?BAŞARININ TEK GÖSTERGESİ KARNE DEĞİLDİR? .
Karne heyecanı hem çocukları hem de ebeveynleri sarmış durumda. 2016-2017 Eğitim Öğretim yılının ilk yarı yılı 20 Ocak Cuma günü noktalanacak. Yurt genelinde 18 milyon minik ve genç yürek karnelerini alarak 15 günlük bir tatil sürecine start verecekler. Bir taraftan ´Karnende zayıf not var mı, belge alabilecek misin?´ şeklindeki sorular öğrenciler üzerinde stres oluştururken, diğer taraftan hem velilerde, hem de çocuklarda kimi zaman tatlı bir heyecan, kimi zaman tatlı bir telaş ve kaygı görmek mümkün. Peki, alınan karneler nasıl değerlendirilmeli? Değerlendirme sonucunda çocuğun daha başarılı yeni bir dönem geçirmesi için nasıl bir tatil programı belirlenmeli? Sizler için Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız´ a sorduk ve bakın neler öğrendik?
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, karnenin öğrencilerin derslerde ve sınavlarda göstermiş oldukları performansın bir sonucu olduğunu ancak bunun karnesinde zayıf olan öğrencinin başarısız olduğu anlamına gelmediğini belirterek ailelere karne konusunda bazı uyarılarda bulunarak şunları kaydetti? "Okulların ikinci yarıyıl döneminin sona ermesiyle birlikte öğrencileri hem tatil hem de bu bir yılın değerlendirmesi olan karne heyecanı sarmaya başladı. Karne öğrencilerin derslerde ve sınavlarda gösterdikleri performansın bir sonucudur. Ancak bu karnesinde zayıf olan öğrencinin başarısız olduğu anlamına gelmez. Çocuklar artık karneyi, eksik oldukları konuların bir göstergesi değil de ailelerini mutlu etmenin bir aracı olarak görmeye başladı. Bunun olmasında ailelerin karne konusundaki patolojik tutumları oldukça etkili tabi ki. Birçok aile karnedeki zayıflar için çocuğu azarlama, değersizleştirme, çeşitli ceza yöntemleri veya bir başkasının başarısını sürekli ona örnek gösterme gibi tutumlar sergiliyor. Bu da çocukların daha çok kaygıya kapılmalarına, içe kapanmalarına, benlik saygılarının düşmesine ve özgüvenlerinin zedelenmesine neden olabilir"
Karne sürecinde çocukların yaşadıkları psikolojileri değerlendirerek velilere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Karayağız şu önerilerde bulundu? "Öncelikle karne tek başına bir başarı göstergesi değildir. Karne sonucunda çocuğunuzun yetenekli olduğu alanları ve zayıf olduğu alanları görürsünüz ve buna göre bir yönlendirme yapabilirsiniz. Çocuğunuz karnesini size gösterdiğindeki tavrınız çok önemli. Yüzünüzdeki yoğun bir kaygı veya öfke ifadesi onu oldukça etkileyebilir. Sakin bir şekilde karneyi inceleyin. Yüksek notları için onun başarını pekiştirecek ´Bu konuda çok başarılısın´, ´Bu çok güzel bir not tebrik ederim´, ´Bu derse bayağı çalışmıştın emeğinin karşılığını gördün´ gibi cümleler söyleyebilirsiniz. Düşük notları içinse ´Bu derse biraz daha fazla çalışman gerekebilir´ , ´Notlarını yükseltmen için neler yapabiliriz´ gibi cümlelerle onu motive edebilirsiniz. Ayrıca, ´Sen zaten hiçbir şey başaramazsın´, ´Bu kadar kolay bir dersten böyle düşük bir not nasıl alırsın´, ´Sana tatil falan yok´ gibi cümlelerin size hiçbir yararı olmayacaktır. Çocuğunuzu kimseyle kıyaslamayın ve asla başkalarının yanında onu küçük düşürmeyin. ´Ahmet´in notlarının hepsi pekiyi, bir de kendi karnene bak´ gibi bir cümle onun stres düzeyini arttıracaktır. Bunun yerine onun potansiyelini keşfetmesine izin verin. Çocuğunuzun düşük notlarının nedeni evdeki gergin ortam da olabilir. Çocuğunuza sürekli otoriter bir tutum sergilemeniz, her ailede olabilecek tartışmaları çocuğunuz önünde yapmanız ve ona yeterli sevgi vermemeniz de çocuğunuzun başarısını etkiler. Çünkü çocuklar ailedeki birçok olumsuzluktan kendilerini sorumlu tutarlar. Bu da onlarda birçok problemli davranışın gelişmesine yol açar. Çocuğunuzun öğretmeniyle sürekli iletişim halinde olmanız önemli. Böylece onun derslerdeki gelişimini rahatlıkla takip edebilirsiniz. Düşük notlar nedeniyle çocuğun tatilini kısıtlamayın. Bunun yerine tatili çocuğunuzun belli becerilerini arttırabileceği bir zaman olarak görün ve onu yönlendirin. Birlikte yapabilecekleri ile ilgili bir program hazırlayabilirsiniz. Başarının devamı için ödüllendirme önemlidir. Ancak buradaki ödüllendirme çok pahalı hediyeler olmamalıdır. Daha çok aile birlikteliğini arttıran faaliyetler veya güzel sözler olabilir. Çocuğunuzun düşük notlarının nedeni dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü olabilir. Bu konularda mutlaka bir uzmana danışın. Karne daha fazla çabayla düzeltilebilecek bir göstergedir. Ancak olumsuz anne bana tutumları yüzünden çocukta gelişen sorunlar onun tüm yaşantısını etkileyebilir. Bu yüzden en önemlisi her koşulda çocuğunuzu seveceğinizi ona gösterin ve onun kendisine güvenmesini sağlayın."
HABER: C.ÜSTEN