KTO’DAN KRİPTO PARALAR VE BLOK ZİNCİR EĞİTİMİ

KTO’DAN KRİPTO PARALAR VE BLOK ZİNCİR EĞİTİMİ

“DOLANDIRICILIK ARTTI. KRİPTO PARA KONUSUNDA BİR MEVZUATA İHTİYAÇ VAR”

Kayseri Ticaret Odasınca online olarak tertiplenen “Kripto Paralar ve Blok Zincir” konulu eğitim programında konuşan Stratejik Yönetim Danışmanı Erkin Şahinöz, Kripto paraların dünyadaki değerinin 1.775 trilyon dolara yükseldiğini, 18 milyon 666 bin civarında ise bitcoin kullanıcısı olduğuna dikkat çekip, Türkiye’nin nüfusa oranla en çok kripto para hesabı olan ülke olduğunun altını çizerek “Dolandırıcılık arttı. Kripto para konusunda bir mevzuata ihtiyaç var ve bu durumun önüne geçilmesi gerek” ifadesini kullandı.

Kayseri Ticaret Odası eğitim faaliyetleri kapsamında bu kez de dijitalleşmeyle birlikte hayatımıza giren ve kavram karmaşası en yüksek noktada olan Kripto paraların bilinmeyenlerini masaya yatırdı. KTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Köksal’ın moderatörlüğünde online olarak gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak Stratejik Yönetim Danışmanı Erkin Şahinöz katıldı.

‘Kripto Paralar ve Blok Zincir’ konulu eğitim programın açılış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Köksal, “Ticaret odası olarak eğitim faaliyetlerimize ilk seçildiğimiz günden bu yana olabildiğince hassasiyet gösteriyoruz. Kripto paralar, bugünlerde herkesin dilinde. Dünyada kripto para cüzdanı olanların sayısı milyonlarca insanı aştı. Kripto paralarla işlem yapanların, hatta alışverişte kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Yatırım yaparken nelere dikkat etmek lazım? Kripto para güvenli mi, nasıl fiyatlandırılıyor? Bu eğitim programımızda bunu konuşmak istedik. Konuşmacı olarak ta Stratejik Danışman Sayın Erkin Şahinöz’ü konuk ettik. 2 oturum halinde planladığımız eğitim programımızın ilkini bu hafta gerçekleştiriyoruz. 4 Nisan Pazar günüde ikinci oturumunu yapacağız. Katılımın yüksek olmasından dolayı oldukça memnunuz. Umarım programımızı katılanlara yön gösterici olur” diye konuştu.

Online olarak düzenlenen programın konuşmacısı Erkin Şahinöz, sözlerine kripto paralar ve blok zinciri bilmeyenler için bir farkındalık oluşturmak amacında olduğunu; Kayserili iş insanlarının da önümüzdeki dönemlerde iş modellerine nasıl etki yapacağı konusuyla daha fazla ilgileneceklerini düşündüğünü vurgulayarak başladı. Kripto para ile blok zincir dünyasında kavram karmaşasının en üst noktada olduğunu belirten Şahinöz, “ Kavramlar hep İngilizce olarak aktarılıyor. Bu dünya hiçbir şekilde denetlenmiyor. Denetlenmediği için mevzuat yok, yazan çizen de okuyucuya çok fazla saygı göstermiyor. “ diye konuştu.

Dünyadaki farklı şirketlerin artık kayıtlarını blok zinciri ile tutmaya başladıklarını anlatan Şahinöz, “Reel sektör blok zincir teknolojisini kullanmaya başlayacak. Blok zincir, maliyetleri düşürüyor. Maliyet düşmeden fiyatlama avantajı sağlamak ve pazarda pay kapmak mümkün değil. Dolayısıyla maliyeti düşüren her teknoloji öyle ya da böyle şekilde hayatımıza girecek. “ değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin nüfusa oranla en çok kripto para alım satımı yapan ülkelerden biri olduğuna da dikkat çeken Şahinöz, “Böyle bir gerçek var. Nedeni dışarıya iddia sitelerine para göndermek için. Türkiye gerçekten önde giden ülkelerden birisi.” diye konuştu.

Kripto para dünyasının içerisinde çok sayıda saadet zinciri olduğunu ve dolandırıcılığın arttığının altını çizen Şahinöz, “Sermaye Piyasa Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hemen konunun içerisine girmesini istiyorum. Bu teknolojileri engellemek için değil, bu dünyada dolandırıcılıklara mani olmak için, bir mevzuata ihtiyaç var. Bu durumun önüne geçilmesi gerek” şeklinde sözlerini noktaladı.

Şahinöz, kripto para ile bir aracı olmadan değer transferi, para transferleri yapılabildiğini, bununda önemli bir konu olduğu değerlendirmesinde bulunup, zamanın değiştiğini dair verdiği örnekte "Britannica ansiklopedisini yazan kaç kişi düşündünüz mü? 4 bin kişi içerik üretiyordu. Wikipedia'da ise herkes içerik yazabiliyor, 29 milyon kişi bilgi girebiliyor. Wikipedia herkese açık ve değiştirilebilir. Açık inovasyonun dibi burası." diye konuştu.

Dünyada 8 bin 967 kripto para olduğunu belirten Şahinöz, ilerleyen yıllarda bu rakamın artacağını, var olan bazı coinlerinde ortadan kaybolacağını belirterek şunları kaydetti. “ “Kripto paralarınızın, sağlık kayıtlarınızın, şirketinizin tedarik zincirindeki işlemlerinin kayıtlarını da tutabilirsiniz. Ne isterseniz onun kayıtlarını tutabilirsiniz. Farklı bir kayıt tutma şekli. Dünya oraya doğru gidiyor. Burada iyi düşünmek lazım”.

Hayata geçen ilk kripto para olan Bitcoin'in bir değişim aracından çok tasarruf aracı olduğunu anlatan Şahinöz, 18 milyon 666 bin civarında Bitcoin kullanıcısı olduğunu , piyasa değerinin yüzde 60’a ulaştığını anlattı.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları