Tarih: 16.09.2013 09:54

VEFA VE DAYANIŞMA YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ

Facebook Twitter Linked-in

Erciyes Dağı`nda ki Mirada Otelde düzenlenen vefa ve dayanışma yemeğine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Büyükşehir belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Develi Kaymakamı Enver Ünlü, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Develi Belediye Başkanı Recep Özkan, CHP İl Başkanı Ertuğrul Gönenç, Devlili akademisyenler, Siyasetçiler ve işadamları katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Develiler Eğitim Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar, bu tür organizasyonlar düzenleyerek yıllardır birbirini görmeyen hemşehrileri ve arkadaşları biraraya getirmenin kendisini duygulandırdığını söyledi.

Yılda bir düzenlenen bu tür organizasyonların ilçenin hem kültürel hemde sosyal hayatına renk kattığını belirten Develi Belediye Başkanı ise Develi`nin 10 yıl öncesi ve bugününü kıyasladı ve yapılan yatırımlarla ilçede hizmet atağı yaşandığını kaydetti.

Başkan Özkan`ın ardından kürsüye gelen Develiler Derneği Ankara ve İstanbul şube başkanlarıda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise İlçe hakkında bazı bilgileri katılımcılarla paylaşan İlçe Kaymakamı Enver Ünlü`nün ardından kürsüye geldi ve Büyükşehir yasası hakkındaki bazı ayrıntılara açıklık getirdi.

Büyükşehir yasasıyla ilgili kapsamlı şekilde konuşan isim ise Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki oldu.

 

"Allah bu birlikteliğimizi, bu huzurumuzu bozdurmasın, ayırmasın" diye Sözlerine  dua ile başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Dikkat ediyorum çok değişik siyasi partili arkadaşlarımız var. Değişik dünya görüşüne mensup arkadaşlarımız var. Özellikle modern yaşamı ya da siyasi yaşamı tercih eden arkadaşlarımız var. Şu ortama girdikten sonra güler yüzle bir muhabbetle burada oturuyorlar. Allah bu güzelliği bozmasın.Aramıza fitne ateşi sokmak isteyenlare da Allah fırsat vermesin.Bu ülkenin etrafı ateş çemberi. Huzurluyuz çok şükür.O fitne ateşini yakmak kolay o kavga ortamını oluşturmak emin olun çok kolay.Bunu 80 öncesi hepimiz çok yaşadı, biliyoruz bunu.Ama şu huzuru bulabilmek, şu mutluluğu, şu dostluğu bulabilmek çok zor. Allah bu güzelliği elimizden almasın"diye konuştu.

 

Özhaseki konuşmasının devamında, "Dostlar, şehirler yaşayan canlı organizmalardır.Dışarıdan bakıldığında onları taştan, betondan yapılar olarak görürüz ama onlarında bir canı var. Onlar da bakım istiyor, itimam istiyor.Eğer görevliler tarafından onlara bir emek verilirse orada bir güzellik oluyor. Tabi şehirlerin hayatı insanların hayatına da çok benziyor. İnsanların hayatında doğup, büyüyüp, emeklediği dönemler olduğu gibi güçlü, gürbüz olduğu dönemlerde vardır. İş yaptığı , üretim yaptığı, etrafına  hakim olduğu dönemler vardır. Ama bazen hasta olduğu, pörsüdüğü, geriya gittiği dönemler de var. İşte şehirlerin hayatı da biraz böyle. Tarih doğru baktığımız da Kayseri için de bu geçerlidir. Ama binli yılların başında Kayseriye gelmiş bizim Türkmen obaları genellikle. Yerleşim gerçekleştirmişler, kendi içerisinde. Ama tarih içerisinde çok güçlü dönemler olmuş ama zayıfladığı, gerilediği dönemlerde olmuştur.Hatta sadece tarihi bizimle başlatmak da doğru değil. Bizden önce milattan önce bu şehrin nufüsu 400 binlere çıktığı olmuş. Medeniyet merkezi olmuş.Karahanlılar burada yaşamış ama 1900`lü yılların başına geldiğimizde bu şehirdeki insanların tamamen göçtüğünü, genellikle harplere gittiklerini, şehit düştüklerini, ayaktaki delikanlıların bile yanyana gelmediği dönemler de olmuştur. Hareketin olmadığı, bereketin olmadığı dönemler de olmuştur. Bunu tarih içerisinde yaşamışız. 1950`lerde Ahmet emirkan bir gazetede şöyle  yazıyor. Bu şehre geldiğim zaman her zaman için bir hüzün yaşıyorum.Pislik, pasak içerisinde, sinekten geçilmiyor.Doğru dürüst devletin açtığı bir iki fabrikanın dışında üretim yok gibi.Yok mu bu şehrin kara talihini aydınlığa dönüştürecek bir Allah`ın kulu gibi yazıları var. Yani şehirlerin tarihinde böyle dönemlerde var. Özellikle son günlerde Şükür Allah`a işlerimiz iyiye gidiyor. Bu şehir büyüyor, nüfus artıyor, hareket bereket var. Bakınız 4 üniversite kuruldu bu şehirde. 4 tane sanayi bölgesi var. Binden fazla üretim yapan fabrikamız var. İhracatımız artıyor. Şehirde kardeşlik havası var. Güzel projeler ortaya çıkıyor.Bizlerde belediye olarak büyük bir gayretin içerisindeyiz. Alt yapı sorunu yok bu şehirde şükür, su sorunu yok, kanal sorunu yok, arıtma tesisi sorunu yok."dedi

 

Büyükşehir yasasını ileride  muteala edip göreceğiz diyen Özhaseki, "O zaman göreceğiz ki bu yasa hepimize faydalı bir yasa Develi ilçemize başka ilçelerimize faydası olucak. Ama en çok Develimize faydalı olucak çünkü bu pastadan en güçlü olanlar en yakın olanlar en çok pröjeyle daha çok ortak olanlar  daha çok pay alıcaklar. Bundan sonra Develi yahyalı ayrımıda biticek Kayserimizden verilmiş  bir yer ismi olucak. Bu yasa ılk çıktığı günlerde Hısarcık ve kıranardı var sudan dolayı kan davalılar hergün kavga var Allah`ın suyu ortak bir yerden çıkıyor onada yetiyor onada yetiyor için garip tarafı yoksa hergün kavga ediyolar şimdi Sarız`ın köylerinde kavga var doğanköy diyor ki su benden doğuyo su, benim kardeşim diyor anladık ama suyun ne kadarını kullanırsın %25 bırakılan suya karışma madem şimdı mahkemelik çözemiyoruzda bağıştıramıyoruzda ama bu kanun çıkınca Devlet, hepsine dönüyo diyorku su devletin bu devletin sınırları içinde yaşayan her vatandaşta istıfade eder diyor bunu da yapmakla şehirdeki Kaski görevli" ifadede bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —