Kilo vermeyi zorlaştıran 8 hatayı yapmayın

Kilo vermeyi zorlaştıran 8 hatayı yapmayın

Yaz ayları ile birlikte başlayacak olan tatil sezonu öncesi herkesi uzun kış günlerinde aldıkları kiloların endişesi sararken; beslenme ve diyetetik umanları 8 önemli hatanın kilo kaybını zorlaştırdığına dikkat çekip bu hataları yapmamaya özen gösterin tavsiyesinde bulunuyorlar.

Kilo vermek isteyen birçok kişiden,  “su içsem yarıyor”, “hiç yemiyorum ama hala kilo alıyorum” gibi ortak cümleler duymuşsunuzdur. Ancak diyet yaparken ya da sadece kilo kontrolü sağlarken bilerek ya da bilmeden yapılan bazı davranışlar kilo vermeyi engelleyebiliyor. “Ağzımızdan geçen her lokma, her içecek bilinçli tüketilmeli” diyen Beslenme Uzmanları  farkında olmadan yapılan küçük hataların gün sonunda istenmeyen sonuçlara neden olabileceğinin altını çizerek  “Kalorisiz gibi görünen içeceklerin tüketimi herkesin göz ardı ettiği bir hata! ‘Ekmeği kestim’ cümlesini çevremizden çokça duyarız. Ancak kilo aldıran tek şeyin karbonhidrat olduğu algısı yanlıştır. Fazla yediğimiz protein de vücutta yağ olarak depolanır! Çok sağlıklı ve faydalı herhangi bir gıdanın gereğinden fazla tüketilmesi de kilo artışına sebep olabilir” değerlendirmesinde  bulunup ; kilo kaybını zorlaştıracak hataları ve doğru davranış biçimlerinin nasıl olması gerektiği konusunda şu uyarılarda bulunuyorlar.

---- Ana yemekten kaçıp atıştırmalıklara sığınmak büyük hatadır uyarında bulunan uzmanlar “Ara öğün ve atıştırmalıkların, öğün aralarında ihtiyaç halinde ve miktar ayarlaması yapılarak tüketilmesi gereken yiyecek veya içecekler olduğu unutulmamalı.” ifadesini kullanıyorlar.

---- Çay ve kahveyi suyun yerine koymak en büyük hatalardandır diyen uzmanlar  “Çay ve kahve diüretik dediğimiz içeceklerdendir. Yani vücuttan su kaybına neden olur. çay ve kahve içerek gideriyorsanız su kaybettiğinizi unutmayın.” Uyarısında bulunuyorlar.

-----  Hafta sonu kaçamaklarını masum görüp; hafta içi kişinin kendine eziyet edercesine diyet yapıp hafta sonu yediği her şeyi kendine hak görmesinin hem metabolizmanın, hem de sağlığın bozulmasına sebep olacağının altını çizen uzmanlar gün içinde az yemek yiyip, akşam sofraya çok aç oturmanın da büyük bir yanlış olduğuna dikkat çekiyorlar.

----  Yine beslenme uzmanlarına göre protein tüketiminin kilo aldırmayacağını düşünmenin de çok önemli bir yanlış olduğunu vurgulayan uzmanlar “Her ne kadar proteinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olsa da gereğinden fazla tüketmenin de kilo aldıracağı unutulmamalı” ifadesini kullanıyorlar.

----   Uzmanlara göre kilo kaybı hedefinin olduğu dönemlerde genelde yenilenlerle ilgilenirken içilenler göz ardı edildiği hatırlatılıp; “Meyveli ve şeker ilaveli içecekler hem kan şekerinin hızlı yükselmesine hem de kilo artışına sebep olacaktır.” değerlendirmesinde bulunuyorlar.

-----  Beslenme uzmanlarına göre son dönemlerde yapılan en büyük hatalardan birinin lıght ürünlere geçip tüketimi artırmak olduğuna dikkat çekip “Unutulmamalıdır ki, miktarını ayarladığınız sürece herhangi bir gıdanın light versiyonlarına geçilmesine gerek yoktur. Sağlıklı bir diyet alışverişinde light ürünler yerine taze sebze, meyvelere ağırlık verilmesi çok daha yerinde olacaktır” diyorlar.

---- Son olarak uzmanlara göre “Ya hep ya hiç” yaklaşımının yanlışlığına vurgu yapan uzmanlar gereğinden fazla sert diyetlerin kişinin bir süre sonra kararından vazgeçmesine ve eski alışkanlıklarına daha keskin şekilde dönmesine neden olacağını hatırlatıp;  yapılacak en iyi şeyin  kilo artışına sebep olabilecek alışkanlıkları belirleyip, çok sevilen, tüketilmediğinde mutsuzluk yaratan gıdaları diyetisyen kontrolünde sık olmamak koşuluyla tüketmek olacağının altını kalın çizgilerle çiziyorlar


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı