KASIK FITIĞI

KASIK FITIĞI

PREMATÜRELERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR !

Doğumun hemen ardından belirtileri görülebilen kasık fıtığına zamanında müdahale çocuklar için hayati önem taşıyor. Normal süresinde doğan her 100 çocuktan 3´ünde gözlenen su sorun, özellikle erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı çocuklarda daha sık ortaya çıkıyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Reşit Ayangil, tedavinin geç kalınması durumunda ortaya çıkabilecek riskli durumlar nedeniyle tanı konulduğunda bebek bir günlük bile olsa ameliyat yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.  

 

Çocuklarda en sık cerrahi işlem gerektiren sorunlardan biri olan kasık fıtığı erken müdahaleyi zorunlu kılan en önemli problemlerin başında geliyor. İstatistikler, çocuk cerrahisi kliniklerinde bir yıl içinde yapılan ameliyatların yüzde 30-50´sini kasık fıtıklarının oluşturduğunu gösteriyor. Zamanında tedavi edilmemesi ve bağırsak tıkanması ya da boğulmuş fıtık oluşması halinde ise çocuğun testisinin, yumurtalığının veya bir miktar babarsağın kaybıyla sonuçlanabilecek daha tehlikeli tablo ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle ailelerin de çok dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Reşit Ayangil, ?Çocuklarda kasık fıtığının tedavi yöntemi cerrahidir. Bu ameliyatın da tanı ortaya konar konmaz en kısa zamanda yapılması gerekiyor? diyor.

 

En önemli belirti kasıkta şişlik ve çıkıntı

Ailesel yatkınlık gösteren sorun daha anne karnındayken başlıyor. Processus vaginalins denilen yapının kapanmamasına bağlı olarak ortaya çıkıyor ve kesenin içine organların girmesiyle birlikte de belirtiler görülüyor. Fıtık muayenesi  sırasında ya da çocuğun ağlaması, gülmesi, öksürmesi ve ıkınması halinde kasık bölgesinde belirgin şişlik oluşması sorunun en önemli göstergesini oluşturuyor. Aileler de genellikle alt değiştirme sırasında kasıkta şişlik ya da çıkıntı olarak fark ediyor.

 

Erken doğan bebeklerde daha sık görülüyor

İstatistikler, normal süresinde doğan her 100 çocuktan 1-3´ünde kasık fıtığının ortaya çıktığını gösteriyor. Erkek çocuklarda da kızlara göre daha sık rastlanıyor. Ancak erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bu oran yüzde 30´lara kadar yükselebiliyor. Sağ ya da sol kasıkta tek başına ya da her iki kasıkta birden de ortaya çıkabiliyor. Sağ tarafta sola nazaran daha sık görülüyor. Çocuklar sırt üstü yattıkları sırada fıtık kesesi küçülüp kayboluyormuş gibi görünse de aslında sorun var olmaya devam ediyor. Ve hiçbir şekilde kendiliğinden iyileşmiyor.

 

Boğulmuş fıtık durumu zorlaştırıyor

Karın için organların bu boşluk içinde sıkışmasıyla sonuçlanan ve çok daha tehlikeli olan boğulmuş fıtık tablosunda ise bebeğin karnında şişlik ve ağrıya kusma da eşlik edebiliyor. Dr. Harun Reşit Ayangil, bu durumda acil müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam ediyor: ?Pankreas dışında tüm organlar fıtık kesesi içinde sıkışabiliyor. Kısa zamanda müdahale edilmezse o organ boğuluyor. Beslenmesi bozulduğu için kısa süre içende organ tahribatıyla sonuçlanabiliyor. Bu durumda basit bir fıtık ameliyatı çok daha zor ve karmaşık bir noktaya gelebiliyor.?

 

Ameliyat şart!

Çocukta ilk belirtilerin görülmesinin ardından vakit kaybedilmeden hekime başvurulması gerekiyor. Kesin tanı muayeneyle konuluyor. Kasık kanallarının iki yaşına kadar kapanabileceğine dair yanlış bir kanı olduğunu belirten Dr. Harun Reşit Ayangil, bunun da zaman kaybına ve dolayısıyla son derece tehlikeli sonuçlara neden olabileceğine işaret ediyor. Özellikle erken doğan çocuklarda bu risk daha yükseliyor. Bu nedenle tanı konulmasının ardından mümkünse en kısa sürede ameliyat edilmesi gerektiğini söyleyen. Dr. Harun Reşit Ayangil sözlerine şöyle devam ediyor: ?Kasık fıtığı ameliyatları çocuklarda sıklıkla yapılan bir işlem, dolayısıyla ailelerin tedirgin olmasına da gerek yok. Özellikle de acil durumlar oluşmadan yapılırsa çok daha kolay gerçekleştirilir. Çocuklar, operasyondan iki saat sonra beslenmeye başlayabiliyor ve aynı gün taburcu edilebiliyor.?


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı