Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Kırım-Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı ve Halk Sağlındaki Önemi’ adlı konferansta bir konuşma yapan ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nurettin Çanakoğlu, “Ülkemiz coğrafyas
ERÜ Sabancı Kültür Sitesi’nde ‘Kırım-Kongo Kanamalı Ateşli (KKKA) Hastalığı ve Halk Sağlındaki Önemi’ adlı konferansa öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Konferansta hazırladığı slyat eşliğinde KKKA hastalığı ile ilgili bilgiler sunan ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nurettin Çanakoğlu, Türkiye’nin hastalık yönünden riskli olduğunu söyledi.
Çanakoğlu, “Enfekte yerlerin çıplak elle çıkarılması hastalığın bulaşıcı nedenlerinden biridir. Keneler tarım ve hayvancılığın yapıldığı yerlerde görülür ve oldukça aktiflerdir. Keneler Nisan ve Mayıs aylarında aktif hale gelmektedir. Hastalık sonucu ölenlerin oranı yüzde 5’tir” diye konuştu.
KKKA hastalığının belirtilerini sıralayan Çanakoğlu, “Yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda ağrı, kusma, baş dönmesi gibi belirtiler varsa sağlık kuruluşlarına müracaat yapılması gerekir. KKKA’nın günümüzde aşısı ve tedavisi bulunmamaktadır” ifadelerinde bulundu.
Piknik alanlarda ve arazilerde vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Çanakoğlu, “Keneler özellikle yeşil alanlarda çok fazla bulunmaktadır. İnsanlarımız piknik alanlarına giderken mümkün olduğu kadar vücutlarında açık bir yer bulunmaması gerekir” şeklinde konuştu.