Hazine Müsteşarlığı yayınladığı yönetmelikle, 1 Ocak 2015`ten itibaren tüm zorunlu sigortaların denetim yetkisini sigortacılara bıraktı… Uygulama, işyerlerinin yaptırmak zorunda olduğu tehlikeli maddeler sigortası ile başlayacak. Denetimler kamu il
ZORUNLU sigortaların denetimini sigortacılar yapacak, sigortası olmayana ağır cezai yaptırımlar uygulanacak. Hazine Müsteşarlığı, geçen hafta bir yönetmelik yayınlayarak, trafik sigortasından yolcu taşımacılığına, tehlikeli maddeler sigortasından paket tur sigortası ve deprem sigortasına kadar tüm zorunlu sigortaların denetimini sigorta sistemine devretti. Uygulama ilk olarak, son dönemde sanayi ve ticari tesislerde meydana gelen patlamaların sıkça yaşanması nedeniyle, işyerlerinin yaptırmak zorunda olduğu `tehlikeli maddeler zorunlu sorumluluk sigortası` ile başlayacak. Zorunlu sigortaların denetimini Sigorta Bilgi Merkezi ile Güvence Hesabı ortaklaşa yapacak.
Tehlikeli maddeler sorumluluk sigortası ise birçok sektörü kapsıyor. Petrol ürünleri, kimyevi maddeler, doğalgaz, tüpgaz, oksijen tüpleri gibi; katı, sıvı ya da gaz her türlü yanıcı, patlayıcı maddeleri üreten, depolayan, taşıyan ve satan tüm işletmelerin bu sigortayı yaptırması zorunlu.
İşte Hazine Müsteşarlığı’nın sigorta sektörüne çizdiği yeni yolun neler getirip, nelere katkı sağlayacağını ilimiz sigorta acentelerine sorduk…
Sigorta Şirketi İşletmecisi Bilgin Ünal,” 10 yıldır sigorta sektörünün içerisindeyim. Tehlikeli atık ve maddeler sorumluluk sigortası zaten akaryakıt istasyonlarının yaptırması gereken zorunlu bir sigorta. İçerik olarak bütün sigorta şirketlerinin aynıdır .Bunu zorunlu trafik sigortası gibi düşünmek gerekir. Sigorta şirketleri maddelerde oynama yapamazlar . Denetim sigorta şirketlerine geçtiğinde , benim gibi sektörde çalışan birçok arkadaş tanışık olduğu akaryakıt istasyonlarına giderek teklif verir. Birçok istasyonun vardır fakat aralarında olmayanlarda vardır. Bunların haricinde sigorta şirketlerine extra bir getirisi de olacaktır. Denetimlerin bize geçtiğinde daha güvenli bir hal alacağına inanmıyorum. Çünkü her çalışanın anlaşmalı olduğu bir firma vardır. İmkanlar akaryakıt istasyonlarının lehine kullanılacaktır, bu denetimlerin acenteler tarafından yapılmasını doğru bulmuyorum”.
Sigorta Şirketi Temsilcisi Gülsüm, “eskiye göre zorunlu bir durumda olduğu için yani poliçe olduğu için herkes yaptırmak mecburiyetinde kalacak , Bir hasar durumunda daha sıkı bir denetim olacak. Öncelikli olarak Hazine müsteşarlığına devrediliyor , Hazine müsteşarlığı da bunun takibini güvence hesabına devredecek . Örnek olarak poliçenin bitmesine bir ay kala sigortalılara hatırlatma mektup ve beyanname şeklinde gönderilecek . Poliçelerini yenilemeyen şirketler olduğunda boyutları kapattırmaya kadar dayanan yaptırımlar getirilecek . Ben deneyimlerime göre daha iyi olacağına inanıyorum . Sigorta Şirketlerinin tabii olarak ilgisini çekecektir, sonuçta bizim için bir Pazar payı olacak . Şimdilik tam zorunlu olmadığı için firma açılışından sonra genellikle iptal ettiriliyor poliçeler, yeni kanuna göre üçüncü şahıslara verilebilecek hasarların önüne geçilebilecek , yani teminat altında olunacak”.