Gülsoy: "Enflasyon bütün dünyanın sorunu"

Gülsoy:

Kayseri Ticaret Odası Meclisi Mayıs ayı toplantısını gerçekleştirdi.  Vali Gökmen Çiçek’in onur konuğu olarak iştirak ettiği toplantıda konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, yüksek enflasyonun bütün dünyanın ortak sorunu olduğuna dikkat çekti.

KTO Mayıs ayı meclis toplantısı, ilimizin henüz çiçeği burnunda Valisi Gökmen Çiçek'in katılımı ile gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin  görüşülmesinin ardından kürsüye gelen KTO Başkanı Ömer Gülsoy, konuşmasında yüksek enflasyona parantez açıp yüksek enflasyon bütün dünyanın ortak sorunu olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti “Bugüne kadar enflasyon kalıcımı, arz sıkışıklığından dolayı geçicimi diye tartışılırken uzun süre enflasyon kalıcı olacağı yönünde uzmanlar görüş bildiriyor. Rusya-Ukrayna savaşında önce ayak sesleri duyulan yüksek enflasyon, parasal genişlemenin, pandeminin yükseldiği dönemde arz talep dengesizlikleri ve politika destekleri nedeniyle zaten bir artış eğilimine girmişti. Bunu savaş başlamadan önce de görüyorduk. Çinde son dönemde yaşanan kapanmalar tabir-i caizse bunun üzerine tuz biber ekti. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde IMF, dünyanın 2022 ve 2023 büyüme oranlarını aşağı doğru çekti. Dolayısıyla bu sürecin 2023’de bu şekilde devam edeceği yönünde kesin bir beklenti var. Enflasyon hem bizim için hem de bir çok ülke için açık ve ciddi bir tehlike halinde önümüzde duruyor. Dolayısıyla bunda sonra da özellikle arz ve talep dengesizlikleri nedeniyle yükseliş trendinde olan enflasyona karşı başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere birçok ülkede Merkez Bankaları da sıkılaşma programlarını gündeme getirdi. ABD Merkez Bankası FED’in yaptığı faiz artışını biliyorsunuz. Tabi bütün burada bizim iş dünyası olarak beklentimiz hale hazırda devam eden savaşın biran önce sona erdirilmesi. Bu konuda Türkiye’nin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü diplomatik çabaları uluslararası düzeydeki yüksek düzeyli girişimleri takip ediyor ve takdir ediyoruz. Dünya ekonomisinin küreselleşmeyle sağladığı geniş entegrasyon ancak barış ortamının varlığı ve gelişimiyle sürdürülebilir. Enflasyon ile mücadele bizlerin çaba göstermesi devlet kurumları, reel ve finans sektörü el ele vererek mücadele etmesi gerekiyor. Şimdiye kadar yaşadığımız sorunların nasıl üstesinden geldiysek bunun da inşallah üstesinden geliriz. Üretimin sürekliliğinin sağlanması için enflasyonla mücadele çerçevesinde enerji, akaryakıt, gübre gibi üretimi artıracak, girdi maliyetlerini düşürecek teşvik ve destekler verilmelidir"                            

Toplantıya onur konuğu olarak davet edilen Vali  Çiçek’de  uyuşturucu ile mücadelede istihdamın önemine vurgu yaptığı konuşmasında şu konuların altını çizdi "Bugün Türkiye çok büyük saldırılar altında, hepimizin bildiği bir şey. Her yerde Türk askerlerinin mücadelesi var. Fakat terör ve dış güçlerin fitneleriyle uğraşan milletimiz son zamanlarda gençlerimizi uyuşturucu batağına çeken bir belayla uğraşıyor. Eskiden filmlerde izlediğimiz veya 'bizim çocuklarımızda olmaz' dediğimiz dramlar artık evimizin içine girdi. Yapılan araştırmalar uyuşturucunun artık metruk binalarda değil evimizde kullanıldığını gösteriyor. Bunların çok büyük bir kısmının da işsizlik ve herhangi bir meşguliyeti olmamasından kaynaklı olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla sizin yapmış olduğunuz her bir istihdam aynı zamanda bizim uyuşturucuyla mücadelemize verdiğiniz destek oluyor. O yüzden istihdam noktasında elinizden ne geliyorsa sizin mücadelenizi önemsiyorum. Gençlerimizi mutlaka meşgul edecek ve saldırı altından kurtarmamız gerekiyor. Uyuşturucuyla ilgili Türkiye'de bir seferberlik yaşadığımızı biliyoruz. Bu yüzden bunun sadece emniyet, jandarma ile değil istihdamla önüne geçebileceğimiz aşikar"                                                      

Toplantı  KTO Başkanı Gülsoy’un iştiraklerinden  dolayı  Vali Çiçek'e hediye takdim edip şükranlarını sunması ile noktalandı.                                              


Haber Kaynak : İHA

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”