DÜNDEN BUGÜNE İSLAM COĞRAFYASI SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMPOZYUMU

DÜNDEN BUGÜNE İSLAM COĞRAFYASI SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMPOZYUMU

KAYSERİ´DE YAPILDI

10-11 Nisan 2019 tarihleri arasında bu yıl 2.ncisi düzenlenen ve Mili Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı Kayseri Şubesi ve Uluslararası Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ?Dünden Bugüne İslam Coğrafyası Sorunları ve Çözüm Önerileri Konulu Anadolu İmam Hatip Liseleri Sempozyumu? ilimizde yapıldı.

Sempozyum, Pakistanlı öğrenci Ahmed JANE JAVİD tarafından okunan Kur´an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Daha sonra sempozyumun açılış konuşmasını yapan Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Sıddık Kaya,"Bir medeniyetin yeniden ihyası sloganı, yeryüzünde iyilik hakim oluncaya dek ilkesiyle eğitim öğretim çalışmalarına devam eden okulumuz bugün de tam misyonuna uygun bir sempozyum konusu ile, şehrimizde bir kültür hizmetine ev sahipliği yapıyor. Bu sempozyumda dünyevileşmeden ahlaki tükenmişliğe, yanlış din anlayışlarından sevgili peygamberimizin mesajını doğru anlamaya kadar, pek çok konunun müzakere edilip tartışılması hedeflenmektedir. Bu işin, Uluslararası İmam Hatip Liseleri eli ile icrası ise, tartışılan konuların ve çözüm önerilerinin uluslar arası bir platforma taşınıp, İslam coğrafyasının sorunlarına çözüm ümidi sunması açısından önem arz etmektedir. Pek çok başlığın ele alınması ve Müslümanların sorunlarını öteleme yerine, çözüme kavuşturma yolunda cesaretlendireceğini ümit etmekteyiz. İslam, dünyevi çıkarlar yerine sırf Allah´ın rızasına dayanan misyonu, vizyonu, tüm insanlığı kucaklayan ufku ve ahlaki bir zeminde erdemli toplum inşa etme iddiasıyla günümüz insanı için önemli bir seçenektir. Ayrıca, dünyamızın katmerleşen sorunlarını çözmede önemli bir alternatif olmayı sürdürmektedir" diyerek sözlerini tamamladı.

Uluslararası İmam Hatip Liselerinin çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen İl Müftümüz Prof. Dr. Şahin Güven, "Anadolu İmam Hatip Liseleri içerisinde, önemli bir yere sahip olan Uluslar Arası İmam Hatip Liselerimiz sadece şehrimize ve ülkemize değil, dünyanın dört bir tarafına model olacak şekilde çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca 80 ayrı ülkeden gelen öğrencilerimizin birbirinden etkileşimleri sonucunda aldıkları kültürel değerlerle yetişerek, dünyanın her yerinde İnşallah insanlık adına hizmet edecekler. Bu ulvi dava uğruna çalışma yapan, destek veren bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

İl Mili Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci ise, "İslam coğrafyası, her zaman emperyalistlerin ve arka planda siyonistlerin hedefi halinde yıkılıyor. Dünya sadece İslam coğrafyası adına, adaletsizliklerin olduğu ve hüküm sürdüğü bir coğrafya değil aynı zamanda pek çok mağdur ve mazlumun olduğu bir coğrafya. Bu dünya coğrafyasında, tabi ki hedef inançlarımız, değerlerimiz ve coğrafya olarak Türkiye´dir. Kültür sanatta ve bilimde bir çekim merkezi oluşturmak zorundayız. Güçlü olmak, inançlarımızla bir ve beraber olmak zorundayız. Bunun önderliğini yapacak olan Türkiye ve özelde de rehberliğini yapacak olan imam hatiplerimizdir" diyerek sözlerini tamamladı.

Dünyanın her yerinden, bu model için ülkemize heyetlerin geldiğini söyleyen Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, "Bugünkü geldiğimiz noktada, Uluslararası İmam Hatip Liselerinin önemi daha iyi anlaşılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığımıza mutlaka gelen heyetler olur ve biz onlara modelimizi anlatırız. Afganistan´dan, Pakistan´dan, Afrika´dan yani dünyanın her bir yanından heyetler geliyor. Onlara, bu imam hatip modelini anlattığımızda, gerçekten hayranlıkla dinliyorlar. Bu model aslında özü itibariyle tevhidi düşünceyi esas alan bir eğitim modelidir. Bu düşüncede, bir tarafta kitabın ayetleri ve hemen onun yanında kâinatın ayetleri vardır. Bunlar, aynı çatı altında verilmektedir ve biz burada Kur´an´la kimyayı, fizikle hadisi, fıkıhla edebiyatı ayırmayız. Bu okullar, bütün bilgileri aynı çatı altında veren okullardır." diyerek sözlerini tamamladı.

Kocasinan kaymakamı Mustafa Kılıç ise yaptığı konuşmada, "Mili Eğitim Bakanlığımızın, gerçekten son dönemlerde uygulamış olduğu Uluslararası İmam Hatip Lisesi formülüyle hem bizim camiamıza hem de İslam dünyasındaki mazlum ve mağdur özellikle birçok ülkede, gelecek adına orada görev alacak olan bu öğrencilerimizin ülkemiz ile kendi ülkeleri arasında bir köprü oluşturacaklarına ve önümüzdeki dönemde İslam dünyasında icra edilecek olan önemli iş birliği ve özel toplantılara da öncülük yapacağını bir kez daha belirtmek istiyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Düzenlenen sempozyuma Kocasinan Kaymakamı Mustafa Kılıç, İl Müftümüz Prof. Dr. Şahin Güven, Mili Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel Yeşilyurt, İl Mili Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, TDV Eğitim ve Kültür Hizmetleri Müdürü Veysi Kaya, Eğitim Bir-Sen Kayseri Şube Başkanı Aydın Kalkan, 12 Uluslararası İmam Hatip Lisesi müdürleri, öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor

Kayseri Büyükşehir'in kırsala desteği sürüyor

“Vize çilesi AB ile ticaretimizi durma noktasına getirdi”

Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”