DİYALİZLE YAŞAM ENGELLİLER DERNEĞİ ÖMER YAZICI,

DİYALİZLE YAŞAM ENGELLİLER DERNEĞİ ÖMER YAZICI,

?OTOMATİK ORGAN BAĞIŞI SİSTEMİNE GEÇİLMELİ?

Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Ömer Yazıcı, organ nakli bekleyen hastalar olarak, ?Organ Nakli ve Doku Kanunu´nun güncellenmesini istediklerini ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi otomatik organ bağışı sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği üyeleri 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Dernek Başkanı Ömer Yazıcı, Türkiye´de 25 binin üzerinde organ nakli bekleyen hasta olduğunu, ancak organ bağışının istenen düzeyde gerçekleşmediğini belirtti.

?Türkiye´de 25 binin üzerinde organ bekleyen hasta var?

Söz konusu problemin önüne geçmenin en kestirme yönteminin, gelişmiş ülkelerde olduğu ?otomatik organ bağışı sistemi´ne geçmek olduğunu kaydeden Yazıcı, şunları söyledi:

?1979´da yürürlüğe giren ?Organ Nakli ve Doku Kanunu´nun değişmesi ve güncellenmesini istiyoruz. Bu kanun müracaata dayalı, gönüllülük yerine, otomatik organ bağışı şeklinde değişmeli. Yani bir kişi ölmeden önce aksini belirtmediği sürece tüm organlarını bağışlamış kabul edilse hem benim hem de benim gibi organ nakli bekleyen on binlerce insanın hayatı kurtulabilir. Pek çok gelişmiş ülkede otomatik organ bağışı uygulaması var. Bu, uzak bir hayal değil. Hastanelerde yatan milyonlarca bebek, yüzlerce makinesiz yaşamak isteyen çocuk, akşam ailesiyle beraber aynı masada oturup yemek yemek isteyen baba, kendi işlerini kendisi yapabilecek anne, yorulmadan ayakta durmak isteyen gençler gibi bekleyenlerin hayatı olmak için lütfen organlarımızı bağışlayalım. Ben haftanın üç günü boyunca makineye bağlı yaşıyorum ve kollarım iğne izleriyle dolu. Bunu yaşamayan bilemez. Bana ve benim gibi organ nakli bekleyen 25 bin kişiye yardım edin.?


Haber Kaynak : İHA

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı