“Üzüm” Deyip Geçmeyin Tam Bir Şifa Deposu
Özellikle yaz aylarında bolca tüketilen üzümün antioksidant özelliği ve kötü kolestrolle mücadelede vücuda sağladığı katkı ile tam bir şifa deposu olduğuna dikkat çeken uzmanlar bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar.
Kırmızı, siyah, yeşil ve sarı gibi çeşitleri olan üzümün yaz aylarında en fazla tüketilen meyvelerden biri olduğunu hatırlatan uzmanlar A vitamini, B1 vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve fosfor gibi vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin olduğunun altını çizip; yüksek şeker oranını göz önünde bulundurarak bol bol tüketilmesini tavsiye ederek faydalarını şöyle sıralıyorlar.
---- Üzüm antioksidant özelliği ile tedavi edici güce sahip bir meyvedir. Yaşın ilerlemesi ve kötü beslenmeye bağlı olarak gelişen kansızlık, kalp rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, alzheimer, kanser ve romatizma gibi hastalıkları tedavi etmeye yardımcı olur.
---- Üzüm; kan pıhtılaşmasını, ‘kötü kolesterol’ olarak da bilinen LDL kolesterolün oksitleyici etkisini önlemeye yardımcı olur. Bu özelliği ile kalp hastalıklarından korur.
---- İltihaplanma karşıtı etkisi ile doku hasarını baskılar. Cilt yapısını korur.
---- Karaciğerden lipoprotein üretimi ve salgılanmasını baskılayıcı etkisi ile kan yağlarını düşürücü etkisi saptanmıştır.
---- Yüksek miktarda su ve lif içerir; karaciğer ve bağırsakların toksinlerden arınmasına ve temizlenmesine destek olur.
----- Sindirim sistemini destekler, yaşlanmayı yavaşlatıcı hatta yaşam süresini uzatıcı etkisi olduğu düşünülmektedir.
----- Ayrıca; alzheimer hastalığı, bunama, inme gibi hastalıkların gelişiminin önlenmesinde etkisi büyüktür.