Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan Kayseri İstatistiki Bölgesi`nde Tüketici Fiyatları Genel Endeksi`nin 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 7,45 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu`ndan (TÜİK) yapılan açıklamada, ``Aralık 2013’te endekste kapsanan 437 maddeden; 59 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 260 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 118 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti ve endeks bir önceki aya göre % 0,46 oranında artmıştır. Kayseri İstatistikî Bölgesinde (Kayseri, Sivas, Yozgat) ise endeks bir önceki aya göre yüzde 0,70 artmıştır. 2013 yılı Aralık ayında Türkiye’de 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı yüzde 7,40 olarak gerçekleşirken Kayseri İstatistikî Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı da yüzde 7,40 olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılı Aralık ayında Türkiye’de 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 7,49 olarak gerçekleşirken; Kayseri İstatistikî Bölgesinde ise 12 ortalamalara göre değişim oranı yüzde 7,45 olarak gerçekleşmiştir`` denildi.
2013 yılı Aralık ayında 2003 Temel Yıllı TÜFE’de 26 İstatistikî Bölge içinde bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 0,88 oranı Mardin, Batman, Şırnak, Siirt illerinden oluşan bölgede, en düşük artış ise yüzde 0,20 oranı ile Adana ve Mersin illerinden oluşan bölgede gerçekleştiği bildirilen açıklamada, ``2003 Temel Yıllı TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle; 2013 yılı Aralık Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinden oluşan bölgede, aylık bazda en fazla artış gösteren grup yüzde 2,00 ile gıda ve alkolsüz içecekler olurken, bunu yüzde 1,48 ile ulaştırma ve yüzde 1,09 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar izledi. Alkollü içecekler ve tütün ise yüzde -2,81 ile en fazla düşüş olan grup oldu.
Kayseri İstatistiki Bölgemizde Aralık ayında fiyatı en çok artan maddeler yüzde 31,16 ile patlıcan, yüzde 25,42 ile sivri biber ve yüzde 13,09 ile tüpgaz olurken, en çok düşüş gösteren maddeler yüzde -29,19 ile karnıbahar ve yüzde -16,66 ile portakal oldu`` ifadelerine yer verildi.