Kayserili girişimciler yıllardır uğraş verdikleri yerli otomobil üretimi için sponsor arayışında olduklarını belirtti. Yerli otomobil üretimi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Eyüp Kutay, "Üreteceğimiz ilk aracımız pahalıya mal oluyor. 600 bin l
Yıllardır yerli otomobil üretimi için uğraş veren Eyüp Kutay, Ömer Münezzer ve İzzet Ulutaş çalışmalarını Kayseri ve İstanbul`da sürdürürken, sponsor arayışında olduklarını söyledi. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Eyüp Kutay, "Yerli otomobil projesi ile 8 yıldır ilgileniyoruz. Şu aşamada elektrikli otomobil olsun, hidrojenli olsun, 4 silindirli motor olsun hepsini yaptık, hazır. Eğitim çalışmalarımızı İstanbul’da yapıyoruz. Elektrikli otomobil ile ilgili olarak İzzet Ulutaş arkadaşımız ekibiyle ilgileniyor. Hidrojenli araç ile ilgili olarak da Ömer arkadaşımız ilgileniyor. 4 silindirli motor olarak da Ömer diye başka bir arkadaşımız var o ilgileniyor. İstanbul’d ki ekibin başında da Mehmet Ali Yıldırım arkadaşımız bulunuyor" diye konuştu.
Kutay ayrıca, "Çalışmalarımız aşağı yukarı son aşamaya geldi. 8 senedir uğraşıyoruz. Biz 2011 yılında Nihat Ergün’ün bakanlığı döneminde plan ve projemizi Bilim ve Sanayi Bakanlığına sunduk. Bunun üzerine plan ve projemiz değerlendirmeye alındı. Bizi 6-7 kez çağırdılar. Sunumumuzu yaptık. Uğraş verdiğimiz otomobil yüzde 100 yerli olsun diye uğraş verdik ve dışarı bağımlı olmamak için yaptığımız hazırlıklar tamam. Yalnız bizim şuanda bir sponsor ihtiyacımız var. Çünkü maddi sıkıntı çektiğimiz için ilk portatif aracımızı yapıp ve Türkiye`nin ilk yerli otomobili olarak Bilim ve Sanayi Bakanlığına sunmak. Üreteceğimiz ilk aracımız pahalıya mal oluyor. 600 bin lira ile 1 milyon lira arasında bir sermaye olması gerekiyor. Bu aşamayı geçtikten sonra üreteceğimiz aracın fiyatı 40-45 bin TL civarında lüks bir araç olacak" şeklinde konuştu.
"1 aydır hidrojenli aracımızı deniyoruz" diyen Kutay, "Yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Her araca da uygulanabiliyor. Elektrik araç da yapılma aşamasında. Bizim tahminimiz 8-10 saatlik bir şarjla bin kilometreden yukarı mesafe katedecek şekilde tasarlıyoruz" dedi.
Hidrojenli araç çalışmalarını yürüten Ömer Münezzer ise, “Bu araçta sudaki hidrojeni elektrolit sistemi ile alıyoruz. Yakıtı mazot, benzin, LPG değişmiyor. Aracın normalde yaktığı yakıtı yarıya düşürme gibi bir çalışmamız var. Örneğin araç 400 lira yakıt yakıyorsa, bu sistemi yaptıktan sonra 200 lira yakıt harcayacak. Bu maliyetli bir çalışma oluyor. Kullanılan malzemelerde pahalı malzemeler oluyor. Bunun için sponsor arayışımız sürüyor" ifadelerini kullandı.
Elektrikli araç üretimi için çalışmalarını sürdüren İzzet Ulutaş da, “Elektrik aracın imalatı ile uğraşmaktayım. Uzun zamandır doğru akım motorlarını araçların üzerine uygulanması noktasında çalışmaktayım. Bunun için özel maksatlı motor üretmek gerekiyor. Bilindiği üzere doğru akım motorlarının elektromotor kuvveti asenkron motorlara oranla daha fazladır. Bundan faydalanmak gerekiyor. Amaca uygun malzemeleri bulmakta zorlanıyoruz. Bu açıdan çalışmalarımız devam etmektedir. Yapacağımız motor yürürlükte olan bütün araçlara uygulanabilir bir motor olacak" şeklinde konuştu.