YAZ - KIŞ SOFRALARINIZDAN EKSİK ETMEYİN?
Dev adımlarla gelişen teknoloji ve bin bir sorunlar yumağı ile hayatımızın değişmez gerçeği haline gelen kent yaşamı beraberinde bir çok hastalığı da yaşamımıza kazandırırken sağlıklı beslenmek nerdeyse imkansız hale geldi? Bu keşmekeş içinde insanlara daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamın yollarını göstermeye çalışan beslenme uzmanları faydaları saymakla bitmeyen yeşil efsane ıspanağın yaz kış tüketilmesi tavsiyelerini bıkıp usanmadan yinelerken, bizde bu haberimizde ülkemizde kış sebzesi olarak bilenen ıspanak hakkında sizleri bilgilendirmek istedik.
Beslenme uzmanlarına göre düşük kalorisi bir yana, ıspanak türü yeşil yapraklı sebzeler neredeyse yeryüzündeki diğer herhangi bir yiyecekten çok daha fazla besleyici öğeler içerir? Faydaları saymakla bitmeyen yeşil efsane ıspanak bitkisinin başka ne tür faydaları olduğuna gelin uzmanların belgeleri ile kanıtladıkları çıkarımlarından bir göz atalım?.
Ispanak tam bir vitamin deposudur ve K vitamininin en önde gelen kaynaklarından biridir. Bir de kalsiyum, magnezyum ve D vitamininden bahsedebiliriz ki bunlar da tabii ki oldukça önemli, ancak K vitamini kemiklerin güçlenmesi için hayati derecede önemlidir. K vitamini aslında kemiklerdeki kalsiyum moleküllerini güçlendiren osteokalsin adlı bileşiği faal hale getirir. Yani istediğiniz kadar kalsiyum alabilirsiniz, ancak kalsiyum kemiklerinize nüfuz etmezse sizin açınızdan pek de faydalı olmaz. Hatta vücudun diğer bölgelerinde kireçlenmelere bile neden olabilir. K vitamini, kalsiyum mineralinin ait oldukları kemiklere girmelerini garantiler. Bir kase taze ıspanak yaprağı size günlük K vitamini ihtiyacınızın yüzde iki yüzünü sağlar.
Ispanak iyi bir kalsiyum kaynağıdır ve süt içmek istemeyen kişiler açısından harika bir alternatiftir. Aynı zamanda A vitamini, manganez, folik asit, magnezyum, demir, C vitamini ve güçlü bir antiinflammatuar bileşke olan kuersetin de içerir.
Araştırmacılar ıspanakta hem antioksidan hemde kanser karşıtı özellikler gösteren bir madde olan ve flavonoidler olarak bilinen en az on üç değişik bileşke saptamışlardır. Ispanaktaki bu bileşkelerin kanser karşıtı özellikleri o kadar dikkat çekicidir ki araştırmacılar kendilerine kontrollü incelemeler de kullanılabilecekleri özel ıspanak özleri oluşturmuşlardır?
Bu özlerin midedeki kanser hücrelerindeki bölünmeyi yavaşlattığı ve fareler üzerinde yapılan incelemeler de deri kanserini azalttığı gözlemlenmiştir. İngiltere´de yaşayan yetişkin kadınlar üzerinde yapılan incelemelerden biri, daha çok ıspanak yiyen kadınların daha az göğüs kanseri rahatsızlığıyla karşılaştığını göstermiştir.
Ispanakta bulunan karotenoid erkeklerde görülen prostat kanseriyle iki şekilde savaşır. Yapılan çalışmalarda, ıspanaktaki bu bileşkenin ki aslında neoksantin olarak isimlendirilir, prostat kanser hücrelerinin kendi kendilerini yok etmelerine sebep olduğu belirtilmiştir. Sadece bu kadar da değil, aynı zamanda bu hücrelerin üremesini de önlemektedir. Sadece bu kadarı bile Temel Reis´in gittiği yoldan gitmek için yeterince iyi bir sebep.
Ispanak harika bir C ve A vitamini kaynağıdır ki bunların ikisi de kolesterolün oksidizasyonunun engellenmesine yardımcı olan son derece önemli antioksidanlardır. Okside olmuş kolesterol kan damarlarına yapışarak orada biriken ve sonunda kalp krizine ya da inmeye sebep olan bir şeydir. Yeterli miktarda C vitamini ve beta karoten almak bu tür komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir ve bir kâse haşlanmış ıspanak size günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde iki yüz doksan dördünü sağlar.
Aynı zamanda vücuttaki homosistin olarak adlandırılan ki bu damarlar için zararlıdır ve sizi kalp rahatsızlığı, inme ve bunama riskiyle karşı karşıya bırakır, tehlikeli kimyasal madde miktarının indirgenmesine yardımcı olan ve kalp rahatsızlığına karşı sizi koruyan magnezyumla yüklüdür.
Ispanak kolon kanserini önlemeye de yardımcı olabilir çünkü içerdiği C vitamini ve beta karoten kolon (kalın barsak) hücrelerinin, serbest radikallerin zarar veren etkisinden korunmasına yardımcı olur. Bu vitaminler aynı zamanda iltihaplanma riskini azaltır ve beyin fonksiyonlarındaki yaşla ilgili rahatsızlıklardan beyni koruyabilir.
Aslında Ispanak müthiş bir demir kaynağıdır da. Bu özellikle adet gören kadınlar için önemlidir çünkü demir eksikliği sorunu kadınlarda daha ciddi boyuttadır.
Ispanakta göz hastalıkları ve katarakt ya da maküla dejenerasyonundan dolayı meydana gelen görme kaybına karşı koruyan bir karotenoid olan lutein mevcuttur. Lutein, yağ olmaksızın vücut tarafından emilemez. Dolayısıyla göz sağlığınız için ıspanaktaki luteinden gerçek anlamda faydalanmak istiyorsanız ıspanağınızı birazcık zeytinyağı ve dilimlenmiş haşlanmış sert yumurtayla yapacağınız ıspanak salatası şeklinde tüketilmesi öneriliyor?