Başkan Büyükkılıç: “Suyumuza sahip çıktık”

Başkan Büyükkılıç: “Suyumuza sahip çıktık”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Dünya Su Günü’nde yaptığı açıklamada, suyun kıymetini bildiklerini ve sahip çıktıklarını ifade ederek, yaptıkları proje ve yatırımlarla alakalı bilgiler verdi.

Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu ve kanalizasyon işlerinden sorumlu kuruluşu Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi  aracılığı ile Kayseri genelindeki içme suyu ile atık suların en iyi şekilde değerlendirildiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç  22 Mart Dünya Su Günü’nde kayıp kaçak önleme, atık sudan ekonomiye katkı, kar ve yağmur sularını kazanma, su analiz çalışmaları, sondaj kuyularına ilişkin hizmetler hakkında bilgiler aktardı.      

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kent genelinde su iletim seviyesini daha da güçlü hale getirmek için 2021 yılında 3,8 milyon lira değerinde 29 adet sondaj kuyusu açıldığını kaydederek şunları kaydetti  “KASKİ’miz marifetiyle uygun görülen bölgelerde 3 milyon 812 bin lira yatırım bedeli ile merkezde 15, ilçelerde 14 olmak üzere toplam 29 adet sondaj kuyusu açıldı. Böylelikle kent genelinde açılan sondaj kuyusu sayısı 537’ye ulaştı. Diğer yandan açılan yeni sondaj kuyuları sayesinde saatte bin 240 metreküp su kazanımı sağlanarak, 135 bin kişinin 1 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı da öngörülüyor”                          

Açıklamasında ‘Suyun kıymetini bildik, suyumuza sahip çıktık’ diyen Başkan Büyükkılıç, 48 bin kişinin 1 yıllık su ihtiyacı olan suyu kayıp kaçak giderinden kazandıklarını kaydederek şunları aktardı: “Su kayıp kaçaklarını önlemek için ara vermeden çalışan KASKi’miz, tüm ilçelerimizde 233 alt bölgenin, 43’ünde saha çalışmalarını tamamladı. Bu bölgelerimizde SCADA sistemi ile takip edilmeye başlanmış olup, son teknolojik cihazlarla arızalar tespit ediliyor. Yapılan bu çalışmalar ile birlikte sistemde yüksek basınç olan alt bölgeler tespit edilerek ve basınçlar düşürüldü. Bununla birlikte yıl içerisinde 182 adet arıza giderilerek 48 bin kişinin 1 yıllık su ihtiyacı olan 15 milyon lira değerindeki 2 Milyon 660 bin metreküp su kaçağı önlenmiş oldu. Yapılan çalışmalarımız ile hem su kaybının önüne geçilerek sularımız sisteme kazandırıldı, hem de yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçildi.”               

KASKİ’ye ait su analiz laboratuvarlarında su kalite ve güvencesinin kontrol altında olduğunu paylaşan Büyükkılıç, “Temiz ve kaliteli içme suyunun güvencesi Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’müzün Su Analizleri Laboratuvarları’nda 2021 yılında 9 bin 85 içme suyu numunesinde 106 bin 728 parametrenin analizi yapıldı. İçme suyu, atık su, havuz suyu, sulama suyu, arıtma çamuru ve toprak matrikslerinin analizlerinin yapıldığı laboratuvarlarda, temiz ve sürdürülebilir içme suyuna erişim için önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Kentimiz genelinde her noktadan belirli aralıklarla sürekli numuneler alarak daha da sağlıklı ve kaliteli içme suyuna erişim için 2021 yılında 9 bin 85 içme suyu numunesinde 106 bin 728 parametrenin analizini gerçekleştirdi. Ayrıca içme suyu tesislerinde yapılan klor ölçümlerine ek olarak şebekede 3 bin 256 serbest klor ölçümü yapıldı” değerlendirmesinde bulundu.                                             

Kaski bünyesinde hizmet veren Kayseri İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde 2021 yılında arıtılan atık sulardan oluşan birincil çamurun çürütülmesiyle 5 milyon 184 Bin 450 TL değerinde elektrik üretildiğini vurgulayan Başkan Büyükkılıç  sözlerini şöyle noktaladı “İşletmesi yapılan 33 adet konvansiyonel ve 49 adet Doğal Atık Su Arıtma Tesisi’mizde 2021 yılında toplam 70 milyon metreküp atık su arıtıldı. Atık su arıtma çamurundan 2 milyon 817 bin 28 metreküp biyogaz üretilmiş, üretilen biyogazın jeneratörlerde yakılması ile de ekonomik değeri 5 milyon 184 bin 450 lira olan elektrik enerjisi elde edildi”             

 

 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Sosyal medya fenomeni toprağa verildi

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti