? KÖTÜ KARNENİN ÇÖZÜMÜ ŞİDDET DEĞİLDİR?
2015-2016 Eğtim öğretim yılının ilk dönemi bitti. Yurt genelinde 17.5 milyon minik ve genç yürek karne ile evlerine döndü. Fakat herkesin karnesi güzel notlarla dolu değildi elbette. Diğer bir deyimle karne heyecanı her ailede farklı ses getirdi? Karnesi kırk notlarla dolu olan öğrencilerin ailelerine seslene uzmanlar ?Karneler sadece öğrencilerin değil hepimizindir. Anne baba karnedeki nottan en az öğrenci kadar sorumludur ? yorumları yaparken haber ekibimize değerlendirmede bulunan Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız? ? KÖTÜ KARNENİN ÇÖZÜMÜ ŞİDDET DEĞİLDİR? diyerek anne ? babalara nasıl hareket etmeleir konusunda tavsiyelrde bulundu?
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Memorial Hastanesinde Psikiatri Uzmanı olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, kötü gelen karnelerden dolayı çocuklara şiddet uygulanmaması konusunda uyarıda bulundu; ?Kötü gelen karnelerde özellikle çocukların davranışları ağlama görülüyor ve kendilerinin bu sebepten ötürü zarar verme eğilimleri varsa, aileler bu konuda bazen, ağlamalarını ve zarar verme davranışlarını kesmek için ödüllendirme yapılıyor. Bu kesinlikle yapılmamalı. Karnenin neden bu şekilde kötü geldiği konuşulmalı, gerekirse sevdiği şeylerden yoksun bırakma gibi cezalar verilebilir. Ama ceza kesinlikle şiddet içermemeli.?
Yrd. Doç. Dr. Karayağız´ın tavsiyeleri sadece kötü karnelere yönelik değildi , iyi gelen karneler içinse şu tavsiyeleri verdi; ?iyi gelen karneler, karne gelmeden önce ebeveynlere bir söz vermeleri çoğu zaman oluyor. Verdikleri söz büyük değilse tutmaları gerekir. Kesinlikle yapamayacakları büyük sözler vermemeleri lazım. İyi yapılan şeylerin ödüllendirme yapılması gerekiyor.?
Sözlerinin sonunda tatilde çocukların dinlenmesi gerektiğini vurgulayan Karayağız, şu uyarılarda bulunarak noktayı koydu??sömestride, özellikle küçük sınıflarda normal çocuk tatilini yapmalı. Üniversiteye hazırlık, lise sınavlarına hazır döneminde değilse çocuğun dinlenmesi gerekli. Son dönemlerede yapılan yoğun sınav yarışları sebebiyle çocuklar aşırı derecede yoruluyor. En azından bu dönemlerde dinlenmeleri, zihin yorgunluğunu atmaları için önemli bir unsur.?
HABER: M. EMRE KİPMAN