Ergül: “Kurbanlık hayvanlarda esas kriter kazma dişlerdir”

Ergül: “Kurbanlık hayvanlarda esas kriter kazma dişlerdir”

Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, kurbanlık seçiminde hayvanın dışardan bakıldığında sağlıklı  görünmesi gerektiğine dikkat çekerek “Kurbanlık hayvanlarda küpe haricinde esas kriter kazma dişleridir” ifadesini  kullandı.

Hayvanın kazma dişlerinin çıkmasından kurbanlık olduğunun anlaşılabileceğini belirten Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül şu bilgileri paylaştı “Kurban Bayramı’na kısa bir süre kaldı, bayram yaklaşıyor. Dini ibadetimizi yerine getirmiş olacağız. Vatandaşlarımız burada büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını gerek hisse usulü gerekse de kesim yoluyla seçiyorlar. Öncelikle burada büyükbaş hayvanlarda bizim yaş kriterimiz çok önemli. 2 yaşını doldurmuş olması lazım. Vatandaşlarımız bu 2 yaşını doldurmuş olduğunu nasıl anlayacaklar? Öncelikle bu hayvanın ağzındaki dişler vardır. Çenedeki küçük inci gibi olan öndeki 2 dişin yerine büyük kazma dişi dediğimiz ki o 2 tane diş diğer dişlerden bariz büyük ve bâriz bir şekilde olur. Bunlar çıktığı zaman büyükbaş hayvanlarda kurban vasfını tamamlamıştır. Yani 2 yaşını doldurmuş ve artık kurban edebileceğimiz hayvanlardır”            

Başkan Ergül sözlerinin devamında küpe numarasının hayvanın kimliği olduğunu fakat yine de yanlışlıklar olabileceği için dişlerin küpe dışındaki en önemli kriter olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu   “Tabi onun haricinde de hayvanların tanımlama numarası dediğimiz insanlardaki T.C. kimlik numarası gibi bir de küpe numaraları vardır. Bu küpe numaralarından da cep telefonlarındaki uygulamalardan sorgulattıklarında hayvanın SCR’si ile ilgili tüm bilgileri orada görmüş olurlar. Burada yaşı, ırkı, cinsi, kime ait olduğu nerden geldiği ve yapıldığı aşıların hepsi çıkar. Şöyle söyleyeyim, küpe neticede insan eliyle takılan ya da meslektaşlarımızın sahada dönem dönem güncelleme yaptıkları için, güncellemeden sonra gelip bir bilgisayara hayvanın küpe numarasının kayıt edildiği bir ortamda ister istemez de bazen yanlışlıklar olabiliyor. Vatandaşlar da sorgulattıklarında kulaklarındaki küpe ile bilgiler tutmuyor diyebiliyor. Tabi bunlar neticede ekstrem örnekler ama vatandaşlarımızın buna çok takılmaması lazım. Bir insan giriyor onu da illa ki bir yanlışlık yapabilir her ne kadar kontrol olmuşsa da. Ya da küpe düşebilir daha sonra belki yetiştirici de küpesiz hayvan kaçak olacağından kulağında küpesi olsun diye yanlışlık yapabilir. İster istemez yanlışlıklar olabilir. Küpenin haricinde bizim için esas önemli olan kriter öndeki kazma diş denilen süt dişlerinin düşüp, yerine kesi dişlerinin çıkmış olması lazım”

Hayvanın uzuvlarının tamlığı ile birlikte dıştan  bakıldığında da sağlıklı görünmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Ergül sözlerini şöyle nokataldı “Bunun haricinde de hayvanın uzuvlarıyla ilgili yani boynuzunun kırık olmaması, kulağının kesik olmaması, kuyruğunda herhangi bir kopukluk olmaması, ayağında sakatlık ve topallık olmaması, gözünün kör olmaması lazım. Bunlar da bizim için dış bakıda yani uzuvlarıyla ilgili olan kriterler. Aynı zamanda da hastalık da olmaması lazım hayvanlarda. Sağlıklı, gevişini getiren, yemini suyunu içen, ağzından burnundan herhangi bir mukoza akıntısı olmayan veya ishal dediğimiz vaka olmayan hayvanlar da bizim için sağlıklı hayvanlardır” 

 


Haber Kaynak : İHA

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”