ZEYTİN VE SALÇA DA TUZ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cevdet Akyüz, Bakanlık tarafından yayınlanan ve 1 Ocak’dan itibaren yürürlüğe giren ürün tebliğin içeriği ile ilgili olarak haber ekibimiz aracılığı ile kamuoyunu bilgilendirdi…

Güncel 7.01.2015 20:38:22 0

Editör

admin

ZEYTİN VE SALÇA DA TUZ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ
Haberi Sesli Oku

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cevdet Akyüz  habere ekibimize 1Ocak 2015 tarihi itibarı ile yürürlüğe giren   yeni gıda tebliğinde yer alan  değişiklikler  hakkında bilgi verdi…   Akyüz “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının temel görevi gıda güvenirliliğini sağlamak  ve  halk sağlığını korumak olduğunu  vurgulayarak  “Bu kapsamda bakanlığımız  ürün tebliği yayınlamıştır. Bu tebliğlerden 1 Ocak’dan itibaren yürürlüğe girenler arasında özellikle sofralık zeytin tebliği, meyve suyu tebliği ve salça tebliği önemlidir. Bu tebliğlerde Bakanlığımız tuz miktarını düşürmüştür. Salça tebliğinde tuz miktarı yüzde 14’den yüzde 5’e düşürülmüştür. Yüzde 65’lik azalma olmuştur. Zeytinde ise tuz miktarı yüzde 12’den yüzde 8’e çekilmiştir. Bakanlığımız yine meyve sularında şeker ilavesini kaldırmıştır. Önceki mevzuata göre şeker ilavesi 1 litre de 150 gram şeker ilave yapılabilmesi mümkündü. Son dönemde bu ilave tamamen kaldırılmıştır” değerlendirmesinde bulundu…

Tuz oranının azaltılmasının  insan sağlığı açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Akyüz, ülkemizde  günlük tuz tüketiminin ihtiyacın çok üzerinde olduğuna  dikkat çekerek “Ülkemizde ortalama tuz tüketimi günlük 18 grama tekabül etmektedir. Ancak ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre;  bir insanın ihtiyacı günlük  6 gramdır. Bundan dolayı Bakanlığımızca tuz miktarı azaltılma çalışmaları  devam etmektedir” ifadesini kullandı.

Akyüz sözlerinin sonunda   Tuz ve Şekerin azaltılmasına yönelik  olarak bu güne kadar hayata geçirilen düzenlemeleri ise şöyle sıraladı…

4 Ocak 2012’de Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde ekmeklerin tuz miktarı en az %25 azaltıldı.

 5 Aralık 2012’de  Et ve Et Ürünleri Tebliğinde pastırmadaki tuz oranı kuru maddede % 8,51dan %7`ye düşürüldü.

 10 Nisan 2013’de  Baharat Tebliğinde, kırmızı pul biberlerin tuz oranı %22 azaltıldı.

 16 Ağustos 2013 Tuz Tebliğinde, tuz etiketlerinde " Tuzu Azaltın, Sağlığınız` Koruyun" ifadesi zorunlu hale getirildi.

14 Haziran 2014’de Salça ve Püre Tebliğinde, salçaların tuz içeriği en az % 64 azaltıldı. 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girdi.

 

6 Temmuz 2014 Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği nde, "meyve suyu" olarak tanımlanan ürünlerde ilave şeker kullanımı yasaklandı. (Eski uygulamada meyve sularına 150 gram/ Litre şekere izin verilmekteydi. 31.12.2014 tarihinde yürürlüğe girdi. 31.12.2014 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler 31.12.2015 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.

23 Ağustos 2014 Sofralık Zeytin Tebliği sofralık zeytinde tuz miktarı yaklaşık % 50 azaltıldı. Tuz oranı ağırlıkça maksimum % 8 ile sınırlandırıldı. Eski Tebliğde tuz oranı "minimum %7, mevcut durumda piyasada ağırlıkça % 12 tuz içeren zeytin bulunmaktadır. 31.12.2014 tarihinde yürürlüğe girdi. 31.12.2014 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler 31.12.2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.