7,5 milyon yıllık fosil çalışmaları ilgi çekiyor

7,5 milyon yıllık fosil çalışmaları ilgi çekiyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, dünyaca ünlü antropolog ve dünyadaki en önemli paleoantropoloğu olarak bilinen Amerikalı Prof. Dr. Tim White ile bir araya gelip, Fosil kazı çalışmalarını yerinde de incelediler.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın titizlikle takip ettiği fosil kazı çalışmaları devam ederken, Amerikan - Berkeley Üniversitesi'nden dünyaca ünlü antropolog Prof. Dr. Tim White, Berkeley Üniversitesi doktorası olan ve paleontoloji üzerine çalışmalarını sürdüren bilim insanı Kaliforniyalı Dr. Joshua Carlson, paleolitik arkeolojisi üzerine çalışmalar yapan İspanyalı Dr. Laura Sánchez, Barsama ve Yamula Kazıları heyetinden Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Prof. Dr. Pınar Gözlük Kırmızıoğlu, Prof. Dr. Cesur Pehlevan ve beraberindeki heyet,  Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a nezaket ziyaretinde bulundu.                 

Başkan Büyükkılıç, ziyarette, Kayseri’nin bir açık hava müzesi niteliğinde olduğunun altını çizerek şunları kaydetti  “Kayseri, milattan önce 4 bin, bugüne kadar 6 bin yıllık geçmişiyle değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış, medeniyetler açısından en zengin şehirlerden birisidir. Örneğin Cumhuriyet Meydanı’na geldiğiniz zaman en az 6 medeniyetin eserini görürsünüz.Bu zenginlikleri sadece fiziki olarak yapılanma ya da geçmişteki dokularla değil, bunun yanında Okşan hocam ve heyeti sayesinde anladık ki paleontoloji ve fosil alanında da bu şehrin çok büyük zenginliklere sahip olduğunu gözlemledik. Gerek Kızılırmak havzası olarak bilinen Yamula bölgesinde, gerekse Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas bölgesinde yapılan kazılar bilim insanlarını ve bizleri heyecanlandırıyor. Biz de her türlü desteği vermeye özen gösteriyoruz. Şehrimize zenginlikler kazandırıyoruz. Hocamızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda başı bütün olarak çıkan fosillerin uluslararası bağlamda çok önem arz ettiğini öğreniyoruz.”                                 

Barsama ve Yamula Kazıları Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu ise Başkan Büyükkılıç’a desteklerinden dolayı şükranlarını sunarak  şu bilgileri paylaştı “Prof. Dr. Tim White, alanında bir numara olduğu için bizzat gelip görmek istedi. Bilim Merkezi’nde fosilleri inceledi ve ‘çok önemli, müthiş fosiller’ yorumu yaptı”

Paleontoloji üzerine yaptığı çalışmalar ve jeoloji bilgisiyle dünyadaki en önemli paleoantropoloğu olarak bilinen, şu an hem Avrupa hem Afrika hem de Anadolu paleontolojisi ve paleoantropolojisi üzerine çalışmalarını sürdüren Amerikalı Prof. Dr. Tim White ise yapılan çalışmaların dünya standartlarında olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu  “Sizin burada yaptığınız çalışmalar ve bu gelişmeler sadece Türkiye’nin kendi standartlarında değil, uluslararası standartlarda çok önemli. Burada bir müze oluşturmak, çıkan eserlerin sergilenmesi, aynı zamanda nesilden nesle, öğrencilerden profesörlere kadar hem yerel halkın öğrenmesi için en iyi yoldur. Bunun gerçekleşmesi için sizlere elimden gelen bütün katkıyı sunmaya hazırım”           

Prof. Dr. Cesur Pehlevan ise önümüzdeki günlerde sistematik kazıların devam edeceğine dikkat çekerek “Önemli bir fosil lokasyonu burası zaten bundan önceki kazı sezonlarında elde etmiş olduğumuz fosillerin restorasyonları ve onarımları devam ediyor. Konu ile ilgili hocalarımızın ve belediyenin katkılarıyla açılacak olan Paleontoloji Müzesi’nde buradan elde edilen o megafauna dediğimiz fillerin, gergedanların ve zürafaların kafatasları, alt çeneleri, hem bilim insanlarının hem de yöre halkının dolayısıyla da Kapodakya bölgesinde yaşayan insanların ilgisine, bilgisine sunulacak. 7,5 milyon yıl öncesi doğa tarihine açmış olduğumuz bu pencereden tekrar izleyecek insanlar. Geçmişte yaşam nasıldı ve nasıl canlılar vardı. Bu değişim nereye gidiyordu. Bunları rahatlıkla izleyebilecekler. Onun için çok önemli. Önemli olduğunu düşündüğümüz bir alan burası. Çalışmalarımız devam ediyor. Çok güzel şeyler bulacağımızı ve bilim dünyasındaki ilgililerle paylaşacağımızı düşünüyoruz.” diye konuştu.

 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Çolakbayrakdar, şükür sofrasında vatandaşlarla buluştu

Başkan Yalçın'a Örencik'te büyük ilgi

Hobim Arıcılık Projesi'nde kuralar yarın çekiliyor

Yeşilay Bisiklet Tur'u yoğun katılımla gerçekleşti

Projeler, Melikgazi Belediyesi'nde jüri karşısına çıktı

Kızılay'dan öğrencilere destek devam ediyor

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Kayseri Liseliler buluştu

İşaret diliyle ‘afeti’ öğrendiler

Yıldırım Beyazıt mahallesinde kat karşılığı ihale yapılacak

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret