ÇİFTÇİNİN TEK UMUDU HUBUBAT'A
Nisan ayında yaşanan aşırı soğuklar ve don olayları ekili ve dikli alanlarda büyük kayıplara neden olurken tablonun tam olarak ne olduğunu sorduğumuz Kocasinan Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Abdülkadir Güneş yaptığı değerlendirmede 2015 yılının ilk çeyreği yağış açısından iyi bir dönem olmakla birlikte yaşanan don olayları ve aşırı soğuklar meyve üretimini Yok' seviyesine indirdi. Bu nedenle şimdilerde çiftçinin tek umudu hububat hasatında. Rekolte yüksek gerçekleşirse yüzü gülecek
Beyaz bereketin meyve bahçelerindeki ürünlerin çiçek ve tomurcuk dönemine denk gelmesiyle ortaya çıkan don olaylarının meyve üretimini olumsuz yönde etkilendiği belirtilerek, çiftçinin umudunun hubat rekoltesinde olduğu vurgulandı.
Konu ile ilgili olarak haber ekibimize değerlendirmede bulunan Kocasinan Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Abdülkadir Güneş Türkiye'de ve Kayseri'de şuana kadar yağış problemi yok. Hububat ekimlerimiz var. Mısırı, yonca, ayçiçeği ve pancar gibi ürünleri yeni ekiliyor. Bunların ekileceği zaman bellidir. Kayseri'de sulama barajların tamamı dolmuş durumda. Bahçecik, Sarımsaklı ve küçük sulama göletlerimiz dolmuş durumdadır. Yağışla ilişkili hiçbir problemimiz yok ifadesini kullandı
2014 yılında ilimizdeki meyve bahçelerinin tamamını soğuk aldığını hatırlatan Güneş, 2015 yılında da yine aynen meyve bahçeleri soğuk aldı. Kocasinan İlçesinde şuan kaysı dikili alanların yüzde yüzünü soğuk aldı. Kayısı hiç kalmadı. Elmaların yüzde 60-70'i soğuktan etkilendi. Geri kalan kiraz ve armutlar ise yeni açıyor inşallah onlarda bir problem yaşamayız. Bu konuda Yeşilhisar ve Yahyalı Oda başkanlarıyla görüşmelerim oldu. Yeşilhısar ve Yahyalı' da geçen yılki elmalarımızın başına gelen soğuktan gelen zarar aynı bu sene de yaşandı. Elma ve kayısı üreticimiz çok zor durumdadır. Geçen yıl sigorta bunların bir kısmını ödedi bir kısmını ödemedi. Sigortadan muzdaripiz. Çiftçilerimiz sigortalarını yaptırıyor ancak elma üreticilerinin sigortasının yaptırdığı koşullar var. Eğer elma ve kiraz çiçek açarken bu zamanda soğuk alırsa TARSIM ödüyor. Tomurcuk döneminde maalesef TARSIM ödemiyor. Bu yüzden sigortadan da faydalanamıyoruz. Sigortaya verdiğimiz para da boşa gidiyor. Bu sene elma üreticimiz soğuktan çok etkilendi. Ne yapacaklarını da bilmiyorlar. Çünkü çiftçilerimiz her şeylerini elmaya bağladı. Geçen yıldan kalma elma üreticilerimizin kredi borçları var. İnşallah devletimiz buna bir çözüm getirir diye konuştu.
Güneş sözlerinin devamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin Kayseri ve ilçelerinde meyve bahçelerinde hasar tespit yapmaya başladıklarını hatırlatarak Bir haftadır çalışmalar devam ediyor. Soğuk ve don olaylarından gördüğümüz zarar şuana kadar elmada yüzde 70-80, kayısıda yüzde 100 civarındadır. Yeşilhısar ve Yahyalı da kiraz ve armut için yüzde 70-80 civarındadır. Üreticimiz yine bu sene perişan oluyor. Bizim tek bir isteğimiz Tarım Sigortasının kapsamını genişletmesi. Kayısı, kiraz, elma da çiçek döneminde zarar görürse ödeme yapıyor ama tomurcuk döneminde ödeme yapmıyor. Biz sigortayı yaptırsak da boşa gidiyor. İki yıldır yaptırdık TARSIM bu konularda ödeme yapmadı paramız boşa gitti. Hububatta ise TARSIM yangın ve dolu da para ödüyor. Kuraklığa ve dön kesmesine ödemiyor. Sigortayla çok kapsamlı çalışamıyoruz. Sigortanın yarısını yani yüzde 50'sini devlet karşılıyor. Ama geniş kapsamlı bir sigorta değil. Biz bunun bütün ürünlerimizde genişletilmesini istiyoruz. Çiftçilerimizin geçen yıldan Tarım Kredi ve ziraat Bankalarına borçları var. Geçen yıl hasardan dolayı bu borçlar yüzde 7 gibi faizle ertelendi. Biz bu sene iki tane borç ödeyeceğiz. 2014 ve 2015 yılı borçlarını nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. İnşallah hububatımız iyi olur. Çiftçimize hayırlı uğurlu olur ifadelerini kullandı.
Sözlerinin sonunda et fiyatlarına da değinen Güneş, Et fiyatları Türkiye'de olduğu gibi Kayseri'de de yüksek. Et fiyatların yüksek olması üreticiye fazla para kazandırmıyor. Keşke marketlerde et fiyatları düşük olsa da vatandaş dilediği gibi et yese. Biz eti pahalı sattığımız zaman pek fazla karımız olmuyor. Gidiyoruz pazara küçücük danayı 4 bin TL'ye alıyoruz. Aldığımız danadan ne kadar kar edebiliriz. Et fiyatlarının yüksek olması bizim üreticimizi fazla kara geçirmiyor. Şuan saman fiyatları uygun. Hasat döneminde bu sene saman çok olur. Ama et fiyatlarımız yüksek. Et fiyatlarının aşağı çekilmesi lazım kı pazardaki hayvanlarında fiyatı düşsün. Et fiyatlarının yüksek olması bizim işimize gelmiyor dedi.