Teknolojinin dev adımlarla gelişimi gündelik yaşantımızı ve alışkanlıklarımızı da kökten değiştiriyor. Kitleleri peşinde sürükleyen spor da bu gelişim ve dönüşümden nasibini alanlardan bir tanesi. Elektronik Spor, Türkiye’de henüz yeni. Ancak dah
Elektronik Spor mu olurmuş demeyin ? Elektronik spor, ülkemizde son yıllarda süratle gelişen bir teknoloji sporu. Türkiye’deki elektronik sporun gelişmesi ve ülkemizde e-spor kültürünün yerleşmesi konusunda öncü kuruluşlardan bir tanesi olan Riot Games, League Of Legends ekibi sabah saatlerinde ilimiz e-spor severlerini Kayseri etkinliğinde buluşturdu. Riot games Topluluk Koordinatörü Uğur Ülger, namı değer “Glandal”, haber ekibimize yaptığı değerlendirmede söz konusu oyun ve etkinliğe dair şunları kaydetti... “Bugün Kayseri’deyiz, bir etkinlik yapmaya geldik. Hem 16 takımlı bir turnuva gerçekleştiriyoruz hem de toplulukla konuşuyoruz. Onların ihtiyaçlarını öğrenip sorularını yanıtlıyoruz. Türkiye’de neler görmek istiyorlar, neler yapmamızı istiyorlar, kısacası onlar için budayız. Riot Games , Türkiye’ye 2 sene önce geldi. Riot Games öncesinde Türkiye’de elektronik spor turnuvaları oldukça kısıtlıydı. Neredeyse yoktu diyebiliriz, Mouse, Mouse pad hediye edilen etkinlikler gerçekleştiriliyordu. Biz geldikten sonra henüz ilk senemizde tüm Türkiye’yi dolaşarak hem e-sporun ne olduğunu anlatmaya çalıştık hem de onların e-sporla tanışmalarını sağlayan turnuvalar yaptık. Daha çok bölgesel finalleri olan turnuvalarla başladık. Başlangıçta biraz daha amatördü turnuvalarımız. Bunun nedeni de öncelikle Türkiye’de e-spor algısını anlatmak isteyişimizdi. Ardından geçen sene yarı profesyonel bir lige geçtik. Bu işe gönül vermiş köklü kulüplerin yarıştığı bir ortam gerçekleştirdik. Lol Tv yayınlarıyla da bunu perçinledik ve oyuncularımıza aktardık. Geçen senenin sonlarına doğru Ülker Sports Arena’da ki bildiğiniz gibi Fenerbahçe Basketbol Takımı’nın maçlarını oynadığı bir salon orası, 10 bin kişinin katıldığı ve orada oynanan maçları canlı olarak izlediği Türkiye Büyük Finali’ni gerçekleştirdik. Anlık olarak televizyonları ya da bilgisayarları başında 65 bin kişi izledi. Bu Türkiye’ye göre çok büyük bir rakam. Çoğu futbol maçında bu rakam yakalanamıyor. Buradan çıkan bir Türk takımımız, Dünya Finalleri’ne gitmeye hak kazandı. Şöyle söyleyebiliriz; 2 sene önce Türkiye’de e-spor diye bir şey yoktu, şu anda Dünya Kupası’nda yarışan bir Türk takımımız var. Dünyanın en iyi 16 takımı arasında bir Türk takımı var. Önümüzdeki hafta Türkiye’yi, Dünya Şampiyonası’nda temsil edecekler.”
Sözlerinin devamında Spor Bakanlığı aracılığı ile devlet desteği sağlayarak günb be gün lisanslı sporcu sayısının arttığını dile getiren “Glandal” sözlerini şöylenoktaladı.... “Şu anda “Lisanslı Oyuncular” diye bir programımız var. Herhangi bir elektronik spor oyuncusu, İl Spor Müdürlükleri’ne gidip lisans çıkartabilir. Bu lisansla birlikte kendilerinin profesyonel bir oyuncu olduğunu gösterebiliyorlar. Şu anda Türkiye’de 2000’den fazla lisanslı elektronik sporcu var. Bu da şu anlama geliyor, e-spor Türkiye’deki spor dalları arasında ilk 10’da yer alıyor. Devletin ve Spor Bakanlığı’nın da onayladığı lisanslı sporcularla önümüzdeki sene Profesyonel Lig sistemine geçiyoruz. Oyunumuzun yaş sınır 13, ancak bizim için oyuncunun yaşı, kimliği, nerede yaşadığı önemli değil. Bizim için önemli olan şey oyuncularımıza en iyi oyun ortamını sunmak, olabilecek en iyi etkinlikleri yapmak ve onların deneyimlerini en iyi yere taşıyabilmek. Bu çerçevede League Of Legends zaten bedava oynayabileceğiniz bir oyun. Oyuna hiçbir para harcamadan en üst seviyeye gelebileceğiniz bir oyun. Elektronik Spor olmasındaki anma etkenlerden bir tanesi de bu zaten. Oyun içerisinde herhangi bir şey olarak, parayla öne geçemiyorsunuz. Her şey eşit. Bu da 40 yaşındaki kişinin de 15 yaşındaki kişinin de aynı oyun deneyimini paylaşmasını sağlıyor.”