belirtiliyor.