Büyüksimitci:  “Enflasyondaki belirsizlikler büyümeyi yavaşlatabilir”

Büyüksimitci:  “Enflasyondaki belirsizlikler büyümeyi yavaşlatabilir”

Kayseri Sanayi Odası Haziran ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci enflasyondaki belirsizliğin ikinci çeyrekte büyümeyi yavaşlatabileceğini vurgulayıp, asgari ücretin çalışanların mutlu olacağı düzeye getireceğine inandığını kaydetti.

Kayseri Sanayi Odası Medlisi Haziran ayı toplantısını gerçekleştirdi.  Toplantıya KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, yönetim kurulu üyeleri ve oda üyeleri katıldı.                  

Toplantında konuşan  Başkan Büyüksimitçi maliyet artışları ve enflasyondaki artışlardan dolayı ikinci çeyrekte büyümenin aşağı çekilebileceğini vurgulayarak “Konuşmamın başında gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bu vatan için canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Mekanları cennet olsun. Küresel ekonomideki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin gösterdiği büyümeyi önemli görüyoruz. Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 11 ile beklentilerin üstünde bir büyüme performansı göstermişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise, yüzde 7,3 büyüyerek, yüksek oranlı büyüme performansını sürdürdü. Sanayi sektörü ise ihracatta kaydedilen sıçramanın da desteği ile pozitif ayrışarak yüzde 16,6 büyüdü ve ekonomideki payını yüzde 22,8’den yüzde 26’ya çıkardı. Sanayicilerimiz her türlü zorluğa rağmen, üretim ve ihracat rekorlarıyla bir kez daha Türk ekonomisinin belkemiği olduğunu ispatlamış oldu. Önümüzdeki dönemde bu performansın desteklenmesi durumunda, ülke olarak küresel rekabette çok daha öne çıkan bir aktör haline gelmemiz kaçınılmaz olacaktır. Yılın ikinci çeyreğinde, savaşın da etkisiyle artan maliyetler ve enflasyondaki belirsizlik, hem tüketim hem de yatırımları olumsuz etkileyerek, büyümeyi aşağıya çekme ihtimali vardır”  ifadesini  kullandı                     

Sözlerinin sonunda hükümetin işçilerin mutlu olacağı düzeyde asgari ücret miktarı belirleyeceğine inandığını belirten Başkan  Büyüksimitci, “Biliyorsunuz sayın Cumhurbaşkanımız NATO görüşmelerinden dönünce asgari ücretle ilgili bir talimat verdi ve bunun açıklamasını kendisinin yapacağını söyledi. Muhtemelen bugün yapacak. Bugünkü mevcut şartlarda yüzde 50 civarında yapılan asgari ücret zammı maalesef çok yeterli olmadı. 4 bin 250 TL o anda baktığımızda gayet iyi bir rakamdı. Hükümet de bir takım vergi destekleri vererek, iş vereni de çok zora sokmadan asgari ücret tutarına kadar olan bütün maaşlarda bu desteği vererek iş vereni de işçiyi de kollamış oldu. Tabi şu anda bu maaşlarla insanların geçinmesi çok zor asgari ücretle. Dolayısıyla asgari ücretin arttırılıyor olması önemli çünkü birçok sanayicimizin zaten kendiliğinden bir takım ayarlamalar yapmak üzere çalışmalar yaptığını biliyoruz. Burada en önemli şey şu, ihracat pazarlarının, ihracatın iyi gittiği dönemden şu anda durgunluğa giden özellikle Amerika ve Avrupa pazarı başta olmak üzere durgunluğa giden ve daralan bir pazar var. İkinci çeyreğimizde büyüme hızımızın bir miktar düşmesini de bekliyoruz. İnşallah düşmez biz çalışmaya devam ediyoruz ama görünen köyde de kılavuza gerek olmuyor. Bu asgari ücret artışının insanların geçinebileceği, çalışanlarımızın mutlu olacağı bir rakama getirilmesi önemli ve hükümetimizin bunu yapacağına da inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”