UZMANLAR NAFTALİN KULLANIMINA KARŞI UYARIYOR

EV HANIMLARI DİKKAT

Güncel 25.03.2015 21:40:56 0
UZMANLAR NAFTALİN KULLANIMINA KARŞI UYARIYOR
Haberi Sesli Oku

HABERİ İZLE

Naftalinin çok tehlikeli olduğunu  dikkat çeken  Erciyes  Üniversitesi  Eczacılık Fakültesi  Dekanı  Prf. Dr. Müberra  Koşar  ev hanımlarını uyararak  kesinlikle  evlerde kullanılmaması  hatta eve hiç sokulmaması konusunda  uyararak "Naftalin, ölüm saçan bir kimyasaldır. En tehlikeli kimyasal madde, naftalindir ve kesinlikle eve alınmaması gerekir hatta marketlerde bile satışı yasaklanmalı. Bunun için bir kamu spotu hazırlansa ve insanlar bilgilendirilse çok iyi olur." Değerlendirmesinde   bulundu…

Erciyes  Üniversitesi  Eczacılık Fakültesi  Dekanı  Prf. Dr. Müberra  Koşar  kimyada toksik maddelere bakıldığında ilk sırada naftalinin olduğunu ifade ederek, naftalinin evlerde kadınlar tarafından çokça kullanıldığının altını çizdi. Kadınların güve  oluşmasını engellemek ya da kötü kokuları gidermek için çamaşırlar, halılar ve kıyafetlerin arasına, lavabolara naftalin koyduğunu gözlemlediğini dile getiren  Pr.Dr.Koşar, hiç sıvılaşmadan katı halden gaz haline geçen ve tekrar katılaşan naftalinin özellikle solunduğu zaman ciddi zararları bulunduğunu  vurguladı…                                    

Pr.Dr. Koşar  sözlerinin devamında  "Naftalin, ölüm saçan bir kimyasaldır. En tehlikeli kimyasal madde, naftalindir ve kesinlikle eve alınmaması gerekir. Hiçbir evin içerisine konmaması lazım. Çocuklardan zaten uzak tutulmalı ama büyükler için de sakıncalı bir madde" değerlendirmesinde bulundu…                                                                                                                       

Solunduğu zaman direkt akciğerlere giden naftalinin sindirim yolu ya da akciğerde kanser yapma olasılığının yüksek olduğuna dikkati çeken  Prf.Dr. Koşar  "Zehirli olan, toksik olan kimyasal maddelerin birinci sırasındadır, ikinci değil. Kesinlikle evlere alınmamalı hatta marketlerde bile satışı yasaklanmalı. Kanser yapabilir değil, kesinlikle yapar. Maruz kalma süresi ve kişinin bağışıklık sisteminin zayıflığı da bunda bir etkendir. Mesela evlerde halının içine koyuyoruz. Kışın halıyı açtığınızda hiç içinde naftalin görmezsiniz. O naftalin nereye gitti. O naftalinin tamamını soludunuz, ciğerlerinize gitti" diye konuştu.                                                                            

Naftalinin hiç sıvı hale geçmediği için konulan yerde iz bırakmadığını ve bu nedenle kadınlar tarafından tercih edildiğini anlatan  Prf.Dr. Koşar  evin ısısıyla gaz haline gelen naftalinin kristalleşerek akciğerlere solunum yoluyla yapıştığını,  akciğerin, bu maddeyi atabilme, tolere etme şansı olmadığını;  gözenekleri tıkayan naftalinin akciğer ve temas eden diğer kısımlara zarar verdiğinin altını  kalın çizgilerle çizerek  dikkatli davranılması  uyarılarını yineledi….            

Öte  yandan  ev hanımlarına  güve gidermek için naftalin yerine  defne yaprağı ve lavanta gibi bitkilerden faydalanmalarını öneren  Prf. Dr. Koşar  sözlerinin sonunda şunları kaydetti… "Naftalinin yasaklanmasını öneririm. Televizyonlarda kamu spotlarında evde naftalin kullanılmasının doğru olmadığı, bunun sigaradan bile daha zararlı olduğu, kesinlikle kansorejen bir madde olduğunu, kimyada en tehlikeli toksik madde olduğunu söylemek gerekir. Bunun için bir kamu spotu hazırlansa ve insanlar bilgilendirilse çok iyi olur. Bunların dışında  özellikle bal üretiminde kovanlarda güve oluşmaması için naftalin kullanılmaktadır bu da son derce tehlikelidir.”