Tarih: 20.12.2018 16:05

YARGITAY, PINARBAŞI CEZAEVİ ARACI YANMASI İLE İLGİLİ DAVADA

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri´nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında 16 Eylül 2011 tarihinde cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlünün yanarak ölümüyle ilgili açılan ve ilk duruşması 1 Ekim 2012 ve son duruşması 8 Aralık 2015´te yapılan davada, mahkemece 3 sanığa verilen beraat kararını Yargıtay 12. Ceza Dairesi´nin bozduğu öğrenildi.

5 MAHKÛM YANARAK CAN VERMİŞTİ

Olay, 16 Eylül 2011 günü saat 06.30´da cezaevi aracı, Kayseri´nin Pınarbaşı ve Sivas´ın Gürün ilçeleri arasındaki karayolunda seyir halindeyken meydana geldi. Van´dan İstanbul´a mahkum sevki yapan cezaevi aracında Kayseri´nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında seyir halindeyken yangın çıktı. Teknik aksamdan çıktığı belirtilen yangında araçtan inemeyen 5 mahkum yanarak can verdi, 10 asker de yaralandı. 2´si rütbeli 10 jandarmanın, mahkum taşıyan cezaevi aracına eskortluk yapan araçta bulundukları ve yangını söndürme çalışmaları sırasında yaralandıkları belirtildi. Aracın sürücüsü, araç komutanı ve komutan yardımcısı hakkında 2- 15 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açılmıştı.

İLK DURUŞMASI EKİM 2012´DE GÖRÜLMÜŞTÜ

1 Ekim 2012 tarihinde ilk duruşması görülen ve o tarihten bu yana ertelenerek 970 gündür devam eden davada karar 8 Aralık 2015´te belli olmuş. Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nce ?taksirle ölüme ve yaralama´ suçlarından yargılanan sanıklar cezaevi aracının sürücüsü Cafer S., araç komutanı Astsubay İsmail B. ile araç komutan yardımcısı Astsubay Mustafa K. asli kusur bulunamadığı gerekçesiyle beraat edilmişlerdi.

Şikayetçi tarafın temyize başvurduğu davada 3 yıl sonra Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin 3 sanık hakkında verdiği beraat kararını sanıkların ?tali kusurlu´ oldukları gerekçesiyle bozdu.

Yargıtay´ın bozduğu karar sonrası davanın yeni bir tarih ile birlikte aynı mahkemede yeniden görülmesi bekleniyor.

TALİ KUSUR NEDİR?

Trafik kanununca belirlenmiş olan bazı ?yan hata´ diye tabir ettiğimiz hareketler bulunmaktadır. Bu hareketlere yasal olarak tali kusur denilir. Tali kusur, asli kusur hareketlerinin dışında kalanlar olarak da belirtilebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —