Kayseri’nin ilk uçağı vatandaşları duygulandırdı

 Kayseri’nin ilk uçağı vatandaşları duygulandırdı

Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Tayyare Fabrikası’nda üretimi yapılan "PZL" ismi ile bilinen ilk P-24A uçağını Cumhuriyet Meydanı’nda sergiledi. Uçağı ilk kez gören vatandaşlar hem duygulandı hem de çok gururlu olduklarını ifade ettiler. 

Büyükşehir Belediyesi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın desteği ve 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü ile Garnizon Komutanlığı iş birliğinde Cumhuriyet Meydan’ında kurduğu özel alanda sergilenen PZL ismi ile bilinen ilk P-24A uçağı, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Uçağı gören vatandaşlar, çok duygulandıklarını ve Türkiye’nin bu alanda geldiği noktadan çok gurur duyduklarını ilettiler.                                                                         

Ömer Altunbaş isimli vatandaş, Cumhuriyet Meydan’ında P-24A çok gururlandığını ifade ederek şöyle konuştu “Şu uçakları görünce gururlandım. Tutun beni uçacağım, yerimde duramıyorum. Ülkemin en yükseklere çıkmasını istiyorum. Ama eski dönemleri hatırladığım zaman ağlamamak hiç elimde değil. Uçağı bu şekilde sergilediği için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum”                                                             

Türk evladı olarak gurur duyduğunu vurgulayan Necmettin Ektikçe ise duygularını şöyle dile getirdi “İlk yapılan uçağın sergilendiğini duydum. İncelemek için geldim. Uçağı yapan o zamanki ustalar büyük bir özveride bulunmuşlar. Bunları takdir etmek lazım. Uçaklar zamanla yok oldu, fabrikalar kapandı. Bundan tabi üzüntü duyuyoruz. İlk yapılan P-24A ilk uçağı ve envai türde uçaklarımız var. Türk evladı olarak gurur duyuyoruz”           

Emekli vatandaş Talat Kaymakçı da tüm imkânsızlıklara rağmen böyle bir uçağın yapılmasının gururunu yaşadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti “Ecdadımız geçmişte tüm imkânsızlıklara rağmen böyle bir uçak yapmışlar. Ama maalesef bazılarının engellemesiyle takılmış ama şu an ecdadımızın bizlere güveni boşa çıkmadı. Çünkü milli muharip uçağımız olsun, insansız İHA ve SİHA’larımız olsun bizleri gururlandırıyor. Bu arada gençlerimiz çok kıymetli. Kaan olsun, diğer uçaklarımız olsun onların bize armağanı diyorum. Bu bayrağı daha yükseğe taşıyacak inşallah. Bizim başka vatanımız yok. Tek vatanımız Türkiye.”                                                           

Uçak, uzunluğu 7.40 metre olan kanat açıklığı 10.58 metre, yüksekliği ise 2.85 metre olarak Polonya lisansı ile Kayseri Tayyare Fabrikasında 1939 yılında üretildi. Tek kişilik olan uçak gündüz şartlarında görev yapabilen, tek motorlu, motoru burun kısmında, pervaneli ve üstten tek kanatlı "Av” uçağı olarak görev yaptı. 3 adet makinalı tüfek yuvası mevcut olan uçağın Rudder kısmında yer alan kırmızı zemin üzerine beyaz renkle yapılmış ay ve yıldızın yer aldığı Türk Bayrağı motifi dikkat çekiyor. Ayrıca, uçakta kanatların üst ve alt kısımlarında kare formlu kırmızı-beyaz renklerde milliyet işaretleri yer alıyor.                                                                             

 

 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret

19 Mayıs'a özel "plaj voleybolu" turnuvası

Mahmut Arıkan: “Yerel basın kan ağlıyor”

Patent Tescil Başvurusu’nda ilk 4’te yerini aldı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı KAYÜ’de konferans verdi

Kayseri OSB'de 3. nizamiyenin temeli atıldı

‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek