BAKAN ÖZHASEKİ

BAKAN ÖZHASEKİ

UNEP İCRA DİREKTÖR YARDIMCISI İBRAHİM THIAW İLE GÖRÜŞTÜ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı´nda (COP22) UNEP İcra Direktörü Yardımcısı İbrahim Thıaw ile görüştü.

Görüşme, İbrahim Thıaw´ın Bakan Özhaseki´ye, iklim değişikliği ile mücadelede gayretlerinden ötürü teşekkür etmesiyle başladı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki;  ?UNEP´le bundan sonra daha sıkı işbirliği yapacağız, UNEP´in kendi bünyesinde uzman çalıştırıyor, orada çalışan Türk uzmanlar da görmeyi arzu ediyoruz, Sayın Thıaw´dan bu konuda destek bekliyoruz? dedi. 

İklim değişikliği konusunda da, Paris Anlaşması´nın hızlı bir şekilde yürürlüğe girmesinden memnun olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki; ?Ancak Anlaşmayı imzalarken bize verilen sözlerin yerine getirilmedi. Uluslararası finans ve teknoloji destek mekanizmasına erişim talebinde bulunduk. Paris Anlaşmasını onaylanmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine getirmek için bu taleplerimizin yerine getirilmesini bekliyoruz? dedi. 

Bakan Özhaseki ayrıca, 2018 yılı Biyoçeşitlilik Taraflar Konferansının İstanbul´da gerçekleşmesi için başvurduklarına dikkat çekti.  Bu yıl Meksika´da yapılacak Taraflar Konferansında İstanbul´un seçilmesi için destek beklediklerini vurgulayan Bakan Özhaseki;  ?UNEP´e 2012 ve 2013´te 425 bin dolar  2014´te 770 bin dolar  2015´te 833 bin dolar ve 2016´da da 835 bin dolar katkı verdik, bunun UNEP´in çalışmalarına gönüllü katkı verdiğimizin bir kanıtı olduğunu ifade etmek isterim? dedi. 

UNEP İcra Direktörü Yardımcısı İbrahim Thıaw, Bakan Özhaseki´ye Delegasyon Ofisine kabul ettiği ayrıca UNEP´in çevre fonuna gönüllü katkılarından dolayı teşekkür etti. 

Türkiye´ye duyduğu sempatiden, Türkiye´de İstanbul, Ankara, Antalya gibi şehirlerde bulunduğundan ve Türkiye´ye geldiğinde kendini evinde gibi hissettiğinden bahseden UNEP İcra Direktörü Yardımcısı İbrahim Thıaw; ?UNEP´te Türk vatandaşlarının uzman olarak çalışmasını istemekte çok haklı olduğunuzu düşünüyorum, zaten şuanda UNEP´te çalışan Türk vatandaşlarının da kendi zamanında işe alındığını, Birleşmiş Milletler (UN) teşkilatının çok rekabetçi bir yapı olduğunu, bu konuda gençlerimizi yönlendirmemizin ve cesaretlendirmemizin faydalı olacağını deneyimli uzmanların da tabi ki çalışabileceğini ama gençlerin kurum içerisinde yetişmesinin daha faydalı olacak? dedi. 

İklim değişikliği ile mücadele konusunda ise, Paris Anlaşmasını Türkiye´nin de en yakın zamanda onaylamasının önemli olduğuna değinen Thıaw; ?İstanbul´un 2018 yılı için adaylığı konusunda, bu yıl Meksika´da gerçekleşecek? dedi. 

Biyoçeşitlilik Taraflar Konferansında Sayın Özhaseki´yi bizzat görmekten memnun olacağını ifade eden Thıaw; ?Türkiye Nairobi Büyükelçisinin bu konuda kendilerini ziyeret ettiğini, 2018 yılında ev sahipliği yapmak isteyen bir ülke daha bulunduğunu, bu noktada formal olarak iki ülkeye eşit mesafede olmaları gerektiğini ama enformal olarak Türkiye´ye verebilecekleri tüm desteği vereceğiz? dedi. 

?Türkiye´de evinde gibi hissedilmesinin sebebinin, Anadolu ve Mezapotamya´nın dünyanın en eski yerleşim yerleri olmasından da kaynaklanan ruhu taşıması olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, UNEP´te uzman istihdamı konusunda da, istihdam etmek çok zor ise, ikinci bir seçenek olarak istihdam edilecek Türk uzmanların maaşının Türkiye tarafından ödenmesi olabileceğini belirtti.

Thıaw, UNEP´te çeşitli ülkelerden 30-40 kadar genç uzmanın süreli şekilde istihdamla çalıştığını, uzmanların çalışması için fon desteğini ülkelerin sağladığını, bu uzmanların öncelikle 2 yıl süreli istihdam edildiğini ve bu sürenin 3 veya 4 yıla uzayabildiğini, bu gençlerin çoğunun kurumda kaldığını, şu anki direktörlerin çoğunun bu gençlerden olduğunu, ancak genç uzmanların çoğunlukla OECD üyesi ülkelerden geldiğini çünkü bu ülkelerin gençleri yetiştirmek için kaynak ayırabildiğini ama bu durumun UN ruhuna zarar verdiğini ifade ederek, bu uzman istihdamı konunda başvuru için prosedürler ile ilgili olarak karşılıklı yazışma yapılabileceğini belirtti.

Görüşme karşılıklı teşekkür ve iyi niyet dilekleri ile sona erdi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Çölyaklılara 7 yılda 6 bin 134 çölyak paketi dağıttı

“Milli takıma en fazla sporcu gönderen kulübüz”

Kayseri Model Fabrika genç mühendislere eğitim verecek

Başkan Büyükkılıç; kuraya hak kazananların tamamına arılı kovan verdi

KAYMEK'in "tatil şenliği" rüzgarı Pınarbaşı'nda devam etti

Talas Meclisinde 18 madde görüşüldü

Başkan Çolakbayrakdar, şükür sofrasında vatandaşlarla buluştu

Başkan Yalçın'a Örencik'te büyük ilgi

Hobim Arıcılık Projesi'nde kuralar yarın çekiliyor

Yeşilay Bisiklet Tur'u yoğun katılımla gerçekleşti

Projeler, Melikgazi Belediyesi'nde jüri karşısına çıktı

Kızılay'dan öğrencilere destek devam ediyor

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Kayseri Liseliler buluştu

İşaret diliyle ‘afeti’ öğrendiler