YEREL BASINA ELBİSE

“Yerel basının ihtiyacı olan yeni bir elbise dikilmeli” -Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan: ''Yerel yayıncılık, bir kamu görevi olarak ele alınmalı ve yerel basının ihtiyacı olan yeni bir elbisenin dikilmesi gerekiyor&

Güncel 17.12.2011 09:51:00 0

Editör

admin

YEREL BASINA ELBİSE
Haberi Sesli Oku
- İbrahim Yozoğlu - Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, ülkemizde yerel basının ihtiyacı olan yeni bir elbisenin dikilmesi gerektiğini belirterek, ''Nitelikli eleman desteği, işbirliği güç birliği destek paketi ile faizsiz kredi destekleri bu elbisenin çeketi, gömleği, pantolonu olmalıdır. Böylece daha fazla sayıda iletişim fakülteli ve nitelikli eleman yerel gazete, radyo ve televizyonlarda istihdam edilebilecektir'' dedi.
Arslan, yaptığı açıklamada, ülkemizde yerel gazetelerin, televizyonların, radyoların ve son zamanlarda hızla gelişen internet haberciliği ve sosyal medyanın bir kamu görevi üstlendiğini söyleyerek, Anadolu basınının, her şeyden önce temel işlevi olan haberleşme temel işlevinin yanısıra demokrasi kültürü ve yerel demokrasinin güçlenmesi, toplumu bir arada tutan değerler, zenginlikler ile farklılıkların yaşatılması ve yarınlara taşınması noktasında son derece hayati bir görevi de yerine getirdiğini bildirdi.
Anadolu basınının, seçmenin özgür bir ortamda karar verebilmesini temin ettiğini, yönetenle yönetilen ilişkisinde yönetilenden yana tavır koyduğunu ve kamu adına denetim işlevine yardımcı olduğunu dile getiren Arslan, yerel yayıncılığın bir kamu görevi olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.
Kamu görevi olarak ele alındığı zaman desteklenmesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, ''Sistemimizde yazılı yayıncılık, Basın İlan Kurumu (BİK) eliyle 50 yıldır desteklenmektedir. Kamu ilan ve reklamları kurala bağlanmış bir şekilde özellikle Anadolu basınının var ve ayakta olmasını sağlamıştır. Bugünlerde BİK İstanbul, İzmir, Ankara'ya yönük yüzünü Anadolu'ya doğru çevirmiş durumdadır'' dedi.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Hazine destekleri ile kalkınma ajanslarının yerel basına hangi pencerelerini açması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunan Arslan, şunları kaydetti:
''Yerel basınımız da KOSGEB desteklerinden yararlanmaktadır ancak biz mevcut desteklerin bir paket olarak yerel basına dönük yeni bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini ifade ediyoruz. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan bey konfeksiyon tarzı desteklemeden, terzi tarzı desteklemeye geçtiklerini ifade etmişti. Yerel basının ihtiyacı olan yeni bir elbisenin dikilmesi gerekiyor. Nitelikli elaman desteği, işbirliği güç birliği destek paketi ile faizsiz kredi destekleri bu elbisenin çeketi, gömleği, pantolonu olmalıdır. Böylece daha fazla sayıda iletişim fakülteli ve nitelikli eleman yerel gazete, radyo ve televizyonlarda istihdam edilebilecektir''

-Türkiye'de 5 bine yakın süreli yayın bulunuyor-

Bugün açılış çalışmaları da süren şubelerle birlikte BİK'in 32 ilde şubesinin bulunduğunu anımsatan Arslan, şubesi bulunmayan diğer illerde ise valilikler eliyle Basın İlan Kurumu gelirlerinin yönetildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Ülkemizde bin 250 gazetemiz BİK'den resmi ilan almakta. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü kayıtlarında 2 bin 500' e yakın günlük, haftalık, 15 günlük ve aylık gazete mevcut. Dergilerle birlikte değerlendirdiğimizde Türkiye'de 5 bine yakın süreli yayın bulunmakta. Tüm bu yayınlar işlevlerini yerine getirilmesi açısından önemli bir noktada bulunuyor. Sosyal hizmetlerin yanında ekonomimize de ciddi katkı sağlıyor. İstihdam sağlıyor, sosyal dengenin gerçekleşmesini sağlıyor. Ayrıca da illerimizde yerel kahramanların üretilmesi markaların çıkarılması için de önemli bir görev yerine getirmiş oluyor.''

-KOSGEB'in yerel basına desteği 3 katına çıkarılmalı-

KOSGEB'in nitelikli istihdam desteği verdiğini, 4 yıllık fakülte ve yüksek okul mezunlarını bünyesine alan işletmelere 3 yıl boyunca tavanı 20 bin lira olmak üzere maaş ve diğer giderlerinin yüzde 60'ı oranında destek verdiğini hatırlatan Arslan, ''Bu 20 bin liralık destek olumlu olmakla birlikte biz bunun 60 bin liraya çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece daha fazla sayıda iletişim fakülteli ve nitelikli eleman yerel gazete, radyo ve televizyonlarda istihdam edilebilecektir'' dedi.
Faizsiz kredi desteği paketinin hayata geçirilmesini talep eden Arslan, ''Gazetelerimizin ayrıcı radyo ve televizyonlarımızın teknik altyapılarını güçlendirmeleri ve altyapıyı sağlamak üzere faizsiz kredi desteğinin hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu durumda makinelerin tedarik edilmesine yönelik olarak 100-150 bin liralık bir paketin açıklanmasını talep ediyoruz. Ayrıca, KOSGEB'in KOBİ proje destek paketi mevcut. Bu pakette makine teçhizatla alakalı olan kısım 15 bin lira, bu tavanın da yükseltilmesini istiyoruz'' diye konuştu.
KOSGEB'in bir diğer önemli ''iş birliği güç birliği destek programı'' olduğunu ve programın üç firmanın aynı sektörden olması şartıyla 5 firmanın kendi tüzel kişiliklerini devam ettirmek üzere yeni bir ortaklıkla yeni bir iş alanı kurmalarını öngördüğünü aktaran Arslan, 3 ya da dışardan 2 başka şirketin yer aldığı mahalli gazetenin birleşip yeni bir şirket kurmaları ile rulo baskı yapan bir makine web ofset makine alabilmelerine imkan sağladığını, bunun 250 bin lirasının hibe 500 bin lirasının geri ödemeli faizsiz teşvik paketinden oluştuğunu vurguladı.
Programda çerçevesinde 5 rakamının biraz daha aşağıya çekilmesine dönük yeni bir paketin açıklanmasını isteyen Arslan, bunun gazeteler açısından yeni baskı ve kalıp makineleri alabilmesi, radyo ve televizyonlar açısında ortak stüdyolar kurmaları gibi bir imkanın önünü açacağını söyledi.

-''Türkiye gelişiyor, büyüyor, yerel basın da gelişmeli, büyümeli''-

''Türkiye hızla gelişiyor ve büyüyor. Türkiye gelişirken ve büyürken yerel basının geride kalmasını beklemek ve kabul etmek doğru olmaz'' diyen Arslan, Türkiye'nin hızla gelişirken basının çok daha büyük bir hızla gelişmesinin toplumsal fayda açısından hayati önem taşıdığına dikkati çekerek, şu ifadelere yer verdi:
''Hazine desteklerinin bölgesel destekler ve sektörel destekleri var. Biz, birinci bölge yani Marmara'nın İstanbul'un içinde olduğu kısım belki dışında kalmak kaydıyla ikinci üçüncü ve dördüncü bölge açısından basın sektörünün yazılı görsel ve işitsel yerel medya alanının bölgesel ve sektörel destekler dışında özel bir alan olarak düzenlenmesini talep ediyoruz.''
Ülkemizde Radyo televizyonların RTÜK'e reklam gelirlerinde pay ödediğini anlatan Arslan, ''Yakın zamana kadar basının bu ödediği pay daha yüksekti. Kanun değişikliğinden sonra yüzde 5 olan pay yüzde 3'e düşmüş oldu. Yazılı basın, kamu tarafından desteklenirken görsel ve işitsel medya, kamuya kaynak aktarmak durumunda. Burada da bir mantık birlikteliğine gitmek lazım'' dedi.
Arslan, kalkınma ajanslarının basın sektörünü sivil toplum kuruluşları gibi değerlendirmek suretiyle yüzde 75 destek vermesini istedi.