KTO YÖNETİM KURULU BAŞKANI HİÇYILMAZ:

KTO YÖNETİM KURULU BAŞKANI HİÇYILMAZ:

?SENETTEKİ MUHACCELİYETİN ÇEKTE DE UYGULANMASINI İSTİYORUZ?

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz çek yasası düzenlemeleri ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede iş dünyasının talebini dillendirerek "Eğer bir değişiklik yapılacaksa ki yapılmasını ümit ediyoruz senetteki muhacceliyetin çekte de uygulanması şeklinde düzenleme yapılmasını özellikle arzu ediyoruz" ifadesini kullandı?
Ticaret hayatında en önemli sıkıntılarından birinin ödeme olduğunu ifade eden KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ödeme aracı olan çekin de 2012 yılında yapılan değişikliklerle güvenilirliğinin kalmadığını vurguladı?
Hapis cezasının kalkmasının ardından çekin itibar edilmeyen, güvenilmeyen bir ödeme aracı haline geldiğini kaydeden Hiçyılmaz, "Ticari hayatımızın en önemli sıkıntılarından biri ödeme. Sattığınız bir malın ödemesini alma noktasında sıkıntı gerçekten son zamanlarda ticaret hayatımızda çok önemli bir yer tutmuştur. Ürettiğiniz malın bir defa satılması gerekir. Satılırken hangi araçlarla bunu satıyor olmanız çok önemli. Nakit satılabilir, DBS sistemleri var onlarla satılabilir ama bizim iç piyasamızda özellikle kobilerin bu ticari faaliyet içerisinde ödeme almaları bu enstrümanlarla maalesef söz konusu olamıyor. Büyük şirketler bunu uygulama nokrasında olabilir diyorlar fakat kobilerin sattıkları ürünün alma noktasındaki sıkıntıları giderebilecek en önemli enstrümanlardan biri çektir. Ama çekin 2012 yılında bir değişikliğe uğraması ve çıkarılan kanunla çekin karşılıksız olması durumunda hapis cezasının kaldırılmış olması çekin güvenilir bir evrak olarak kullanılmasının dışına gitmiştir. Yani çeki alırken ´Acaba ödenecek mi, ödenmeyecek mi´ diye bir sıkıntı söz konusu. Hapis cezasının kalkmasından dolayı da çok fazla itibar edilmeyen, güvenilmeyen bir ödeme aracı haline gelmiştir. Çek biliyorsunuz Türkiye´de sadece ödeme aracı olarak değil, aynı zamanda kredi aracı olarak da kullanılan bir enstrüman. Bunu yaparken ticaret hacminin artırılmasına yardımcı olan bir enstrüman. Fakat dediğim gibi hapis cezasının kaldırılmış olması piyasada çeke olan itibarı azaltmıştır" değerlendirmesinde bulundu?
Kayseri Ticaret Odası olarak her platformda çekin daha etkin bir ödeme aracı olarak kullanılması için gayret gösterilmesi gerektiğini vurguladıklarını ifade eden Hiçyılmaz, şunları kaydetti? "Bunun yeniden tesis edilmesi ve ödeme aracı olarak daha etkin biçimde kullanılması bakımından gayret gösterilmesi gerektiği hususunu Kayseri Ticaret Odası olarak her platformda dile getirmeye çalıştık ve getirmeye de devam edeceğiz. Ancak son zamanlar hükümet kanadından yapılan açıklamalarda çok önemli ve sert önlemlerin getirileceğini hatta hapis cezasının bile getirileceği hususunda açıklamalar görüyoruz. Tabi bu iş dünyası bakımından bizi umutlandırmaktadır. Çünkü çek bizim ödeme aracı olarak kullanmamız bakımından çok önemli, güvenilir bir evrak olarak kullanılması bakımından da çok önemli. Çekteki hapis cezasının kaldırılmış olmasından dolayı senetlerin bile çekten daha önemli hale geldiğini özellikle belirtmek istiyorum. Eğer bir değişiklik yapılacaksa ki yapılmasını ümit ediyoruz senetteki muhacceliyetin çekte de uygulanması şeklinde düzenleme yapılmasını özellikle arzu ediyoruz?


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları